Herinner je je nog dat je vroeger de centrale belde om een taxi te bestellen? En dat je je nieuwe liefde niet swipend tegenkwam, maar gewoon in de kroeg?

In het afgelopen decennium heeft onze wereld zich in rap tempo ontwikkeld en hebben we er een hoop hulpmiddelen bijgekregen die in 2010 nog ondenkbaar waren.

Apps zoals Tikkie, Instagram en Tinder bestonden toen helemaal niet, maar zijn niet meer van onze smartphones weg te denken.

Hoe verschilde ons leven in 2010 met nu? Business Insider benoemt 9 invloedrijke uitvindingen van dit decennium die ons leven ingrijpend hebben veranderd. In veel gevallen hebben ze dingen makkelijker gemaakt. Zeker is dat ze niet meer weg zijn te denken uit ons dagelijks leven. Kijk zelf.


Instagram

In 2010 werd een nieuw sociaal medium gelanceerd waarop je geen tekst, maar alleen foto's kon delen. In minder dan twee maanden had Instagram al ruim 1 miljoen gebruikers. Niet gek dus, dat Facebook het snelgroeiende medium in 2014 voor 1 miljard dollar opkocht.

Door nieuwe features toe te voegen, zoals het kunnen maken van 'stories', ging Facebook de concurrentie aan met de sociale app Snapchat en groeide Instagram uit tot één van de populairste sociale platforms ter wereld. Er scrollen iedere dag zo'n 1 miljard mensen doorheen.

De mogelijkheid om je leven online via Instagram te delen, leidde mede tot de opkomst van de zogenaamde influencer, van fitgirls tot chagrijnig kijkende katten. inmiddels is Instagram het platform geworden waar iedereen met een perfect ogend leven en goede sponsordeals een riant salaris kan verdienen.


WhatsApp

Je kijkt een uur niet op je telefoon en hebt ineens 104 ongelezen berichten. Sinds de introductie van WhatsApp en de mogelijkheid om in groepen met elkaar te kunnen chatten, is dit eerder normaal dan verbazingwekkend.

Toen de app in 2009 voor het eerst werd gelanceerd konden de gebruikers alleen nog statusupdates delen, maar geen berichten naar elkaar sturen. Dat werd pas geïntegreerd in de 2.0-versie van de app die bijna een jaar later op de markt kwam.

Het toevoegen van de chatfunctie deed de populariteit van WhatsApp in korte tijd stijgen en de applicatie belandde in de top 20 van de App Store. Ook WhatsApp is inmiddels in handen van Facebook. Het bedrijf van Mark Zuckerberg kocht de app voor bijna 20 miljard dollar.

Inmiddels hebben meer dan 1,5 miljard mensen WhatsApp op hun telefoon en kun je naast berichten ook video's, foto's en spraakberichten naar elkaar sturen. En je kunt via WhatsApp bellen.

Door de mogelijkheid om in groepen te chatten wordt de app op verschillende manier ingezet. Zo zijn buurt-WhatsApp-groepen een waar fenomeen geworden. Uit onderzoek van de Universiteit van Tilburg bleek zelfs dat door deze buurtgroepen het aantal inbraken met 40 procent is afgenomen.


Netflix

Netflix and chill, daar deden we voor 2010 nog niet aan. Toch bestaat Netflix al heel lang, het bedrijf werd in 1997 opgericht als videotheek. Je kon er voor onbepaalde tijd dvd's huren die per post naar je werden opgestuurd. Met de opkomst van het internet en de toename van illegale online downloads, stapte Netflix over naar online streaming.

Tot 2010 was het streamingbedrijf alleen actief in de VS, maar breidde zich in de daarop volgende jaren in rap tempo uit. In 2013 konden wij in Nederland de eerste films kijken via het platform en daarmee veranderde ons kijkgedrag drastisch.

Niet alleen zijn we nu massaal aan het bingewatchen geslagen, door de enorme populariteit van Netflix hebben bijna alle grote Nederlandse televisiebedrijven nu een eigen video-on-demand-platform uitgerold: van NPOstart tot Videoland.

Wereldwijd kijken we meer dan 125 miljoen uur Netflix per dag. Nu het bedrijf het aanbod maar blijft uitbreiden door ook zijn eigen films en series te produceren, zullen daar in het nieuwe decennium vast nog wat uurtjes bijkomen.


Betalen met je smartphone

Je concerttickets betaal je met iDEAL, de rekening split je met Tikkie en bij Albert Heijn kun je je boodschappen nu met Apple Pay betalen, als je je pinpas thuis hebt laten liggen. Je kunt tegenwoordig bijna alle transacties met je telefoon doen.

Rond 2010 lanceerden alle grote Nederlandse banken apps voor mobiel bankieren. Daarmee was de revolutie in betalen een feit. Vanaf 2014 stootte iDEAL de creditcard van de troon en werd 54 procent van online inkopen via het nieuwe transfersysteem van de Nederlandse banken gedaan.

Drie jaar later kwam ABN Amro met Tikkie, de app die het terugvragen van kleine bedragen makkelijk maakte. Soms misschien wel te makkelijk; de memes met belachelijke betaalverzoeken veroveren het internet even snel als de app onze telefoons.

En laten we niet vergeten dat we tegenwoordig niet alleen contactloos kunnen pinnen. Op steeds meer plekken kan het zelfs zonder pinpas, met Apple Pay. De grote Nederlandse banken hebben zich inmiddels bijna allemaal bij het techbedrijf aangesloten. Waarschijnlijk is het slechts een kwestie van tijd voor we onze portemonnee gewoon thuis kunnen laten.


