Technologie gaat vooruit. Wat ooit modern en cool was, raakt na een tijdje hopeloos verouderd.
Het gadgetkerkhof is bezaaid met iconische apparaten uit een vaak nog niet zo ver verleden.
Of het nu om computers, telefoons, muziekspelers of spelcomputers gaat, de lijst met verdwenen apparaten is lang. Denk aan de Walkman van Sony, de Game Boy van Nintendo en de videorecorder.
Het blijft aardig om af en toe terug te blikken. Hieronder een overzicht van 35 techproducten die niet meer worden verkocht en die je misschien stiekem weleens mist.
35 techgadgets die we ooit fantastisch vonden
35 techgadgets die we ooit fantastisch vonden
-
In 1971 kwam de PhoneMate 400 op de markt. Je kon er 20 boodschappen mee opnemen op een bandje. Dit apparaat sneuvelde toen er digitale antwoordapparaten op de markt kwamen.
Bron: Time
-
Een overblijfsel uit de late jaren negentig. PalmPilot-apparaten waren de standaard voor elektronische zakagenda's, totdat de smartphone alles veranderde.
-
Voor de komst van de iPhone in 2007 was de Sidekick een van de populairste smartphones. Het toestel is gemaakt door het bedrijf Danger dat is opgericht door oud-Apple-werknemers. Blikvanger is het ingenieuze draaisysteem om het scherm weg te klappen en het toetsenbord tevoorschijn te toveren.
Bron: Complex
-
De Motorola Razr uit 2004 is een klassieker. De klaptelefoon onderscheidde zich destijds met een relatief groot scherm en dunne behuizing. Met de komst van de iPhone verloor de Razr snel aan populariteit.
Bron: Time
-
Voor het smartphonetijdperk hadden veel mensen een Nokia op zak. Vooral het klassieke model 3310 staat in de geheugens van velen gegrift. Niet alleen vanwege Snake, maar ook omdat je het ding duizend keer kon laten vallen zonder dat het kapot ging. In 2017 maakte het legendarische toestel een comeback.
-
In 2005 werkte Motorola samen met Apple voor de ROKR E1, de eerste telefoon die rechtstreeks muziek uit iTunes kon afspelen. Maar er pasten slechts 100 nummers op het toestel. Na nog geen jaar was de ROKR E1 van de markt verdwenen.
Bron: Business Insider en Cult of Mac
-
De Galaxy Note 7 was een uitstekende smartphone. Alleen raakte de accu soms oververhit en vloog in brand. Samsung stopte de verkoop en riep alle verkochte toestellen terug.
Bron: Business Insider
-
De Nexus-smartphones waren geliefd onder een beperkte groep gebruikers. De toestellen zijn geproduceerd door Google in samenwerking met verschillende hardwarefabrikanten. In 2016 stopte het internetbedrijf met de naam. Tegenwoordig brengt Google smartphones uit onder de naam Pixel.
Bron: Business Insider
-
Google wilde niet alleen het web makkelijk doorzoekbaar maken, maar ook jouw pc. Met Google Desktop uit 2004 konden gebruikers vanuit één plek e-mails, bestanden, foto's, video's, chat- en browsergeschiedenis doorzoeken. In 2011 trok Google de stekker uit de software.
Bron: Google
-
Vine was een app om video's van 6 seconden te maken en te delen. Twitter nam het bedrijf erachter over en bracht de app in 2013 zelf uit. Na vier jaar doekte Twitter het platform op.
Bron: The Verge
-
Napster was software waarmee gebruikers via het internet mp3-bestanden konden uitwisselen. Dit tot afgrijzen van artiesten en platenlabels. Rechtszaken volgden, waaronder eentje aangespannen door Metallica. In 2001 viel het doek voor de muziekdeeldienst, maar de merknaam bestaat nog steeds. Tegenwoordig is Napster een concurrent van Spotify en Apple Music.
Bron: ABC News
-
Voor de Apple Watch was er de Pebble. De smartwatch haalde in 2012 meer dan 10 miljoen dollar op via Kickstarter. Maar het succes duurde niet lang. In 2016 werd Pebble overgenomen door Fitbit, twee jaar later volgde het einde.
Bron: Business Insider
-
De Nintendo Game Boy zorgde in 1989 voor een revolutie in de gamewereld. Het vrij grote grijze apparaat had een zwart-wit lcd-scherm zonder achtergrondverlichting. Maar legendarische spellen als Tetris en Super Mario Land zorgden voor uren speelplezier.
Bron: The Guardian
-
In 1994 stortte Sony zich op de gamemarkt met de PlayStation. De spelcomputer werd een doorslaand succes. Games als Final Fantasy VII en Gran Turismo groeiden uit tot klassiekers.
Bron: Digital Trends
-
Nog zo'n baanbrekende spelcomputer. De N64 van Nintendo had een opvallende M-vormige controller met joystick. Deze 64-bit console was de laatste spelcomputer waarbij de games op cartridges stonden.
Bron: Fortune
-
Zwaaien met een afstandsbediening om een spel te besturen. Met de Wii uit 2006 wist Nintendo consumenten te verleiden die voorheen geen games speelden. In 2013 en ruim honderd miljoen verkochte exemplaren later viel het doek voor de legendarische spelcomputer.
