Een streng-christelijke docent-assistent van het Insula College uit Dordrecht is terecht ontslagen, omdat hij zich fel uitte tegen homoseksuelen op Paarse Vrijdag, een dag waarop leerlingen hun solidariteit uiten voor de LHBT+-gemeenschap.

Dat heeft een Haagse kantonrechter dinsdag bepaald, blijkt uit een gepubliceerd verslag op Rechtspraak.nl.

Docent ageert fel tegen Paarse Vrijdag

Toen zijn werkgever, de christelijke scholengemeenschap H3o, in december 2022 Paarse Vrijdag vierde, deelden leerlingen paarse armbandjes uit om hun steun te betuigen aan de LHBT+-gemeenschap. De docent, volgens het Algemeen Dagblad de 64-jarige Benny Elwuar, weigerde een armbandje aan te nemen en ging “fel” de discussie aan met leerlingen.

De school riep hem vervolgens op het matje. Uit een verslag van dit gesprek, dat de man zelf niet ondertekende, staat dat de assistent-docent in een brugklas een spugende beweging maakte naar de regenboogvlag, een symbool voor de LHBT+-gemeenschap.

Hij zou onder meer hebben gezegd dat LHBT+mensen een psychische ziekte hebben, een "gruwel Gods" zijn en dat leerlingen die paarse armbandjes uitdelen "naar de hel" gaan. Ook zou hij een klas hebben opgehitst om stelling te nemen tegen Paarse Vrijdag.

De docent-assistent zou zijn woorden tijdens het gesprek niet terug hebben willen nemen, zich daarbij baserend op Bijbelteksten. De school concludeerde daarop geen leerlingen aan zijn zorg te kunnen toevertrouwen. Een paar dagen later werd de man door de school geschorst.

De man stuurde vervolgens een brief met het verzoek de schorsing ongedaan te maken, omdat hij zich zou baseren op meerdere Bijbelteksten. Zijn werkgever zou als "christelijke school", volgens de docent-assistent, "de waarden van Gods Woord moeten hanteren".

'Gebrek aan respect voor andersdenkenden'

De assistent-docent werd desalniettemin voor vier weken geschorst, wat al snel leidde tot een verlengde schorsing, omdat de werknemer door zijn uitingen voor een "onveilige sfeer" zou zorgen in de klas. Eind februari 2023 vroeg de school de kantonrechter om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De man ging hiertegen in beroep. Hij beriep zich op zijn vrijheid van godsdienst en meningsuiting en eiste een billijke vergoeding van 80.000 euro.

In het hoger beroep, dat dinsdag plaatsvond, bepaalde de rechter dat de man wel degelijk terecht ontslagen is. Hij heeft onvoldoende rekening gehouden met het feit dat zijn werkgever, een onderwijsinstelling, een omgeving moet creëren waarin leerlingen zich "zich veilig en geaccepteerd weten".

Zowel de uitspraken dat de LHBT+-gemeenschap "ziek" is, dat homoseksuelen "naar de hel" gaan en zijn spuugbewegingen richting de regenboogvlag getuigen volgens de rechter aan een "gebrek aan respect voor en acceptatie van andersdenkenden".

De oud-docentassistent moet ruim 4.700 euro aan proceskosten betalen.

LEES OOK: Hogeschool Rotterdam moet ruim €14.700 betalen aan ex-werknemer: ontslag op staande voet te rigoureus voor leugentjes over re-integratie