De AEX sloot op een stand van 345,95 punten. Dit betekende een daling van 1 procent ten opzichte van het slot van dinsdag. De index voor middelgrote bedrijven, de MidKap, verloor 0,2 procent in waarde tot een stand van 635,17 punten. In Parijs, Frankfurt en Londen stonden verliezen van 1 tot 1,1 procent op de borden.

De in de ochtend richtingloze beurzen kregen tijdens de middaghandel een aantal Amerikaanse macrocijfers te verwerken. Zo bleek uit cijfers van loonstrookverwerker ADP dat er in mei slechts 38.000 banen zijn bijgekomen in de private sector terwijl op een toename van 175.000 was gerekend.

Verwachting

Bovendien bleek de Amerikaanse industrie in mei minder hard gegroeid te zijn dan in april. De indexstand kwam daarnaast lager uit dan verwacht. Hoewel het cijfer over de bouwuitgaven in de VS in april nagenoeg gelijk was aan de verwachting, viel de aanpassing van het cijfer over maart fors tegen. Al met al zorgden de tegenvallende macrocijfers voor een negatieve stemming.

In Amsterdam waren er onder de hoofdfondsen slechts drie aandelen die de voeten droog wisten te houden: Unilever (plus 0,3 procent), DSM (plus 0,4 procent) en ASML, die vlak sloot.

Vopak

Geruchten dat het Amerikaanse Procter & Gamble interesse zou hebben in Unilever, zetten het aandeel de hele dag zowel in Amsterdam als in Londen hoger. De beursgang van het Amerikaanse biotechnologiebedrijf Myriant is volgens analisten van SNS Securities goed nieuws voor de biotech-onderdelen van chemieconcern DSM.

In de MidKap stond tankopslagbedrijf Vopak bij het selecte rijtje van winnaars. Het bedrijf is van plan om 655.000 kubieke meter aan opslagcapaciteit bij te bouwen in Panama en 1,3 miljoen kubieke meter in Maleisië. Ook maakte Vopak bekend overeenstemming te hebben met olieconcern Chevron over samenwerking in Panama. Het aandeel won 3 procent.

De euro noteerde woensdagmiddag 1,4440 dollar. Bij het slot van de Europese beurzen op dinsdag was dat nog 1,4370 dollar. Amerikaanse ruwe olie werd woensdagochtend 0,8 procent goedkoper tot 101,90 dollar per vat. Brentolie daalde 0,5 procent tot 116,15 dollar per vat.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl