Aandelenmarkten maakten woensdagmiddag opnieuw een duizelingwekkende draai, nadat president Donald Trump onverwacht aankondigde dat hij aangekondigde importheffingen voor 75 landen met 90 dagen pauzeert.

Volgens Trump zelf, zijn team én een deel van zijn achterban is dit allemaal onderdeel van een briljant plan. “Zoals ik al eerder heb gezegd: niemand creëert zo’n goede onderhandelingspositie voor zichzelf als de president,” schreef minister van Financiën Scott Bessent op X na de aankondiging van de pauze in de handelsoorlog.

Landen zouden graag deals willen sluiten met Trump

Tijdens een persconferentie verklaarde Bessent dat de tijdelijke opschorting het gevolg is van de “succesvolle onderhandelingsstrategie” van Trump, waarmee hij meer dan 75 landen aan tafel wist te krijgen.

Trump schreef op Truth Social: “Meer dan 75 landen hebben vertegenwoordigers van de Verenigde Staten benaderd om deals te sluiten op het gebied van handel, handelsbarrières, importtarieven, valutamanipulatie en niet-monetaire tarieven. Omdat deze landen, op mijn uitdrukkelijk verzoek, op geen enkele wijze vergeldingsmaatregelen hebben genomen tegen de Verenigde Staten, heb ik een PAUZE van 90 dagen goedgekeurd, en in deze periode een substantieel lager wederzijds tarief ingesteld van 10 procent, met onmiddellijke ingang.”

Veel topbestuurders uit de Amerikaanse zakenwereld en economen hebben gewaarschuwd dat de door Trump afgekondigde "Bevrijdingsdag"-heffingen de inflatie in de VS aanwakkeren en grote economische schade kunnen veroorzaken.

Maar na Trumps 90-dagenpauze, waarbij China overigens nog steeds een torentarief van 125 procent opgelegd krijgt, schoot de brede S&P 500-index woensdag met wel 9 procent omhoog.

Dealmaker Trump?

Voor Trumps team en zijn trouwe aanhangers is het allemaal typisch Trump. "Veel van jullie in de media hebben duidelijk The Art of the Deal niet gelezen," zei persvoorlichter Karoline Leavitt woensdag, verwijzend naar het bekende boek van Trump uit 1987. "Daarom begrijpen jullie niet wat president Trump hier aan het doen is."

Hedgefondsmanager en miljardair Bill Ackman, die Trump enkele dagen eerder nog bekritiseerde vanwege zijn tariefmaatregelen, schreef op X: "Dit was briljant uitgevoerd door @realDonaldTrump. Schoolvoorbeeld. Art of the Deal."

Stafchef Dan Scavino van het Witte Huis hield het simpel: "THE ART OF THE DEAL," postte hij op X.

Het boek van Trump werd geschreven door ghostwriter Tony Schwartz en geeft een inkijkje in zijn carrière als vastgoedondernemer. Begin deze maand was Schwartz overigens weinig lovend over Trump. "Trump voerde zijn rampzalige tarieven in om één belangrijke reden: hij heeft een levenslange overtuiging dat iedereen hem probeert op te lichten en een bijbehorend verlangen naar wraak", schreef Schwartz op 3 april op X.

Eén van de belangrijkste lessen in het boek luidt: zet extreem hoog in. "Mijn manier van deals sluiten is vrij eenvoudig," schreef Trump. "Ik zet zo hoog mogelijk in, en blijf net zo lang pushen tot ik krijg wat ik wil. Soms neem ik genoegen met minder dan ik zocht, maar in de meeste gevallen krijg ik uiteindelijk wat ik wilde."

LEES OOK: AEX boekt megawinst in navolging van Wall Street, na draai Trump bij importtarieven