- In het eerste halfjaar van 2024 heeft hoogspanningsnetbeheerder TenneT 4,6 miljard euro geïnvesteerd in het volle elektriciteitsnet.
- Dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
- De kosten van overbelasting van het net zijn hoger dan investeren in uitbreiding, stelt Manon van Beek, topvrouw van TenneT.
- Lees ook: Stroomnet vol? Hoe de overheid verspilling van miljarden kan voorkomen door duurzame energie slimmer en efficïenter op te schalen
TenneT heeft in de eerste helft van dit jaar flink geïnvesteerd in de uitbreiding en het onderhoud van het elektriciteitsnet, meldt de hoogspanningsnetbeheerder bij de publicatie van de halfjaarcijfers.
Naast die verhoogde investeringen in infrastructuur heeft TenneT naar eigen zeggen een hoge beschikbaarheid op het volle stroomnet weten te handhaven.
Het stroomnet in Nederland loopt op steeds meer plekken vol. Dat heeft te maken met de komst van tal van windturbines, zonneparken, laadpalen, warmtepompen en de verduurzamingsplannen van de industrie.
Verspreid over het land staan intussen duizenden bedrijven op de wachtlijst voor een stroomaansluiting.
Om de klimaatdoelstellingen van 2030, 2045 en 2050 te halen en aan de directe behoeften van klanten te voldoen, schaalt TenneT volgens topvrouw Manon van Beek de uitbreiding en onderhoud van het netwerk op land en op zee in 2024 verder op.
De halfjaarcijfers laten volgens haar zien dat het bedrijf "goed op weg" is. TenneT investeerde in de eerste jaarhelft 4,6 miljard euro, een stijging van ruim 30 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.
'Overbelasting kost meer dan investeren in uitbreiding'
Niet investeren in het elektriciteitsnet is volgens Van Beek geen optie. De maatschappelijke en economische kosten van netcongestie, ofwel de overbelasting van het elektriciteitsnet, en geen toegang hebben tot elektriciteit zijn volgens haar veel hoger dan de vereiste investeringen.
TenneT beheert naast het hoogspanningsnet van Nederland ook duizenden kilometers aan hoogspanningskabels in Duitsland. Onlangs werd bekend dat de onderhandelingen tussen Duitsland en Nederland over de volledige verkoop van TenneT Duitsland waren mislukt.
Financieel directeur Arina Freitag van TenneT stelt de beëindiging van de onderhandelingen over de volledige verkoop van TenneT Duitsland aan de Duitse staat te betreuren. Er worden nog wel gesprekken met Berlijn gevoerd over een gedeeltelijke verkoop van de Duitse tak.
Ook blijft TenneT volgens Freitag volledig achter de investeringsplannen in Nederland en Duitsland staan, die 160 miljard euro bedragen voor de komende tien jaar. Voor dit jaar verwacht ze het investeringsdoel van 10 miljard euro te halen.