- Huishoudens met zonnepanelen krijgen een zogenoemde terugleververgoeding als ze netto meer zonnestroom terugleveren aan het net dan ze afnemen van hun energieleverancier.
- Terugleververgoedingen zijn standaard een stuk lager dan reguliere stroomprijzen.
- Het tussentijds aanpassen van terugleververgoedingen bij vaste energiecontracten mag niet, volgens de Consumentenbond.
- Lees ook: Zoveel gas en stroom mag je vanaf 1 juli nog gebruiken in 2023, volgens het prijsplafond
Er is veel te doen om de zogenoemde terugleververgoeding voor zonnepanelen, nu steeds meer huishoudens flink wat stroom zelf opwekken. Het gaat hierbij om de vergoeding die klanten krijgen van energieleveranciers, als ze netto meer terugleveren aan het net dan ze afnemen van hun energieleverancier.
Wie zonnepanelen heeft, maakt standaard gebruik van de zogenoemde salderingsregeling. Hierbij wordt teruggeleverde stroom van zonnepanelen weggestreept tegen stroom die je afneemt van de energieleverancier.
Lever je netto echter meer stroom terug dan je verbruikt, dan geldt er een speciale terugleververgoeding. De tarieven daarvan kunnen per energieleverancier fors verschillen. Ze zijn standaard wel lager dan het reguliere stroomtarief.
Terugleververgoedingen voor zonnestroom zijn zowel relevant voor energiecontracten met variabele prijzen als voor contracten waarbij de prijs van stroom 1 of 3 jaar vaststaat.
Aanpassing terugleververgoeding zonnepanelen mag niet bij vast energiecontract
Sommige energiebedrijven gaan echter de fout in met de terugleververgoeding die mensen krijgen voor stroom uit zonnepanelen, als ze een vast energiecontract hebben, zo stelt de Consumentenbond.
DGB, Energiedirect en Essent claimen volgens de Consumentenbond in hun contracten dat deze terugleververgoeding ook bij een vast contract aangepast kan worden, maar volgens de belangenvereniging is dit onrechtmatig.
"Dat deze leveranciers in hun algemene voorwaarden zetten dat terugleververgoedingen bij een vast contract kunnen wijzigen, is onrechtmatig", licht Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar toe. "Als na drie maanden ineens de terugleververgoeding omlaag gaat, dan voelen consumenten zich bekocht." De Consumentenbond vond nog geen bewijs dat de leveranciers ook daadwerkelijk de vergoeding omlaag gooiden.
Ook bij DELTA Energie en Eneco zag de Consumentenbond fouten in contracten over de terugleververgoeding. Deze leveranciers hebben na een brief van de bond laten weten dat ze de vergoeding bij vaste contracten niet wijzigen. DGB Energie, Essent en Energiedirect hebben hun vermeende fouten nog niet rechtgezet.
De consumentenorganisatie zegt de misstand te hebben gemeld bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Vorig jaar kwam de Consumentenbond al in opstand tegen een verlaging van de terugleververgoeding door Eneco, dat daarop afzag van de verlaging.
Financiële vergelijker Energievergelijk.nl houdt een overzicht bij van terugleververgoedingen bij diverse energieleveranciers. In de onderstaande tabel is te zien hoe die variëren, met als peildatum 1 juni 2023.
Veel energiebedrijven bieden een terugleververgoeding van circa 8 cent per kWh, wat dus fors lager is dan de gemiddelde variabele energieprijs voor nieuwe klanten van 0,36 euro per kWh en de gemiddelde prijs voor 1 jaar vast van 0,40 euro per kWh.