- Als de energiebelasting op gas stijgt, wordt het makkelijker om de investering in een warmtepomp terug te verdienen.
- Voor warmtepompen geldt dat je daarmee kunt besparen op het gasverbruik, maar juist meer stroom verbruikt.
- De hogere belasting op het gasverbruik kan de terugverdientijd van een hybride warmtepomp met 2 jaar verlagen.
- Lees ook: Dit verandert er bij de energiebelasting en vaste kosten voor je energierekening in 2024: gas fors duurder, hogere fiscale korting
De investering in een warmtepomp kan sneller worden terugverdiend, als de energiebelasting op gas in 2024 stijgt. Tot die conclusie komt vergelijkingssite Slimster.nl op basis van een eigen berekening.
De energiebelasting op gas gaat fors omhoog en komt in 2024 uit op 70,54 cent per kuub, inclusief btw. Dat is een stijging van 11 cent per kuub vergeleken met dit jaar.
Voor stroom gaat de energiebelasting juist omlaag naar 13,16 cent per kWh, inclusief btw. Dat is een daling van 2,1 cent per kWh.
Voor warmtepompen geldt dat je hiermee kunt besparen op het gasverbruik, terwijl je juist meer stroom verbruikt met een warmtepomp. Voor veel huishoudens is de zogenoemde hybride warmtepomp de meest realistische optie. Die kan dienen ter aanvulling van de cv-ketel, zodat je fors minder gas verbruikt.
Slimster nam voor zijn berekeningen gemiddelde gas- en elektriciteitstarieven van respectievelijk 1,28 euro per kuub gas en 0,35 per kWh stroom. Die werden aangepast op basis van de veranderingen in de energiebelasting.
De uitkomst was dat de investering in een hybride warmtepomp door de fiscale wijzigingen in 7,6 jaar kan worden terugverdiend, terwijl dit volgens de oude berekening 9,7 jaar is.
GroenLinks-PvdA wil hogere energiebelasting op aardgas schrappen
De overheid wil huishoudens die hun cv-ketel vervangen vanaf 2026 verplichten minimaal een hybride warmtepomp te installeren. Voorwaarde is dan wel dat de terugverdientijd zeven jaar is. Uit de berekeningen van Slimster blijkt dat dat nog niet in alle gevallen het geval zal zijn met de huidige belastingplannen.
Opvallend in dit verband is dat GroenLinks-PvdA deze week een voorstel heeft gedaan om de verhoging van de energiebelasting op aardgas komend jaar terug te draaien. Woordvoerder Tom van der Lee gaf aan op korte termijn vooral bezorgd te zijn over de betaalbaarheid van de energierekening voor lager inkomens en hoopt steun te vinden bij de PVV en NSC.
Dit zou dus wel weer gevolgen hebben voor de aantrekkelijkheid van warmtepompen en een rem zetten op het terugdringen van het aardgasverbruik.