- Volgens topman Pat Gelsinger van Intel wordt de impact van het tekort aan computerchips waarschijnlijk het sterkst gevoeld in de tweede helft van dit jaar.
- Het chiptekort raakt vooral de auto-industrie, maar bijvoorbeeld ook spelcomputermaker Nintendo.
- In Nederland wordt ook de land- en tuinbouwsector geraakt door de tekorten aan computerchips voor machines.
Het wereldwijde chiptekort wordt voorlopig alleen maar erger. Volgens topman Pat Gelsinger van Intel wordt de impact ervan waarschijnlijk het sterkste gevoeld in de tweede helft van dit jaar.
Daarna zou de situatie langzaamaan moeten verbeteren, maar de baas van ’s werelds grootste chipconcern verwacht niet dat de markt voor 2023 weer een gezonde verhouding van vraag en aanbod kent.
Het chiptekort raakt vooral de auto-industrie, maar bijvoorbeeld ook spelcomputermaker Nintendo en andere bedrijven die actief zijn in de elektronicawereld hebben er last van.
Grote chipbedrijven zoals ook het Taiwanese TSMC, een belangrijke toeleverancier van Apple, hebben al aangekondigd de productie te gaan verhogen om zo autofabrikanten te helpen. Ook bij overheden staat het aanpakken van de problemen hoog op de agenda.
Door het gebrek aan chips hebben verschillende automerken al meerdere keren fabrieken moeten stilleggen. De autofabrikanten schroefden aan het begin van de coronacrisis nog hun productie en hun bestellingen terug.
Tegelijkertijd nam de vraag naar computers en mobiele telefoons voor thuiswerken en zaken als spelcomputers voor vertier tijdens de lockdowns toe, waardoor de autobedrijven met nieuwe chipbestellingen achteraan de rij kwamen te staan.
Land- en tuinbouw heeft ook last van tekort aan computerchips
In Nederland wordt ook de land- en tuinbouwsector geraakt door de tekorten aan computerchips voor machines. De schaarste zorgt onder meer voor vertragingen in levertijden van machines, maar brengt ook de oplevering van kassen in gevaar. Dat zeiden bedrijven en brancheorganisaties uit de sector afgelopen week, na een belronde van het ANP. Met name de grotere bedrijven hebben er last van, doordat zij grotere aantallen chips nodig hebben.
AVAG, de brancheorganisatie van de Nederlandse kassenbouw- en installatiesector, denkt dat de problemen nog wel de rest van het jaar zullen aanhouden. De installaties in de kassen werken namelijk met computerchips. Levertijden voor onderdelen van kassen kunnen nu oplopen tot enkele weken, soms is er helemaal geen beschikbaarheid.
AVAG-voorzitter Annie van de Riet zei dat alle leden aangeven problemen te ondervinden. Ze noemde ook een gebrek aan beschikbare andere grondstoffen, zoals staal en glas, als bijkomend probleem. "Daardoor zijn offertes voor kassen nu beperkt geldig en zijn de prijzen met tientallen procenten gestegen."