- Ook voor koken op open vuur, iets wat van nature zo analoog is als maar kan, zijn digitale hulpmiddelen te vinden.
- Maar het gaat verder dan hulpmiddelen, want er zijn zelfs barbecues die het hele proces van je overnemen en verbeteren.
- En misschien leggen we in de toekomst ook geen vlees of groente meer op de barbecue, maar komen er alleen nog maar 3D-geprinte hamburgers op.
- Lees ook: Wat is de overeenkomst tussen de iPhone 14 en de Audi A6 Avant e-tron?
Dit artikel verscheen eerder in de wekelijkse Business Insider Tech-Update. Deze nieuwsbrief ook ontvangen? Schrijf je dan onderaan deze pagina in.
De temperaturen liggen hoog, de zon schijnt en het is vakantie. Dat betekent dat de barbecue weer onder z’n hoes vandaan mag of uit de schuur komt. Het oeroude proces van vlees of groente grillen boven smeulende kolen vervult bij velen een uit de oertijd afstammende roeping, bij anderen is het gewoon een kwestie van lekker eten. Voor tech is het een kans om ook hier de onzekerheden en ongemakkelijkheden weg te nemen, of om de charme van het koken op vuur te verpesten.
Of je graag zelf de kolen op de barbecue aansteekt of eigenlijk alleen het eten wilt eten wat erop bereidt wordt, voor beide kampen geldt: er is tech voor jou. Want ook voor koken op open vuur, iets wat van nature zo analoog is als maar kan, zijn digitale hulpmiddelen te vinden.
Denk maar eens aan digitale thermometers die je precies vertellen hoe warm je barbecue is en hoe gaar het vlees is dat erop ligt. Een voorbeeld hiervan is de Meater+. Een simpele penvormige thermometer die je in een stuk vlees steekt en instelt met een app. Deze geeft een melding als het vlees de gewenste temperatuur heeft en houdt ook de temperatuur van de barbecue in de gaten. Verbrande hamburgers behoren hierdoor tot het verleden. En dat is nog maar een simpel voorbeeld. Het gaat nog verder, veel verder.
Wat denk je bijvoorbeeld van een ventilator die jouw barbecue volledig op eigen inzicht op de door jou ingestelde temperatuur houdt. Steek hem in het luchtgat van de barbecue, stel via de draadloze app in op welke temperatuur je hem wilt en ga iets anders doen. Je hoeft er zelf alleen nog maar voor te zorgen dat de kolen goed smeulen. Mocht er iets fout gaan, dan krijg je op je mobiel een berichtje en kun je ingrijpen.
En zelfs voor het aansteken van de kolen heb je hulpmiddelen. Alleen plebs zijn nog in de weer met kranten, lucifers en aanmaakblokjes. Tegenwoordig pak je de Looftlighter X erbij. Een draadloze föhn die super hete lucht van 600 graden Celsius blaast. Hij heeft zelfs een modus om zichzelf voor te verwarmen, zodat je daar niet op hoeft te wachten. Zo heb je binnen enkele minuten de barbecue helemaal aan zonder dat je handen vies zijn geworden.
Maar het kan nog makkelijker. Merken zoals Traeger en Weber zijn al jaren bezig met de ontwikkeling van zogenaamde pelletgrills. Deze apparaten geven je gebarbecuede gerechten zonder dat je er iets voor hoeft te doen. Wat instellingen in de app, en de rest gaat vanzelf. Je kunt zelfs aangeven hoeveel rooksmaak je wilt.
En als dat zelfs teveel is, dan geven de apps je de mogelijkheid om gerechten te kiezen van topchefs. De benodigde instellingen zitten hieraan vast, dus jij hoeft alleen de ingrediënten op de grill te leggen.
Nu valt erover te discussiëren of je deze apparaten nog strikt een barbecue mag noemen, want ze zijn eigenlijk meer ovens met een rookfunctie. Er komt geen kool of briket aan te pas. Ze werken met zogenaamde rookpellets, wat samengeperst zaagsel is, dat in een speciale ruimte verbrandt wordt. Puristen beweren dat je daardoor niet de volledige smaak van hout in je eten krijgt.
Die discussie kan beslecht worden met het toppunt van automatisch barbecueën: de Everdure 4K van topchef Heston Blumenthal. Deze barbecue regelt echt alles voor je en werkt op houtskool (die hij zelf aansteekt), hout en elektriciteit. Hij houdt de temperatuur op meerdere niveau’s bij, checkt de temperatuur van het vlees en de grill, en zorgt voor optimale luchtstromen. Natuurlijk werkt hij met een app, maar hij kan ook bediend worden via een touchscreen op de barbecue zelf. Of je dit nog barbecueën kunt noemen…
Uiteindelijk koopt de purist geen Traeger of een Everdure 4K. Die staat graag uren in de achtertuin stinkend naar de rook en met het zweet op het voorhoofd van de hitte van het vuur. En toch heeft ook deze purist iets gemeen met degene die al deze eerdere genoemde tech geweldig vindt: het schoonmaken vindt iedereen vervelend.
Maar de tech-industrie heeft ook daar aan gedacht. Er bestaat namelijk een soort roomba voor je barbecue: de kleine Grillbot. Dit dingetje rolt zichzelf over het grillrooster terwijl hij met zijn draaiende staalborstels het overgebleven vet eraf schrobt. En ja, dat valt in de asbak die eronder ligt, maar die kun je leegzuigen met speciale barbecuestofzuigers. Die werken dan nog wel zonder app, maar zijn daardoor niet minder handig.
En als we de cirkel helemaal rond willen maken, leggen we in de toekomst ook geen vlees of groente meer op de barbecue, maar komen er alleen nog maar 3D-geprinte hamburgers op. Want ook die bestaan al.