- Het duurt volgens techanalist Gene Munster nog een paar jaar totdat de techbubbel op de beurs barst.
- Als dat eenmaal gebeurt, kan de door techfondsen gedomineerde Nasdaq-index tot wel 30 procent zakken, zegt Munster tegen Business Insider.
- Hardware-aandelen zoals die van Nvidia zullen waarschijnlijk de grootste koersverliezen lijden.
- Lees ook: Deze grafiek laat zien hoe eenzijdig de Amerikaanse beurs leunt op de prestaties van een handjevol Big Tech-bedrijven.
De techrally op de aandelenmarkten zal nog zo’n twee tot drie jaar voortduren, maar dan moeten beleggers op zoek naar andere lievelingsaandelen.
Dat denkt techanalist Gene Munster van vermogensbeheerder Deepwater Asset Management. Volgens Munster heeft AI gezorgd voor een grote techzeepbel die waarschijnlijk ergens in 2027 zal barsten. De door techfondsen gedomineerde Nasdaq-index zal bij het afvlakken van de groei en het afkoelen van de AI-hype tot wel 30 procent aan waarde kunnen verliezen.
Als het stof dan is neergedaald zullen de belangrijkste hardware-aandelen – zoals die van Nvidia en andere chipmakers – de grootste verliezen hebben geleden, verwacht Munster.
“Ik denk dat er op een dag afgerekend zal worden met Nvidia en de gehele chipsector”, zegt hij. “En vraag voor ons is dus niet ‘Zal de bubbel barsten?’, maar ‘Hoe groot wordt de zeepbel voor hij barst?'”
Techzeepbel heeft nog twee tot drie jaar te gaan
Munster denk dat twee tot drie jaar een realistisch tijdpad is, omdat er er voorlopig nog winst te behalen is met de ontwikkelingen rond artificial intelligence. "Voor de meeste mensen is AI op dit moment vooral een 'modewoord', maar ze maken er nog geen gebruik van", zegt hij. "Als bedrijven die het steeds hebben over het implementeren van kunstmatige intelligentie dat ook daadwerkelijk gaan doen, dan zullen winst en omzet gaan stijgen."
Tegelijkertijd zijn er marktsignalen dat de enorme koersstijgingen van aandelen in de afgelopen twee jaar geen vergelijkbaar vervolg zullen krijgen. De Nasdaq Composite-index ging afgelopen jaar met 29 procent omhoog, vooral vanwege alle gekte rond AI.
Nvidia, Apple, Amazon, Alphabet en Broadcom — vijf techaandelen die sterk geprofiteerd hebben van de AI-hausse — waren vorig jaar goed voor 46 procent van het totale rendement van de S&P 500-index en zorgden volgens zakenbank Goldman Sachs voor zo'n 6.000 miljard dollar aan extra beurswaarde.
De groeiverwachting voor techaandelen overtreft ruimschoots de groeiverwachting voor andere delen van de markt. De opgetelde winsten van de zogenoemde Magnificent Seven (Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Nvidia Meta en Tesla) voor het jaar 2024 laten een gemiddelde stijging van 33 procent zien volgens analisten van Goldman. Voor de 493 overige aandelen in de S&P 500 beperkt blijft de winstgroei beperkt tot gemiddeld slechts 3 procent.
Dit jaar zal de winstgroei van Big Tech echter minder uitbundig zijn, verwachten analisten. Beleggers organiseren hun eigen teleurstelling als ze denken dat de hoogvliegers in de markten het constant extreem veel beter kunnen blijven doen dan de rest van de markt.
Analist Munster wijst daarbij op AI-chipmaker Nvidia, die op de beurs in de afgelopen vijf jaar meer dan 2.000 procent aan marktwaarde heeft gewonnen, maar de afgelopen maanden ondanks de aanhoudend goede resultaten moeite had om aan de extreme verwachtingen van beleggers te voldoen.
Munster verwacht dat de bubbel begint te barsten als het verschil tussen de verwachtingen die beleggers hebben van Nvidia en andere hardware-aandelen en de daadwerkelijke resultaten nog sterker uiteen gaat lopen. Dat zal leiden tot nervositeit op de markten en uiteindelijk tot het instorten van de techhandel.
"Het gaat maar om kleine vertragingen van het groeitempo, maar het ligt allemaal zo onder het vergrootglas dat het impact heeft op de gehele markt", legt de technanalist uit. "Mathematisch gezien moet de groei wel gaan vertragen en als die vertraging eenmaal is ingezet, dan zullen we zien dat in elk geval het hardware-gedeelte van techsector instort op de beurs."
Op Wall Street wordt volop gewaarschuwd voor een techzeepbel. Sommige analisten denken dat de opwinding over AI over het hoogtepunt heen is en dat er snel een stevige correctie zal volgen. Maar de meeste analisten denken dat techaandelen nog wel een aantal jaren op koersstijgingen kunnen rekenen, al is dat wel in een trager tempo dan in 2023 en 2024.