- Tesla is ondanks alle zorgen over de impact op het klimaat de op een na grootste bezitter van bitcoin binnen het bedrijfsleven.
- Zulke digitale tokens zijn op korte termijn uiterst gevoelig voor koersschommelingen.
- Vijf experts vertellen aan Insider waarom investeringen in bitcoin tot grote risico’s leiden voor aandeelhouders van bedrijven.
Tesla heeft 43.200 bitcoins in bezit die op dit moment samen meer dan anderhalf miljard dollar waard zijn, meldt bitcointreasuries.org. Daarmee is de autoproducent na techbedrijf MicroStrategy de op een na grootste bezitter van bitcoin binnen het bedrijfsleven.
De cryptomarkt stond de afgelopen weken op z’n kop, omdat CEO Elon Musk van Tesla aankondigde te stoppen met het accepteren van bitcoinbetalingen. Ook verbood China financiële instellingen zich met crypto bezig te houden en waarschuwde de gouverneur van de centrale bank van Japan voor de volatiliteit van cryptomunten.
De aankondiging die Tesla in februari deed, dat het 1,5 miljard dollar in bitcoin had gestoken, leidde in eerste instantie tot groot enthousiasme bij beleggers.
Maar de enorme koersschommelingen van de laatste tijd laten nog eens zien hoe groot de risico's zijn voor aandeelhouders. Sommigen van hen vragen zich af of de aankoop van Tesla wel een goed gebruik was van het cashgeld binnen het bedrijf.
Vijf experts vertellen aan Insider waarom Tesla en andere bedrijven niet kunnen vertrouwen op cryptomunten als investering.
Speculatie, manipulatie en een gebrek aan stabiliteit
"Bedrijven die grote hoeveelheden van hun cashgeld in bitcoin stoppen, voldoen simpelweg niet aan de plicht om de belangen van aandeelhouders te beschermen. Het geld van een bedrijf moet worden gebruikt om verdere groei te financieren of de aandeelhouders dividend uit te keren. Hoe kan je plannen maken om dat te financieren als je bitcoinbezittingen tot wel 10 procent in één dag in waarde kunnen fluctueren?"
– Marc Lichtenfeld, inkomensstrateeg bij The Oxford Club
"Hoewel sommige beleggingsstrategieën een klein percentage van de totale portefeuille aanbevelen voor beleggingsdoeleinden, zijn we nog ver verwijderd van het gebruik van crypto's voor transactiedoeleinden. Het is dus geen aanbevolen strategie voor het beheer van liquide middelen. Wel is het mogelijk dat crypto's in de toekomst worden geaccepteerd als een handelsvaluta en dat de beweeglijkheid zal verminderen."
– Sankar Krishnan, vicepresident kapitaalmarkten en banken bij Capgemini
"Bitcoin wordt gezien als immateriële vaste activa, wat betekent dat waardedalingen moeten worden afgeboekt, met een hap uit de winst tot gevolg. Helaas voor deze bedrijven vloeit de waardestijging van de bitcoin niet terug naar de winst. Zij krijgen dus alle negatieve gevolgen, maar geen enkele positieve."
– Jerry Klein, algemeen directeur bij investeringsmaatschappij Treasury Partners
"Bitcoin en andere cryptomunten zijn geen wettig betaalmiddel. Ook zijn hun koersen gemakkelijk vatbaar voor speculatie en prijsmanipulatie, omdat de munten niet worden uitgegeven door centrale banken."
– Felix Shipkevich, bijzonder hoogleraar rechten aan Hofstra University
"Er ontbreekt stabiliteit op de cryptomarkt. Zolang dat het geval is, kan een bedrijf dat erin investeert – en daarmee een langetermijnpositie in een ongereguleerd marktinstrument inneemt – mijn goedkeuring niet krijgen."
– Sam Onigbanjo, stichtend lid van de Capital Markets Academy in Londen
[activecampaign form=28]
Meer crypto? Bekijk ook deze stukken eens:
- De fameuze cryptohandelaar ‘Wolf of All Streets’ legt uit hoe hij vóór de hype speculeerde op de dogecoin –en geeft 2 tips voor ‘groentjes’ in de cryptomarkt
- 5 vragen over het schimmige Nederlandse cryptobedrijf Xpose Protocol
- Waarom oprichter Vitalik Buterin cryptoplatform Ethereum vernoemde naar een achterhaald natuurkundig concept
- Speculatie rond Shiba Inu Coin kan weer opleven, volgens technische analisten – andere experts waarschuwen voor gebrek aan inherente waarde
- Indexfondsen voor bitcoin en ethereum van Van Eck per 1 juni op Euronext: dit moet je weten als belegger