De Amsterdamse effectenbeurs is vrijdagochtend met een klein verlies begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden licht lager. Beleggers wachten vooral op het officiële Amerikaanse banenrapport, later op de dag.

Op het Damrak ging optiekketen GrandVision naar de beurs en werd TenCate afgestraft na publicatie van voorlopige jaarcijfers.

De AEX-index in Amsterdam noteerde na enige minuten handelen 0,3 procent lager op 453,83 punten. De MidKap zakte 0,2 procent tot 679,10 punten. De beurzen in Frankfurt, Londen en Parijs verloren tot 0,4 procent.

In de MidKap zakte TenCate 5,5 procent. De producent van specialistische materialen verwacht in 2014 een nettoverlies te hebben geleden van circa 46 miljoen euro. Het verlies wordt veroorzaakt door een afschrijving op de boekwaarde van zijn onderdeel Advanced Armour, dat naast kogelwerende vesten ook bepantsering maakt voor vliegtuigen en pantservoertuigen.

De afschrijving van TenCate op de boekwaarde van het onderdeel Advanced Armour is ,,verrassend, vooral in omvang”. Dat stelde analist Joost van Beek van Theodoor Gilissen vrijdag in een reactie.

De marktkenner sprak van een ,,wispelturig'' onderdeel. ,,De verwachting was dat de defensiemarkt wel wat zou verbeteren. Dat is dus duidelijk niet het geval'', zo gaf hij aan. Van Beek wees er daarbij op dat Advanced Armour de groeimotor zou moeten zijn van TenCate.

Exclusief de afschrijving van 82 miljoen euro en een pensioenbate vond de kenner de voorlopige cijfers van het concern ,,in lijn met de consensus''. Over de financiële positie van TenCate hoeft niemand zich zorgen te maken, zo merkte hij op.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl