- Energieleveranciers hanteren verschillende methoden om de zogenoemde terugleverkosten voor eigenaren van zonnepanelen te berekenen.
- Volgens De Consumentenbond zijn deze kosten daardoor lastig vergelijkbaar voor consumenten.
- Als de salderingsregeling in 2027 wordt afgeschaft, worden de terugleverkosten een belangrijkere factor voor eigenaren van zonnepanelen.
- Lees ook: Forse daling van plaatsing zonnepanelen in 2024: consument haakt af door einde salderingsregeling
Voor eigenaren van zonnepanelen worden de terugleverkosten die energieleveranciers rekenen als er stroom van zonnepanelen teruggaat naar het net, steeds belangrijker. Verschillende aanbieders berekenen die kosten echter elk op hun eigen manier.
De Consumentenbond dringt aan op meer transparantie bij energieleveranciers over de manier waarop zij hun kosten doorberekenen aan consumenten. Energieleveranciers zouden daarbij maar één vaste rekenmethode moeten gebruiken, vindt de bond.
“Ze doen het allemaal anders. De één rekent een vast bedrag per maand, de ander werkt met zogeheten ‘schalen’ of rekent een tarief per kWh. Voor consumenten is het haast onmogelijk om aanbieders met elkaar te vergelijken”, zegt Consumentenbond-directeur Sandra Molenaar maandag in een verklaring.
Volgens de belangenbehartiger zijn de kosten die zonnepaneelbezitters betalen voor de teruglevering van zonnestroom, sinds juli vorig jaar bij vaste jaarcontracten gemiddeld met 38 procent gestegen. Daarbij trof de bond prijsverschillen aan tussen energieleveranciers die kunnen oplopen tot honderden euro’s per jaar.
De organisatie zet vraagtekens bij de grote verschillen en almaar stijgende kosten. "We willen dat de Autoriteit Consument & Markt (ACM) veel vaker dan nu het geval is, de kosten van de leveranciers onderzoekt."
Volgens Molenaar wordt de door de bond gevraagde vereenvoudiging wel in de nieuwe energiewet geregeld. "Maar die gaat pas in 2026 in. Tot die tijd blijft het puzzelen."
Berekening terugleverkosten zonnepanelen
Volgens financiële vergelijker Energievergelijk.nl worden de terugleverkosten op drie manieren verrekend. De eerste methode betreft een hoger vastrecht, ofwel een extra vast maandelijks bedrag dat wordt betaald door eigenaren van zonnepanelen. De tweede manier betreft een aparte kostenpost, waarbij gewerkt wordt met schalen: hoe meer stroom je teruglevert, des te hoger de kosten.
De derde methode werkt met een bedrag per kWh aan terugleverkosten, voor elke kWh die je aan stroom teruglevert.
Zo rekent Engie bijvoorbeeld een verhoogd vastrecht van 3,23 euro per maand voor eigenaren van zonnepanelen en zijn er daarnaast variabele terugleverkosten van 11,5 cent per kWh. Essent werkt met schalen, waarbij bijvoorbeeld een teruglevering van 1.100 kWh stroom op jaarbasis, per maand 12,18 euro kost.
Vattenfall werkt ook met schalen, waarbij bijvoorbeeld 1.100 kWh aan teruggeleverde stroom per jaar, op maandbasis 11,50 euro kost, blijkt uit een overzicht van Energievergelijk.nl.
Energieleveranciers rekenen hogere terugleverkosten
Huishoudens met zonnepanelen die deze maand een nieuw energiecontract afsluiten, moeten per saldo hogere terugleverkosten betalen, zo meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) eerder deze maand. Voor het terugleveren van stroom op het elektriciteitsnet zijn huishoudens ongeveer 10 procent meer geld kwijt dan vorige maand.
Naast terugleverkosten hebben huishoudens met zonnepanelen in bepaalde gevallen ook te maken met een terugleververgoeding.
Huishoudens met zonnepanelen mogen stroom die ze terugleveren aan de energieleverancier wegstrepen tegen stroom die ze afnemen tegen de reguliere marktprijs, volgens de zogenoemde salderingsregeling. Echter, als huishoudens méér stroom terugleveren dan ze afnemen, dan krijgen ze voor de extra teruggeleverde stroom een aparte vergoeding. Die teruglevergoeding is veel lager dan de reguliere stroomprijs.
Elf energieleveranciers rekenen volgens de ACM inmiddels hogere terugleverkosten aan huishoudens met zonnepanelen dan de terugleververgoeding die ze bieden op de netto, extra teruggeleverde stroom.
Afschaffing salderingsregeling in 2027
Vanaf 2027 wordt de salderingsregeling afgeschaft. Vanaf dan geldt voor alle teruggeleverde stroom de relatief lage terugleververgoeding. Of het terugleveren van stroom aan de energieleverancier dan nog iets oplevert, zal afhangen van de verhouding tussen de terugleverkosten en de terugleververgoeding.
Er zijn al indicaties dat het terugleveren van stroom aan de energieleverancier vrijwel niets meer gaat opleveren.
Energieleveranciers bepalen zelf de hoogte van de terugleverkosten en de terugleververgoeding. Die kosten mogen hoger zijn dan de vergoeding als dit niet zorgt voor onredelijke tarieven. De ACM onderzoekt op welke manieren leveranciers de kosten voor zonnepanelen verwerken in hun tarieven. De uitkomst verwacht de toezichthouder over enkele maanden.
De ACM ziet dat sommige leveranciers al energiecontracten bieden die tot na 1 januari 2027 lopen. De waakhond roept consumenten op contracten van verschillende leveranciers goed met elkaar te vergelijken voordat zij er een afsluiten.