- Technologie-aandelen staan de laatste weken wat onder druk op de beurs.
- Voor de grote Amerikaanse techreuzen geldt echter dat de onderliggende omzet- en winstontwikkeling bijzonder sterk is.
- Beursexpert Hendrik Oude Nijhuis licht de ontwikkelingen bij Alphabet/Google, Facebook en Amazon toe.
ANALYSE – De aandelen in de technologiehoek staan de laatste weken wat onder druk. Maar onderliggend gaat het met veel van deze bedrijven juist fantastisch.
Een korte bespiegeling op de kwartaalcijfers van drie van deze techreuzen die ik zelf in portefeuille heb:
Alphabet: waardering nog steeds aantrekkelijk
Alphabet (Google) zag de omzet afgelopen kwartaal, geschoond voor valuta-effecten, met 32 procent stijgen tot ruim 55 miljard dollar. Daarmee is de gemiddelde analistenverwachting met 7 procent overtroffen en videoplatform YouTube speelde hierbij een positieve rol. Bij YouTube nam de omzet afgelopen kwartaal toe met 49 procent om uit te komen op 6 miljard dollar.
Ondanks de sterke omzetgroei wist Alphabet de kosten goed onder controle te houden: die namen namelijk slechts met 4 procent toe. Dit verklaart dat het bedrijfsresultaat, geschoond voor wat eenmalige zaken, meer dan verdubbelde tot 12,5 miljard dollar. Dat ondanks verliezen bij Google Cloud en de ‘Other Bets’-divisie van in beide gevallen ruim een miljard dollar.
De winst per aandeel van 21,54 dollar overtrof de verwachtingen met meer dan een derde. Bij de kwartaalcijfers werd een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd voor 50 miljard dollar.
Ik kan mij daar goed in vinden want Alphabet is zo winstgevend dat er sprake is van een ernstig overschot aan geld terwijl de waardering naar mijn idee nog altijd aantrekkelijk is.
Facebook: kosten onder controle
De kwartaalcijfers van Facebook waren zo mogelijk nog beter dan die van Alphabet. Bij Facebook overtrof de kwartaalomzet de verwachting met meer dan 10 procent, terwijl de winst per aandeelprognose met meer dan 40 procent overtroffen is.
Facebook moet het vooral hebben van advertenties aangezien die goed zijn voor 97 procent van de omzet. Deze advertentie-inkomsten namen, ten opzichte van een jaar eerder, toe met maar liefst 46 procent (tot 25,4 miljard dollar).
Afgezien van de advertentie-inkomsten, die zoals gesteld veruit het belangrijkst voor Facebook zijn, nam eveneens de omzet in de categorie ‘Other Revenue’ met indrukwekkende cijfers toe, namelijk met 146 procent tot 732 miljoen dollar. Bij deze omzet gaat het vooral om verkopen van de Oculus-headsets (en gerelateerde producten en diensten) waarmee gebruikers virtuele werelden kunnen betreden.
Net als Alphabet wist Facebook de kosten uitstekend onder controle te houden want die namen slechts toe met 15 procent bij een toename van de advertentie-inkomsten van, zoals gesteld, 46 procent . Voorgaande verklaart de (bijna) verdubbeling van het bedrijfsresultaat tot 11,4 miljard dollar.
Amazon: sterke winstgroei
Als laatste was Amazon aan de beurt en daar is de kwartaalomzet met 44 procent is toegenomen, tot 108,5 miljard dollar. Amazon’s bedrijfsresultaat kwam uit op 8,9 miljard dollar wat een toename is van 123 procent ten opzichte van een jaar eerder. Met die groei overtreft Amazon de groei van het bedrijfsresultaat bij zowel Alphabet als Facebook.
Ondanks dat de omzet bij Amazon, naar jaarbasis vertaald, nu in de buurt komt van een indrukwekkende 500 miljard dollar, zie ik veel kansen voor verdere omzetgroei. Zo geldt bijvoorbeeld dat nog altijd meer dan 80 procent van alle retail offline plaatsvindt en een verdere verschuiving naar online aannemelijk is.
Positiever nog dan over de omzet ben ik over de winstgroeivooruitzichten. Dit omdat de kosten bij Amazon in hoge mate als vast zijn aan te merken; denk bijvoorbeeld aan de kosten van de enorme distributiecentra. Extra omzet die dan vervolgens wordt behaald vertaalt zich bijna één-op-één in extra winst wat maakt dat ik voor Amazon een periode van zeer sterke winstgroei voorzie.
Hendrik Oude Nijhuis is medeoprichter van beleggingsfonds ValueMachinesFund en heeft zich jarenlang verdiept in de strategieën van ‘s werelds beste beleggers. Zijn bestseller over Warren Buffett is gratis beschikbaar. De auteur bezit aandelen Alphabet, Amazon en Facebook.