- Deze winter zitten we waarschijnlijk goed, maar in de winter van 2023 kunnen alsnog gastekorten ontstaan in de Europese Unie.
- Het totale tekort in de EU wordt op ongeveer 1,5 keer de Nederlandse jaarconsumptie van gas geraamd.
- Er moet 100 miljard euro extra geïnvesteerd worden in 2023 om dit op te lossen.
- Lees ook: Verwarming lager gezet en toch hogere energierekening? Dit is er waarschijnlijk aan de hand
Europa komt deze winter naar verwachting redelijk door met de gasvoorraden, als het niet al te koud wordt. Maar voor de komende winter van 2023 dreigt een substantieel gastekort. Energieagentschap IEA becijfert dit op 27 miljard kubieke meter gas. Dat komt neer op iets meer dan de volledige jaarconsumptie van Nederland.
Uit een maandag gepubliceerd rapport blijkt dat de IEA de totale gasconsumptie van de Europese Unie voor 2023 raamt op 395 miljard kubieke meter. Het geschatte tekort van 27 miljard kuub gas komt neer op ongeveer 7 procent van de totale vraag naar gas binnen de Europese Unie.
Dat klinkt nog niet zo heel dramatisch. Maar het gaat wel om veel gas. Het totale jaarverbruik van Nederland lag afgelopen jaar op 40 miljard kuub, blijkt uit cijfers van het CBS. Europa komt dus pakweg 1,5 keer Nederland tekort aan gas.
In de onderstaande infographic van de IEA is te zien hoe de verwachte balans tussen vraag en aanbod op de gasmarkt in 2023 uitpakt voor de Europese Unie.
Tegenover de verwachte vraag van 395 miljard kuub staat in eerste instantie een verwacht aanbod van 338 miljard kuub, wat een tekort van 57 miljard kuub gas oplevert.
De belangrijke risico's liggen bij een verdere reductie van het gasaanbod vanuit Rusland en krapte op de markt voor vloeibaar gas (lng) dat per schip wordt aangevoerd uit andere delen van de wereld.
Lees ook: Dit kun je verwachten van de energierekening in 2023: vaste kosten hakken erin
Gastekort voor de Europese Unie: 5 oplossingen
Echter, de IEA denkt dat 30 miljard kuub van het verwachte tekort aan gas opgevangen kan worden door reeds geplande veranderingen, zoals extra investeringen in duurzame energiebronnen, waterkracht, kernenergie, isolatiemaatregelen in de bouw en zuiniger gebruik van gas.
Dan resteert nog een tekort van 27 miljard kuub. Ook dat valt in theorie op te lossen, volgens het rapport van de IEA. Maar dan moet er wil zo'n 100 miljard euro extra worden geïnvesteerd.
Daarvoor moeten de volgende dingen gebeuren.
- Energiebesparingen door onder meer betere isolatie van gebouwen en woningen;
- Extra investeringen en inzet van duurzame energiebronnen, zoals zonnepanelen en windmolens;
- Versnelling van het elektrificeren van het verwarmen van gebouwen en huizen, via bijvoorbeeld warmtepompen;
- Verhoging van het gasaanbod met biomethaan;
- Het aanmoedigen van zuinig omgaan met gas door consumenten.
Van de benodigde 100 miljard euro aan investeringen in 2023 is ongeveer de helft nodig voor hoofdzakelijk zuiniger energieverbruik in gebouwen en woningen. Het gaat dan onder meer om extra isolatiemaatregelen en dergelijke.
Vervolgens zou er zo'n 40 miljard geïnvesteerd moeten worden in duurzame energiebronnen. De overige 10 miljard euro is onder meer nodig voor de verhoogde productie van biomethaan en de installatie van meer warmtepompen.
Belangrijk is volgens de IEA dat deze investeringen in 2023 worden gedaan zodat ze direct besparingen opleveren voor het gasverbruik.