Spotify

Spotify is een combinatie van de woorden spot en identify. De bedoeling van de oprichters is namelijk dat je in hun oneindige online muziekbibliotheek nummers tegenkomt die je in geen jaren meer hebt gehoord, maar die wel een glimlach op je gezicht toveren.

Spotify was niet de eerste online streamingdienst voor muziek. iTunes bestaat bijvoorbeeld al sinds 2001. Maar Spotify was wel het eerste platform dat een abonnementsvorm bood, waardoor je niet per nummer hoeft af te rekenen en dus oneindig door kunt luisteren. Het platform biedt ook een gratis versie aan, maar daar krijg wel elke 10 minuten reclame te horen en kan je in de mobiele app geen losse nummers afspelen.

De afgelopen jaren werd er door muzikanten veel kritiek op het platform geuit. Het bedrag dat zij ontvingen per stream zou rond de 0,007 dollarcent liggen. Bekende artiesten zoals Prince en Taylor Swift besloten daarom hun muziek niet langer via Spotify aan te bieden.


Navigatie met Google Maps

Voor 2010 hadden we al wel Google Maps op onze telefoon, maar moesten we nog onze TomTom aanzetten om de weg te vinden. Navigeren was namelijk nog niet mogelijk met de kaartenapplicatie van Google.

Met de introductie van het GPS-navigatiesysteem in Maps prijsde Google alle andere navigatiesystemen direct de markt uit. Navigatie werd ineens gratis.

Inmiddels kan je veel meer via Maps dan alleen je route met de auto uitstippelen. De app geeft je de snelste opties met het openbaar vervoer, de kortste looproute en up-to-date weer- en verkeersinformatie.

In 2011 voegde Google ook Indoor Maps toe. Hiermee kun je je weg vinden door vliegvelden, musea, winkelcentra, universiteiten en andere openbare gebouwen.

Overigens biedt ook Apple inmiddels gratis navigatie aan in zijn kaartenapp Maps.


Boodschappen bezorgen

Geen idee wat je vanavond moet koken? Sinds 2011 is daar ineens een makkelijk oplossing voor. Bedrijven zoals HelloFresh en Marley Spoon bezorgen boxen met ingrediënten bij jou thuis met recepten die jij online hebt uitgezocht.

De grote Nederlandse supermarktketens bekeken de groei van deze diensten met argusogen en hadden al snel hun eigen boxen in de aanbieding. Daarnaast kunnen zij alle andere boodschappen natuurlijk ook gewoon bij je thuisbezorgen.

Albert Heijn startte al in 2002 met hun bezorgservice Albert.nl, maar de populariteit hiervan neemt vanaf 2014 pas echt een vlucht. Het aantal mensen dat online boodschappen bestelt is opgelopen naar bijna 20 procent. In omzet is er nog flinke ruimte voor groei, want voor supermarkten bedraagt het aandeel van online in de omzet nog slechts zo'n 3 procent.

Met de komst van Picnic in 2015, de eerste online supermarkt zonder fysieke locaties, lijkt het online shoppen van onze boodschappen dan toch echt officieel ingeburgerd.

Lees meer: Hoe goedkoop is online supermarkt Picnic nou echt? We deden de test


Uber

Foto: Unsplash/Why Kei

In 2010 hield je een taxi nog gewoon aan op straat, nu check je even snel in de app of er niet een Uber in de buurt is. Het bedrijf uit Californië zette de taxiwereld op zijn kop door met zijn app ook chauffeurs zonder vergunning achter het stuur te zetten. Plus bijbehorende lage tarieven.

Naast de taxiservice heeft Uber inmiddels ook twee andere succesvolle merken: bezorgservice UberEats en Uber Freight, dat bedrijven die vracht moeten vervoeren in contact brengt met de juiste transportbedrijven.

De diensten van Uber zijn megapopulair, maar het bedrijf zelf lijkt minder in de smaak te vallen. Regelmatig krijgt het rechtszaken aan z'n broek, omdat veel grote steden de Uber-chauffeurs zonder vergunning niet toestaan. Recent werd in Londen om deze reden de licentie van Uber ingetrokken.


Tinder

Foto: Unsplash

Of daten ook echt succesvoller is geworden nu we het aanbod van vrijgezellen op onze smartphone kunnen doorspitten? Makkelijk is het in ieder geval wel. Met een simpele swipe naar rechts maak je al kans op een match, in plaats van met een rood hoofd iemand te moeten aanspreken in de kroeg.

De bedenkers van Tinder hoopten dat mensen zich door de app 'comfortabeler zouden voelen in het aanspreken van de ander, omdat ze al weten dat hij of zij beschikbaar is'. In 2012 lanceerden ze de applicatie op verschillende universiteitscampussen in de VS. Slechts twee jaar later werden er op Tinder zo'n 12 miljoen matches per dag gemaakt.

De enige vrouw die betrokken was bij de ontwikkeling van Tinder besloot twee jaar na de lancering haar eigen datingapp te ontwikkelen, omdat ze vond dat Tinder te veel om seks draaide en zich vooral focuste op de man. In haar app Bumble mogen daarom alleen vrouwen het initiatief nemen om te chatten.

Ondanks dat Tinder niet meer gezien wordt als een 'serieuze' datingapp, staat de applicatie wereldwijd nog altijd op nummer 1.

Lees meer: Met deze simpele tip krijg je 60% meer reacties op dating-apps


Lees ook: