• Tesla-analist Dan Ives van Wedbush Securities verlaagt zijn koersdoel voor het aandeel Tesla met 43 procent.
  • De techanalist verwijst naar de politieke profilering van Elon Musk en de reactie van China op de importheffingen van president Trump.
  • Adviebureau Wedbush schat dat Tesla nu al zo’n tien procent van het klantenbestand kwijt is.
  • Lees ook: 3 dingen die Tesla moet doen om een comeback te maken

Analist Dan Ives van financieel adviesbureau Wedbush Securities staat niet meer zo positief tegenover het aandeel Tesla. In een zondag gepubliceerd rapport schrijft Ives dat het koersdoel voor de komende twaalf maanden met 43 procent is verlaagd.

Ives verwacht nu dat het aandeel Tesla over een jaar 315 dollar waard zal zijn. Eerder stond zijn koersdoel op 550 dollar. En hoewel zijn verwachting negatiever is geworden, impliceert dit nog steeds een stijging, want het aandeel Tesla sloot afgelopen vrijdag op 239 dollar.

“Tesla is een mondiaal politiek symbool geworden”, schrijft Ives. “Dat is heel slecht voor de toekomst van deze disruptieve technologische krachtpatser. De merkcrisis is nu veranderd in een heftige tornado.”

Volgens Ives heeft de bemoeienis van Musk met de Amerikaanse politiek geen goede uitwerking op de autofabrikant. Wedbush schat dat Tesla hierdoor inmiddels zo’n 10 procent van het wereldwijde klantenbestand kwijt is.

Importheffingen spelen een belangrijke rol

Naast de problemen met de merkperceptie is de belangrijkste reden voor het bijstellen van het koersdoel de nieuwe importheffingen die president Donald Trump van de Verenigde Staten heeft ingesteld en de uitwerking die dat zal hebben op de relatie met China.

Trump heeft ervoor gezorgd dat er in totaal 54 procent aan importheffingen op goederen uit China wordt berekend. China reageerde daarop met een eigen importheffing van 34 procent voor producten afkomstig uit de VS.

Toch hebben de importheffingen relatief weinig impact op Tesla. De autofabrikant kan in de VS, China en Europa lokaal auto's produceren. Het bedrijf wordt alleen geraakt door onder andere de batterij-onderdelen die het uit China moet halen.

Maar, zo verwacht Wedbush, de verkoop van Tesla's in China zal waarschijnlijk wel gaan lijden onder de acties van Musk en Trump. Ives verwacht dat Chinezen vooral voor eigen automerken zoals BYD, Nio en Xpeng zullen gaan kiezen. Iets wat erg pijnlijk zal zijn voor Tesla, aangezien China een enorm belangrijke markt is voor Tesla.

Tesla lijdt onder Musk

Ives wijst op het dalende aantal leveringen over het eerste kwartaal van 2025. Er werden in totaal 336.700 auto's van Tesla afgeleverd, wat 13 procent minder is op jaarbasis. "Dit kan een pijnlijk jaar worden, als Musk het politieke podium niet verlaat of in ieder geval een stapje terug doet bij DOGE (Department van Overheidsefficiëntie) in de komende maand."

Ook investeerder Ross Gerber, die vroegtijdig een belang nam in Tesla , ziet de problemen met Tesla met lede ogen aan. "De markt voor premium EV's is compleet uitgehold. De Cybertruck verkoopt voor geen meter. Het merk is gesloopt en is misschien niet meer te repareren", schreef hij op X.

Het aandeel Tesla is sinds het begin van het jaar met bijna 40 procent gedaald en noteert op ongeveer de helft van de piek die het in december vorig jaar aantikte.

LEES OOK: Musk gaat stoppen als hoofd van DOGE om zich ‘vol op z’n bedrijven te kunnen concentreren’