- Fietsenfabrikant Accell komt mogelijk in de problemen door het debacle met de bakfietsen van Babboe.
- Schuldeisers van het bedrijf maken zich zorgen en sturen mogelijk aan op een herstructurering, zo meldt het Financieele Dagblad.
- Accell is naast Babboe vooral bekend van merken als Batavus en Koga.
- Lees ook: Mogelijk claim eigenaren Babboe-bakfietsen vanwege gebroken frames
De problemen bij bakfietsenmerk Babboe kunnnen grotere gevolgen hebben voor fietsenfabrikant Accell, dat naast Babboe merken als Batavus en Koga voert, zo meldt het Financieele Dagblad.
Ruim 8.500 bezitters van een Babboe-bakfiets hebben zich begin deze maand als gedupeerde gemeld bij de website bakfietsclaim.nl, zo stelt advocatenkantoor Birkway die het meldpunt lanceerde. Birkway heeft inmiddels ook een Engelstalige site gelanceerd voor niet-Nederlandse gedupeerden. Enkele honderden buitenlandse Babboe-bakfietsers zouden zich al aangemeld hebben.
Half februari werd bekend dat Babboe van toezichthouder NVWA moest stoppen met de verkoop van bakfietsen om de veiligheidsrisico’s. De frames van de fietsen braken veelvuldig af. Babboe deed hier vervolgens onvoldoende onderzoek naar en nam geen maatregelen, constateerde de toezichthouder.
Babboe heeft inmiddels besloten over een terugroepactie voor bakfietsmodellen CITY en MINI. De producent is met de NVWA in overleg over eventuele maatregelen ten aanzien van andere modellen, zoals de Babboe Curve, Babboe Big, Babboe Dog en nog enkele andere modellen. “Wij hopen hierover op korte termijn meer duidelijkheid te kunnen geven.” De maker adviseert ook de overige modellen voorlopig niet te gebruiken.
Fietsenfabrikant Accell krijgt mogelijk bezorgde schuldeisers over zich heen
De terugroepacties bij Babboe kunnen kosten van tientallen miljoenen euro's meebrengen en dat komt op een slecht moment voor eigenaar Accell. Het bedrijf is in handen van investeringsmaatschappijen KKR en Teslin. Deze zogenoemde private equity-firma's hebben Accell, nadat het bedrijf in augustus 2022 van de beurs was gehaald, met veel schuld gefinancierd.
Die schulden zijn inmiddels grotendeels in handen van buitenlandse beleggers en die maken zich zorgen over de financiële gezondheid van Accell, zo vernam het FD van bankiers die spraken op voorwaarde van anonimiteit. Volgens de ingewijden heeft Accell binnenkort extra noodkredieten nodig.
Inmiddels zou een groep buitenlandse schuldeisers van Accell zich hebben verenigd en de Amerikaanse zakenbank Houlihan Lokey als adviseur hebben ingehuurd, volgens de krant.
Accell zou op zijn beurt ook adviseurs hebben ingehuurd voor een mogelijke herstructurering van het bedrijf. Volgens het FD heeft de onderneming voor 1,2 miljard euro schulden uitstaan, waarvan 700 miljoen euro in handen is van buitenlandse beleggers.