• Voormalig Walmart-bestuurder Marc Lore wil een futuristische stad bouwen, genaamd Telosa.
  • De utopische stad gaat uit van het concept “equitism”, een samentrekking van ‘equality’ en ‘capitalism’.
  • De eerste vijftigduizend bewoners kunnen naar verwachting rond 2030 hun intrek nemen in de stad.

Als de droom van voormalig Walmart-bestuurder Marc Lore werkelijkheid wordt, wonen er in 2030 vijftigduizend mensen in een egalitair utopia.

Lore trad eerder dit jaar terug als CEO van de e-commerce-afdeling van Walmart en kondigde onlangs de bouw aan van de futuristische stad Telosa. Die naam komt van het oud-Griekse woord voor “hoogste doel.” De stad wil zijn inwoners gelijke toegang bieden tot onderwijs, gezondheidszorg en vervoer. Bewoners verplaatsen zich in zelfrijdende voertuigen en de stad draait geheel op hernieuwbare energie, belooft de website van Telosa

Hoewel de burgers van Telosa hun eigen huizen kunnen bouwen en verkopen, blijft de stad eigenaar van de grond, vertelde Lore tegen USA Today. Hij gaat uit van het concept “equitism”, een samentrekking van ‘equality’ en ‘capitalism’.

“Het doel van het bouwen van een stad in de woestijn is om het in eigendom te geven van de gemeenschap, door alle waarde van de grond terug te geven aan de burgers”, zegt Lore tegen USA Today. “De belastingen die worden betaald, gebruikt de stad voor infrastructuur – wegen, tunnels en bruggen – zodat iedereen precies weet waar hun geld heengaat.”

Het is een ambitieus project en ook heel erg duur: volgens de eigen website gaat de eerste fase van bouw van de stad 25 miljard dollar kosten en zullen de totale kosten uiteindelijk boven de 400 miljard dollar uitkomen. Het geld komt van investeerders en filantropen en er komen volgens de website van Telosa ook bijdragen en subsidies van overheden. 

Er is nog geen plek bepaald voor Telosa, maar er is wel een aantal mogelijke regio's geopperd: Nevada, Utah, Idaho, Arizona, Texas en de Appalachen. 

Aanvraagprocedure

De eerste fase van Telosa moet in 2030 zijn afgerond en dan moeten er vijftigduizend bewoners hun intrek hebben genomen. Zij zullen hoogstwaarschijnlijk een aanvraagprocedure moeten doorlopen.

De "kolonisten" van de stad worden gekozen via een selectieproces dat uitgaat van diversiteit en inclusie, vertelde Lore tegen USA Today. Hij is nog bezig met het opstellen van criteria met hulp van een team bestaande uit onder anderen architecten, economen, ingenieurs en klimaatexperts. 

Lore zegt tegen de krant dat hij ook een investeringsfonds in het leven wil roepen om start-ups te helpen die zich in Telosa willen vestigen. 

Impressie van de futuristische stad Telosa. Bron: BIG en Bucharest Studio
Impressie van de futuristische stad Telosa. Bron: BIG en Bucharest Studio

In ontwerpen van Telosa van het prestigieuze Deense architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG) zijn straten vol robots en zelfrijdende voertuigen te zien, een hogesnelheidsrail en een futuristische wolkenkrabber genaamd "Equitism Tower.

Telosa is misschien het meest ambitieuze project van Lore, maar hij heeft al een lange geschiedenis als ondernemer achter de rug. In 2005 was Lore medeoprichter van Quidsi, het moederbedrijf van de onlinewinkel voor babyproducten Diapers.com, die hij zes jaar later voor 500 miljoen dollar aan Amazon verkocht.

Na daarna richtte Lore Jet.com op, een webwinkelbedrijf dat hij in 2016 voor 3 miljard aan Walmart verkocht. Hij was daarna ruim vier jaar de CEO van de e-commerce-tak van Walmart in de VS. In januari 2021 trad hij terug met de mededeling dat hij zich zou gaan richten op "een verbeterde versie van kapitalisme." 

Net als andere techmiljardairs als Mark Cuban, Steve Ballmer en wijlen Paul Allen heeft Lore zich ook op de sportwereld gestort. In juli kocht Lore samen met voormalig Yankee-vedette Alex Rodriguez de basketbalclubs Minnesota Timberwolves en Minnesota Lynx. 

LEES OOK: Dit zijn de 15 snelst groeiende steden ter wereld in de komende 15 jaar – waarschijnlijk zeggen de meeste namen je heel weinig