- Rusland rukt op in het oosten van Oekraïne en heeft inmiddels een derde van de strategisch belangrijke stad Severodonetsk in handen.
- Oekraïne wil graag raketsystemen hebben waarmee het Russische troepen op langere afstand kan raken, maar die weigeren de VS te leveren.
- President Joe Biden wil geen wapentuig leveren waarmee Oekraïne ook doelen in Rusland zelf kan raken.
- Lees ook: Dit zijn 2 ‘superwapens’ die Poetin nog heeft voor de oorlog in Oekraïne – intussen hoopt Zelenski op geavanceerde Amerikaanse raketwerpers
Russische troepen hebben ongeveer een derde van Severodonetsk veroverd, maar de aanval op de Oost-Oekraïense stad duurt wel langer dan gehoopt. Dat stelt Leonid Pasetsjnik, de leider van de afvallige Oekraïense regio Loehansk, tegenover het Russische staatspersbureau TASS.
“We kunnen nu al zeggen dat we een derde van Severodonetsk onder controle hebben”, zei Pasetsjnik. “Maar wel willen in de eerste plaats dat de infrastructuur van de stad behouden blijft.”
Russische beschietingen hebben een groot deel van Severodonetsk verwoest en troepen zijn de stad via het zuidoosten en noordoosten binnengedrongen, maar de Russische campagne in de Donbas-regio heeft vertraging opgelopen door de Oekraïense verdediging.
Volgens staatspersbureau TASS werd de vooruitgang van de Russische troepen bemoeilijkt door de aanwezigheid van meerdere chemische fabrieken in het gebied.
Het is Russische troepen uiteindelijk maandag gelukt om Severodonetsk binnen te trekken, nadat de stad al een aantal weken werd omsingeld en hevig werd beschoten. Het is de enige grote stad in de regio Loehansk die nog niet in handen is van de Russen.
Oekraïne krijgt geen langeafstandsraketten van de VS
De VS gaan Oekraïne niet voorzien van langeafstandsraketten die doelen diep in Rusland kunnen bereiken. President Joe Biden sloot dat maandag uit ondanks herhaalde verzoeken van de regering in Kiev om dergelijke wapens. Vicevoorzitter Dmitri Medvedev van de Russische veiligheidsraad noemde het Amerikaanse besluit "rationeel".
Amerikaanse media stelden de afgelopen dagen dat Washington levering van het zogeheten Multiple Launch Rocket System (MLRS) aan het voorbereiden was. Met dergelijke meervoudige raketwerpers kunnen doelen tot 300 kilometer afstand worden geraakt. Dat zou betekenen dat Oekraïne ook doelen in Rusland zelf zou kunnen bestoken. De Amerikanen vinden het risico dat ze daardoor direct betrokken raken bij de oorlog te groot.
Andere wapens waarover wordt gerept zijn de zogeheten Himars met een bereik van 70 tot 150 kilometer. Dat is een stuk verder dan de houwitsers die bijvoorbeeld Nederland levert aan het Oekraïense leger.
De Oekraïense president Volodimir Zelenski sprak afgelopen weekend nog de hoop uit deze week "goed nieuws" te krijgen van westerse bondgenoten over nieuwe wapenleveranties. "Het is lastig vechten als je wordt aangevallen van 70 kilometer afstand en je niks hebt om je mee te verdedigen", aldus zijn belangrijkste adviseur Michailo Podoljak. "Als het Westen werkelijk wil dat Oekraïne de oorlog wint, is het dan misschien niet eens tijd om ons MLRS te geven?"