In Nederland is het warm, maar vooralsnog ontspringen we de echte hittegolf die zuidelijker in Europa voelbaar is. Deze weken gaan Nederlanders echter massaal op vakantie, dus hoe zit het met de temperaturen op populaire vakantiebestemmingen?
Met 1.038 uur zon in de eerste helft van dit jaar, is 2019 tot nu toe het op een na zonnigste jaar sinds 1901 in Nederland. Uit de weerstatistieken van De Bilt blijkt ook dat het vooralsnog een opmerkelijk warm jaar is: met een gemiddelde temperatuur van 9,7 graden staat 2019 voorlopig op een zesde plek.
Juni 2019 is zelfs de warmste junimaand sinds 1901. De hitte is niet alleen een Nederlands verhaal, ook de rest van Europa heeft te maken met flinke hitte.
Natuurlijk wordt er hier en daar flink geklaagd over tropische temperaturen. Maar de eerste juliweek biedt per saldo uitstekend zomerweer: afwisselend zon en bewolking, en op de meeste plaatsen blijft het droog. Wel zijn er flinke temperatuursverschillen tussen kustlocaties en het binnenland – niet onlogisch.
Business Insider peilde met behulp van de sites Weeronline en Weerplaza het weer op 15 populaire vakantiebestemmingen. Wat kun je de komende twee weken verwachten qua temperatuur en neerslag?
1. Zwarte Woud in Duitsland: 24 - 30 graden
Afgelopen zondag sneuvelde het Duitse hitterecord voor de maand juni opnieuw. In Bernburg/Saale in de deelstaat Saksen-Anhalt werd een temperatuur van 39,6 graden genoteerd. Even daarvoor lag het record op 39,3 graden in Brad Kreuznach (Rijnland-Palts).
Het record aller tijden is nog niet gebroken. Dat staat op 40,3 graden en werd in 2015 in het Beierse Kitzingen gemeten.
Toch van plan om naar het Zwarte Woud te gaan? Voor Triberg im Schwarzwald schommelt de temperatuur de komende week tussen de 24 en 30 graden.
2. Legoland in Denemarken: 13 - 22 graden
Eindelijk is het dan zover en ga je op vakantie naar Legoland in het Deense Billund. Daar zul je weinig last hebben van de hitte die de rest van Europa teistert.
De komende twee weken stijgt het kwik niet boven de 22 graden en schommelen de minima overdag rond de 13 tot 16 graden.
3. Belgische Ardennen: 20 - 25 graden
In de Belgische Ardennen valt de komende twee weken evenmin nog veel te merken van de hittegolf. Met maximumtemperaturen tussen de 20 en 25 graden is het zelfs heel aangenaam te noemen.
Niet onbelangrijk voor wie vaker in de Ardennen is geweest: de neerslagkans schommelt tussen de 10 en 30 procent, wat relatief laag is.
4. Bretagne (Frankrijk): 20 - 27 graden
Wie het prachtige Bretagne aandoet, brengt natuurlijk een bezoekje aan het alleen voor voetgangers toegankelijke schiereiland Mont Saint-Michel. Hier is het aangenaam warm, maar niet extreem.
Voor de komende twee weken voorspelt Weeronline.nl voor overdag maximumtemperaturen tussen de 20 en 26 graden. Wel flink wat bewolking, in de tweede week valt er beduidend meer regen dan gedurende de eerste week: tussen de 25 en 30 procent neerslagkans. Weinig om je ongerust over te maken dus.
5. Sarlat, Dordogne (Frankrijk): 25 - 37 graden
Sarlat, waar de rivieren de Dordogne en de Vézère samenkomen, is een geliefde vakantiebestemming van menig Nederlander. Het is wel even rijden, maar dan heb je ook wat.
Qua temperatuur geheel andere koek dan Bretagne: voor het gebied worden de komende twee weken dagtemperaturen met maxima van 24 tot 37 graden verwacht. Neerslagkans tussen 10 procent en 90 procent (ja, het gaat ook een dagje onweren).
6. Barcelona (Spanje): 27 - 31 graden
Stad van de overvolle Ramblas waar je je nek breekt over de levende standbeelden, stad van tapas, stad van die Gaudí-kathedraal die nooit af komt. Stad van de hitte.
Barcelona krijgt het de komende twee weken warm: de maximumtemperaturen komen niet onder de 27 graden en reiken tot 32 graden. Warm zat dus. Nauwelijks regen ook: de neerslagkans is op de meeste dagen 10 procent, met af en toe een onweersbui.
