- Dit jaar lijkt de geldstroom voor startups in de Verenigde Staten zo goed als op te drogen.
- Ook in Europa snijden veel grote namen in het personeelsbestand vanwege verslechterde groeivooruitzichten.
- In de Nederlandse techsector gaat het juist nog wel goed: de vraag naar IT’ers blijft hoog, komt naar voren uit een rondgang van Business Insider.
- Lees ook: Tekenbonus, Tesla of een e-bike van de zaak: werkgevers trekken alles uit de kast in de strijd om IT-talent
Dit jaar lijkt de geldstroom voor startups in de Verenigde Staten zo goed als op te drogen. Durfkapitalisten zijn vanwege de hoge inflatie en de vrees voor een economische recessie huiverig geworden om te blijven investeren in jonge bedrijven.
Volgens Crunchbase is het tumult op de beurzen in razend tempo doorgesijpeld naar de particuliere markten, wat de waarderingen van niet-beurgenoteerde bedrijven aantast. Uit data van Crunchbase blijkt dat de hoeveelheid geld die investeerders bereid zijn vrij te maken sinds eind februari afneemt.
Recentelijk lekte er een pessimistische e-mail uit van Y Combinator, een van de belangrijkste durfinvesteerders in Silicon Valley, die startups waarin de investeringsmaatschappij heeft geïnvesteerd waarschuwde “zich voor te bereiden op het ergste”.
In de e-mail, die in handen is van TechCrunch, adviseert de investeerder jonge bedrijven flink te snijden in hun kosten. Dat noemt het “de beste manier om je voor te bereiden.”
De eerste scheurtjes in Europa en de VS
Grote Amerikaanse bedrijven voelen ook de pijn. Zo heeft Facebook in mei een vacaturestop ingesteld vanwege gemiste omzetdoelen. Netflix heeft in mei 150 mensen ontslagen na een fors verlies van klanten.
In Europa zijn de eerste scheurtjes ook al zichtbaar: onlangs maakte flitsbezorger Gorillas bekend dat het gaat snijden in het personeelsbestand. Het bedrijf ontslaat driehonderd medewerkers en trekt zich terug uit België, Italië, Denemarken en Spanje.
Eerder werd al duidelijk dat het Zweedse betalingsbedrijf Klarna 10 procent van zijn werknemers gaat schrappen, zo berichtte TechCrunch. Dit komt neer op zo'n 700 banen.
Ook de Turkse flitsbezorger Getir heeft zich gevoegd bij het lijstje bedrijven dat het mes zet in het personeelsbestand. In een interne brief, die wederom in handen is van TechCrunch, meldde het bedrijf dat het afscheid zal nemen van ongeveer 14 procent van de werknemers.
Nog geen afkoeling in Nederlandse techsector
In de Nederlandse techsector is daarentegen nog geen afkoeling te zien. Start- en scale-ups van eigen bodem haalden in het eerste kwartaal van 2022 een recordbedrag van ruim 800 miljoen euro aan financiering op. De investeringen groeiden ten opzichte van hetzelfde kwartaal in 2021 met 8 procent.
Dat het nog goed gaat in Nederland wordt ook duidelijk uit het feit dat de vraag naar IT'ers, verreweg de belangrijkste groep banen binnen de techstartups, aan het toenemen is. Dat blijkt uit een rondgang van Business Insider.
IT-recruiter Hessel Mudde van detacheerder ICTzaakwaarnemer ziet dat de vraag naar IT'ers de afgelopen tijd alleen maar is toegenomen. "Met corona was de vraag wat minder. Toen werden veel projecten voortijdig gecanceld. Op een gegeven moment is het weer gaan aantrekken. Sindsdien is er veel meer vraag, hebben wij het idee."
Mudde merkt dat aan de hoeveelheid aanvragen die ICTzaakwaarnemer binnenkrijgt. "Vandaag de dag zien we dat we steeds meer de telefoon oppakken in plaats van zelf op zoek gaan naar mogelijkheden. Veel partijen die vroeger zelf IT'ers konden vinden, komen nu ook bij ons."
Een ander teken van de krappe arbeidsmarkt voor IT'ers zijn volgens Mudde de beloningen. "Nu merken we dat IT’ers steeds hogere aanbiedingen krijgen in de markt. Dat wordt gedaan door bedrijven om mensen binnen te halen."
De vraag naar IT'ers komt volgens Mudde uit allerlei verschillende organisaties, zowel kleine startups als overheidsinstellingen en grotere bedrijven.
Concluderend ziet Mudde nog geen impact van het verslechterde economische klimaat op de vraag naar IT'ers. Ook in de toekomst verwacht hij geen afkoeling. "De afgelopen maanden zien we een constant hoge vraag naar IT’ers en wij verwachten dat dat ook zal aanhouden."
De vraag naar IT'ers groeit alleen maar
IT-recruiter en partner Nicole Jansen van JOIN merkt eveneens geen vermindering in de vraag naar IT'ers. "De vraag is de afgelopen tijd alleen maar toegenomen. We merken dat de hoeveelheid aanvragen zeker tien tot twintig procent gestegen is ten opzichte van vorig jaar."
Volgens Jansen is de vraag naar IT'ers sectorbreed. "Wij zien veel vraag vanuit grote bedrijven, maar er zijn ook veel kleine startups die recentelijk gestart zijn en personeel nodig hebben." Volgens Jansen zijn de volgende banen binnen de IT het meest gewild: developers, engineers, scrum-masters, beheerders en analisten.
Net als Mudde verwacht Jansen dat de vraag naar IT'ers zal blijven aanhouden, ondanks het verslechterende economische klimaat.
Ook durfkapitalisten zien nog geen afzwakkende vraag naar IT-personeel bij hun startups. Zo geeft Janneke Niessen van CapitalT aan dat de techmarkt sneller groeit dan het aanbod van IT-professionals. "Wij zien geen afname in interesse naar IT'ers bij onze startups. Er zijn veel startups die nog aan het groeien zijn en juist goede developers zoeken. Daarvan is nog steeds een groot tekort."
Bas Rieter van Dutch Founders Fund merkt ook dat de vraag naar IT'ers bij hun startups alleen maar groeit. Dutch Founders Fund investeert in techstartups zoals YourCampus en Buildstream.
Herman Kienhuis van Curiosity VC ziet eveneens geen afname in de vraag naar IT-talent.
Het feit dat de vraag naar IT'ers hoog blijft is een teken dat het goed gaat met Nederlandse techbedrijven. Er is duidelijk nog steeds ruimte voor groei en ook voldoende kapitaal om nieuwe mensen aan te nemen.