Bij het cijferseizoen op de beurs presenteerden techreuzen Apple en Amazon deze week enigszins tegenvallende cijfers.
Onderliggend zijn groei-aandelen echter bezig met een flinke comeback. Dat is goed te zien bij de Amerikaanse Nasdaq-index.
Beursexperts Michael Nabarro en Gökhan Erem nemen je mee met de recente ontwikkelingen op de beurs.
ANALYSE – De aandelenmarkten verwerken het tot nu meevallende cijferseizoen. Zo aan het einde van de week werd het wat lastiger vanwege enigszins tegenvallende macro-economische data. Ook kwamen techgiganten Apple en Amazon niet lekker door. Maar evengoed: het zijn slechts rimpelingen op een verder strak verlopend seizoen.
Amazon heeft behoorlijk last van de stijging van arbeidskosten, het vinden van personeel en het op tijd leveren van producten. Hierdoor was het bedrijf ook voorzichtiger over de vooruitzichten voor de komende feestdagen. Amazon is echter van plan de portemonnee te trekken om flink meer werknemers in dienst te nemen, de lonen te verhogen en de leveringen te versnellen.
Allemaal goed, de vraag is alleen wat dit gaat kosten. De huidige zorgen zullen het aandeel Amazon waarschijnlijk langer in de een zijwaartse bandbreedte houden, maar wij blijven op de langere termijn positief over dit aandeel.
Apple brengt dit jaar niet heel veel verrassends, maar zit wel met het (luxe)probleem dat het niet aan de vraag naar zijn producten kan voldoen. Als je sec naar de cijfers kijkt, zijn die gewoon imposant. Met een kwartaalomzet van 84 miljard dollar wist het bedrijf toch nog een groei te laten zien van 29 procent. Ook over dit aandeel blijven we positief en we verwachten dat het aandeel Apple op niet al te lange termijn nieuwe records op de borden zal zetten.
Economische groei VS vertraagt
Het bovenstaande is overigens wel een teken dat zelfs de machtigste bedrijven struikelen over de verstoring van toeleveringsketens in de wereld en dat het nog een flinke uitdaging wordt om aan de vraag te voldoen komende feestdagen.
Dit probleem sijpelt inmiddels door naar de algemene economie en dat werd deze week goed zichtbaar. De Amerikaanse economie groeide in het derde kwartaal maar 2 procent op jaarbasis. Dit is een significante vertraging vergeleken met de 6,7 procent in het voorgaande kwartaal en ook lager dan de gemiddelde verwachting van economen van 2,7 procent groei.
De groei werd negatief beïnvloed door twee belangrijke factoren. De eerste was een opleving van COVID-besmettingen, wat leidde tot extra arbeidstekorten, fabriekssluitingen en knelpunten in de bevoorrading. Tegelijk speelden factoren die de groei in het tweede kwartaal een extra impuls gaven, een minder grote rol. Het effect van stimuleringsmaatregelen van de overheid, heropening van bedrijven en vaccinatiecampagnes ebt weg.
Maar gelukkig gaat er voorlopig nog elke maand een enorme smak geld het financiële systeem in, via de monetaire steunmaatregelen van de Federal Reserve. Die kijkt weliswaar vanaf november naar afbouw van de extra coronasteun, maar volledig stoppen is een ander verhaal.
Je vraagt je wel eens af of we überhaupt ooit van het geldinfuus afkomen en zo ja, tegen welke prijs. Maar dat is voor latere zorg. Op dit moment vinden de gigantische geldstromen gewoon hun weg richting de aandelenmarkten en worden regelmatig nieuwe records op de borden gezet.
Nasdaq doet weer mee!
Eén van de opvallende recente ontwikkelingen is dat groei-aandelen weer beter presteren dan waarde-aandelen. In een omgeving van oplopende rentes hadden wij toch meer relatieve kracht van waarde-aandelen verwacht. Voor groei-aandelen geldt immers dat de financiering van investeringsprojecten die op een wat langere termijn winst opleveren bij stijgende rentes kostbaarder wordt.
De markt lijkt er toch vanuit te gaan dat de rente voor de langere termijn bijzonder laag zal blijven en dat groeibedrijven beter kunnen omgaan met de inflatoire druk.
Het gevolg is dat de Amerikaanse Nasdaq-index, die veel technologie gerelateerde aandelen telt, weer op deur klopt en ook nieuwe records in het vooruitzicht heeft. Sterker we hebben er deze week al weer één te pakken.
Zo zien we op onderstaande langetermijngrafiek dat de afgelopen week op het hoogste punt ooit is afgesloten.
Na een paar weken waarin wat gas werd teruggenomen, zien we dat de opwaartse trend wordt voortgezet. Het onderste deel van de grafiek laat de zogeheten 'spanningsmeter' zien. Die toont dat er sinds de bodem van maart 2020 drie keer sprake is geweest van een licht overspannen situatie. Dat zijn de rode bolletjes in de grafiek.
Telkens namen beleggers een paar weken rust en zakte de spanningsindicator tot aan de grens van 50 punten. Ook nu is de weg omhoog ingeslagen, na een lichte en relatief korte correctie. Hiermee heeft de Nasdaq-index de potentie om er nog eens 15 procent tot 20 procent bovenop te doen. Aan de onderkant nemen we hierbij wel een exitstop van 14.500 punten in acht.
Het is na de creatie van een hogere bodem tijd om te kijken waar de volgende top gaat komen. Dat kan best nog een paar kwartalen duren, maar met het huidige momentum ligt een nieuwe top waarschijnlijk een heel stuk boven de huidige koersen.
Michael Nabarro, Chartered Market Technician (CMT), Gökhan Erem, ook CMT, zijn onafhankelijke beleggingsspecialisten die beide meer dan 25 jaar werkzaam zijn in de financiële sector. Met gedegen kennis en ruime ervaring bedienen zij professionele en particuliere beleggers aan de hand van hun methodisch onderbouwde, actieve beleggingswijze.
Deze column bevat meningen en bevindingen van de auteurs. De financiële waarden die in dit schrijven genoemd worden kunnen onderdeel uitmaken van de beleggingen van de auteurs als ook van hun relaties.
Deze column is niet bedoeld als advies in enige vorm en dient als niet-gepersonaliseerde informatie over de financiële markten.