Softwarebedrijven experimenteren met het werken met autistische programmeurs. Ze zijn lastig in de omgang, maar hebben een groot talent voor gedetailleerde processen.
Veel autisten zitten zonder werk, of verdienen weinig. Vaak is het sollicitatiegesprek een hindernis: autisten hebben niet de sociale en communicatieve vaardigheden om het er goed vanaf te brengen. Zo hebben ze moeite met het maken van oogcontact, of zijn ze snel afgeleid door geluid of licht.
Maar dat wil niet zeggen dat er geen goede programmeurs tussen zitten. Er zijn vele verschillende vormen van autisme: vooral het zogenoemde syndroom van Asperger wordt geassocieerd met verhoogde intelligentie.
Autistische programmeurs zijn vooral goed in het herkennen van gegevenspatronen en opsporen van softwarefouten. Een aantal softwarebedrijven, waaronder Microsoft, is daarom begonnen met speciale programma’s om mensen met een vorm van autisme in dienst te nemen, schrijft Bloomberg.
Passie voor detail
Microsoft begon vorige maand een proefprogramma in samenwerking met Specialisterne USA, een maatschappelijke organisatie die autisten helpt om een baan te vinden. “Ze hebben een passie voor detail”, zegt Mark Grein, directeur van Specialisterne. “Ze zijn vaak erg goed in het volgen van een proces, en het verbeteren ervan.”
Ook het Duitse softwarebedrijf SAP begon een proefproject. "We hebben duidelijk anekdotisch bewijs dat ons bedrijf profiteert van ons proefproject", zegt José Velasco, hoofd van het autisme-programma van SAP in Amerika.
Maar het bedrijf moet zich wel een beetje aanpassen. Managers moeten vaak worden bijgeschoold over hoe om te gaan met autistische werknemers. Ook de werkplek moet worden aangepast. En autisten gaan misschien op een niet-traditionele manier te werk.
Bij SAP krijgt het team waarin de autist komt te werken een bewustwordingstraining van een halve dag. Als de autistische werknemer liever niet persoonlijk met collega's praat, verloopt het contact via e-mail. Er zijn geluiddempende koptelefoons voor autisten die niet goed tegen herrie kunnen.
Thuiswerken
De start-up Ultra Testing test software voor bedrijven, en tachtig procent van de werknemers heeft een autistische stoornis. Autistische werknemers van Ultra Testing werken vooral uit huis: via een wekelijkse vragenlijst controleert het bedrijf of de werknemers zich nog wel happy voelen bij de opdrachten die ze moeten doen. Medeoprichter Rajesh Andandan, verwacht over een paar jaar "misschien wel duizenden" autisten in dienst te hebben.
Bijkomend voordeel voor techbedrijven om autististen in dienst te nemen: ze voldoen aan Amerikaanse wetgeving. Die stelt dat bedrijven die in aanmerking willen komen voor opdrachten van de federale overheid minstens 7 procent van werknemersbestand moet bestaan uit mensen met een handicap.