- Werkgevers die kampen met een tekort aan arbeidskrachten zouden in veel gevallen over de grens kunnen kijken, zo meldt het UWV.
- Zo zijn er tien landen binnen de EU waar verkoopmedewerkers moeilijk aan het werk kunnen komen, voor bouwpersoneel speelt dat probleem in zeven landen.
- “Dit biedt kansen voor Nederlandse werkgevers”, aldus de uitkeringsinstantie.
- Lees ook: Groot tekort aan vakmensen voor praktische beroepen: dit is de top 10 aan openstaande vacatures
Voor veel beroepen waar in Nederland een tekort aan arbeidskrachten aan is, zouden werkgevers over de grens kunnen kijken. Dat meldt het UWV op basis van een analyse.
Daar zitten veel mensen namelijk nog verlegen om werk, bijvoorbeeld in de detailhandel en de bouw. De uitkeringsinstantie raadt bedrijven dan ook aan om buiten de landsgrenzen op zoek te gaan naar nieuw personeel.
In totaal zijn er 166 beroepen die te maken hebben met tekorten, aldus het UWV. Maar in 70 procent van de gevallen is er voor deze beroepen juist een overschot aan personeel in andere Europese landen.
Voor 7 procent van de beroepen concludeert het UWV dat er zelfs in minimaal vijf andere landen binnen de Europese Unie een overschot aan arbeidskrachten aanwezig is.
Als voorbeeld noemt het UWV de detailhandel en de bouwsector. Zo zijn er tien landen binnen de EU waar verkoopmedewerkers moeilijk aan het werk kunnen komen, voor bouwpersoneel speelt dat probleem in zeven landen. "Dit biedt kansen voor Nederlandse werkgevers", aldus het UWV.
Voor de detailhandel gaat het bijvoorbeeld om landen als Oostenrijk, België en Tsjechië, in de bouwsector zitten inwoners uit Denemarken, Griekenland en Duitsland verlegen om werk.
Tegelijkertijd constateert het UWV dat nog maar een op de tien werkgevers werft in het buitenland. Terwijl het vrije verkeer van werknemers binnen de EU, gefaciliteerd door het agentschap European Employment Services (EURES), dit wel mogelijk maakt. Volgens de uitkeringsinstantie kan EURES bedrijven helpen, door middel van voorlichting en ondersteuning bij het vinden van huisvesting.
Meer over de arbeidsmarkt? Lees ook deze stukken eens:
- Nederlanders meest bezorgd over gevolgen artificial intelligence voor hun baan, vooral als ze zelf weinig met AI-tools doen
- Bijna 8 op 10 werknemers die van baan zijn gewisseld, kijkt na een jaar alweer naar nieuwe kansen
- 1 op 10 Nederlandse parttimers wil best meer uren draaien, als baas erom vraagt – dit is nodig om de rest te overtuigen