7. Florence (Italië): 29 - 37 graden
Florence piekt de komende twee dagen met 37 graden, en dat loopt de komende twee weken geleidelijk af naar 31 graden, wat we nóg respectabel vinden. Ook van de regen moet je het niet hebben, met een neerslagkans tussen de 0 en de 30 procent. Met opnieuw af en toe een onweersbui. Lekker broeierig dus.
8. Dubrovnik (Kroatië): 30 -32 graden
Voor het middeleeuwse Dubrovnik schommelt de maximumtemperatuur de komende twee weken tussen de 30 en 32 graden. De minimumtemperatuur komt niet onder de 21 graden; dat wordt dus plakken geblazen.
Ook voor de rest van Kroatië geldt: zonnig en heet, plaatselijke uitschieters van 37 tot 38 graden, maar dat is in het binnenland.
9. Brighton (Verenigd Koninkrijk): 19 - 23 graden
De Grand Old Lady van de Britse zuidkust laat zich niet kennen als een hete bestemming – met voor de komende twee weken maximale dagtemperaturen tussen de 19 en 23 graden. Hier is het aangenaam verpozen!
Het is Engeland, maar de neerslagkans ligt zo rond de 10 procent op de meeste dagen.
10. Praag (Tsjechië): 19 - 25 graden
Een zeer populaire bestemming. Niet in de laatste plaats vanwege alle historische architectuur, de prachtige natuur, zachte prijzen en de relatief korte afstand. De Tsjechische republiek kent een gematigd landklimaat. Dat betekent dat de zomers warm zijn, maar niet extreem.
Hoofdstad Praag heeft een gemiddelde zomertemperatuur van 23 graden. Het wordt dus ook hier niet echt warm, met maximumtemperaturen tussen de 19 en 25 graden. De meeste neerslag valt in de periode mei - augustus. De komende twee weken laten neerslagpercentages zien die schommelen rond de 10 procent.
11. Boedapest (Hongarije): 23 - 31 graden
De statige en bruisende hoofdstad van het vroegere Magyaarse koninkrijk. In Boedapest kun je de komende week een dagtemperatuur verwachten tussen de 27 en de 31 graden, de week erna wordt iets minder warm met maximale temperaturen tussen de 22 en 27 graden.
De neerslagkans varieert sterk: afhankelijk van of er wel of geen onweersbuien worden verwacht ligt de neerslagkans tussen de 10 en 90 procent.
12. Torremolinos (Spanje): 29 - 39 graden
Torremolinos, bezongen door Raymond van het Groenewoud, ooit een lieftallig Spaans vissersdorpje, sinds de jaren vijftig dé plek waar vakantieminnend Nederland zich bruin bakt.
Ook deze zomer is het smeren geblazen: maxima schommelen de komende weken tussen 29 en 39 graden! En nauwelijks een druppeltje regen.
13. Kreta (Griekenland): 26 - 32 graden
Chersonissos op het eiland Kreta. Bekend van, inderdaad, waar Nederland voor het eerst écht kennismaakte met tv-persoonlijkheid Barbie.
Sinds jaar en dag een onverminderd populaire vakantiebestemming. Zon, zee en lekkere temperaturen: maxima tussen 26 en 32 graden, 's nachts koelt dat af naar 20 graden. En welgeteld géén neerslag.
14. Rimini (Italië): 29 - 35 graden
Geboorteplaats van cineast Federico Fellini en toeristenmagneet aan de Adriatische kust. Ook dit jaar zullen veel Nederlanders de weg naar Rimini feilloos weten te vinden.
Wat treffen ze daar aan? Temperaturen tussen de 29 en 35 graden overdag. In de eerste week een gemiddelde neerslagkans van 10 procent. In tweede week aan het begin een paar onweersbuien, met een fors hogere neerslagkans. Daarna af en toe een druppel.
15. Antalya (Turkije): 34 - 39 graden
Antalya, de grootste internationale badplaats van Turkije, gelegen aan de Turkse Rivièra. Prima te doen, zolang je je resort maar niet hoeft te delen met hordes Russen.
Antalya is heet deze zomer: maxima overdag tussen de 34 en 39 graden, 's nachts koelt het af tot 22 graden. En 10 procent kans op een verkwikkend buitje.
Lees meer over reizen:
- Ik reisde het afgelopen jaar door twintig verschillende landen – dit zijn de vijf plekken die ik nooit zal vergeten
- Dit zijn de 10 goedkoopste grote festivals van Europa in 2019 – en daar zitten twee aansprekende Nederlandse festivals bij
- Het kleine Balkanland Montenegro telt 64 miljonairs en is een ‘verscholen’ vakantieoord voor ‘s werelds miljardairs