Bron: Quora
-
In 1954 kwam de Regency TR-1 op de Amerikaanse markt: de eerste draagbare transistorradio op zakformaat. De jeugd kon eindelijk op de slaapkamer naar hun favoriete muziek luisteren, of op het strand of de camping. De Regency TR-1 kostte bij de introductie 49,95 dollar, zo'n 480 dollar in hedendaagse dollars.
Bron: Time
-
Sony's eerste draagbare cassettespeler werd gelanceerd op 1 juli 1979 en ontketende een revolutie. Mensen konden altijd en overal naar muziek luisteren. Pas in 2010 stopte Sony met de productie.
Bron: The Verge
-
Vijf jaar na de iPod kwam Microsoft met een eigen draagbare muziekspeler: de Zune. Een verkoopsucces werd het nooit, ondanks dat Microsoft nog vier nieuwe versies op de markt bracht. In 2012 viel het doek voor de Zune.
Bron: Business Insider
-
Voor de dvd stond bijna iedere woonkamer vol met videobanden. Het Video Home System (VHS) werd in de jaren zeventig ontwikkeld door het Japanse JVC. Pas in 2016 stopte het bedrijf met de productie van videorecorders en cassettes.
-
Sony's Betamax was een concurrent van VHS met een hogere resolutie en beter geluid. Maar omdat onder meer de porno-industrie zich achter VHS schaarde, legde Betamax het uiteindelijk af. Toch stopte Sony pas in 2016 met het maken van Betamax-videocassettes.
Bron: CNN
-
De Nexus Q moest het middelpunt van de huiskamer worden. De kleine mediastreamer van 299 dollar werd groots aangekondigd in 2012, maar de recensies waren vernietigend. Het apparaat ging nooit in de verkoop.
Bron: Business Insider
-
In de jaren tachtig was de Commodore 64 razend populair. Het apparaat werd de meest verkochte thuiscomputer aller tijden, met naar schatting 12,5 miljoen stuks.
Bron: Pagetable
-
De Apple Lisa kwam in 1983 op de markt en was bedoeld als krachtige pc voor zakelijke gebruikers. Die schrokken echter van de hoge prijs van bijna 10.000 dollar en kozen voor goedkopere IBM-pc's. Drie jaar na de introductie trok Apple de stekker uit het Lisa-project, ook omdat de succesvolle Macintosh intussen was gelanceerd.
Bron: Business Insider
-
De eerste MacBook van Apple kwam uit in 2006. De laptop was gemaakt van polycarbonaat, verkrijgbaar in wit en zwart en had een prijskaartje van 999 dollar. In 2012 stopte Apple met de productie.
Bron: Cult of Mac
-
Schelpvormig en kleurrijk. De iBook van Apple was de eerste draagbare Mac met wifi. De laptop kwam in 1999 op de markt en was bedoeld als instapmodel voor consumenten.
Bron: Cult of Mac
-
Een aanraakscherm, stylus en handschriftherkenning. De draagbare Apple Newton was begin jaren negentig in sommige opzichten zijn tijd ver vooruit. Toen Steve Jobs in 1997 terugkeerde bij het bedrijf zette hij een streep door de Newton. De zakcomputer was relatief duur en verkocht mondjesmaat.
Source: My Apple Newton
-
Een decennium voordat Apple de iPad lanceerde, onthulde Sony een draagbare computer. Met de Airboard kon je overal in huis tv kijken en het internet op. Het hoge prijskaartje en slechte scherm betekenden in 2008 het einde van deze uit de kluiten gewassen tablet.
Bron: Reuters
-
De derde generatie van Amazons e-reader Kindle was voorzien van een volledig toetsenbord. De Kindle Keyboard bleef nog jarenlang te koop naast modellen met een aanraakscherm, maar werd in 2013 stilletjes uit het assortiment gehaald.
-
De JVC GR-C1 was in 1984 de eerste videocamera met ingebouwde recorder. Meer dan twee decennia was dit een van de best verkochte camcorders. De JVC GR-C1 werd beroemd als Marty McFly's videocamera in de film Back to the Future.
Bron: Time
-
Kodak lanceerde in de jaren tachtig een slanke camera die compacte filmschijven gebruikte in plaats van fotorolletjes. De lage fotokwaliteit bleek de achilleshiel. In 1988 was de Kodak Disc 4000 niet meer te koop.
Bron: Gizmodo
-
De Apple QuickTake 100 is een van de eerste digitale camera's voor consumenten en kwam in 1994 op de markt. Het geheugen bood plek voor acht foto's met een resolutie van 640 x 480 pixels. Een focusfunctie of optische zoom ontbreekt, net als een manier om de foto's direct op het toestel te bekijken.
Bron: Time
-
Meer over technologie? Check dan ook eens deze artikelen:
- Welke MacBook is het beste voor jou? We zetten het hele aanbod naast elkaar
- Signal of WhatsApp? Dit zijn de verschillen tussen de 2 chatapps
- Wat is mini-LED en waarom is het misschien wel beter dan OLED?
- Een refurbished Samsung Galaxy-telefoon kopen? Hier moet je op moet letten met een budget tussen de €300 en €500