Pas op bij het uitlenen aan je eigen BV. Bij onzakelijke leningvoorwaarden kun je een eventueel verlies niet aftrekken.
Veel dga´s (directeur-grootaandeelhouders) lenen geld aan hun BV. Dat mag, mits de dga rente-inkomsten opgeeft in box 1. Deze inkomsten vallen onder de tbs-regeling. Dat is een afkorting van terbeschikkingstellingsregeling.
De dga mag de eerste 12 procent (de tbs-vrijstelling) van het rentebedrag aftrekken; de rest wordt opgeteld bij het overige box 1-inkomen. Maar wat als de BV onverhoopt niet aan haar verplichtingen kan voldoen?
Als een dergelijke vordering definitief oninbaar is geworden, mag de schuld worden afgetrokken in box 1. Maar let op: dat mag alleen als de schuld zakelijk is. Als de dga onder onzakelijke voorwaarden aan zijn BV geld heeft uitgeleend, is de schuld niet aftrekbaar. ‘Onzakelijk’ wil zeggen dat een derde partij onder dezelfde voorwaarden een dergelijke lening nooit zou hebben verstrekt.
Lening aan eigen BV moet wel zakelijk zijn
De Belastingdienst floot een paar jaar geleden een dga terug die een oninbare lening aan zijn eigen BV als aftrekpost had opgevoerd. Volgens de fiscus was de lening ‘onzakelijk’. De dga ging naar de rechter, maar die gaf hem ongelijk. Ook in hoger beroep kreeg de dga onlangs weer ongelijk.
Op het eerste gezicht zag de lening er behoorlijk zakelijk uit. Er was een rente van 7,5 procent afgesproken en er was een tweede pandrecht gevestigd. Maar twee banken hadden het eerste pandrecht, het tweede pandrecht had volgens het hof in feite geen waarde.
Verder was de lening achtergesteld. Dat mag, maar het is de vraag of een willekeurige derde een achtergestelde lening zou hebben verstrekt; zeker nu er geen realistisch onderpand was.
Het grootste manco was dat er geen aflossingsschema was afgesproken. Terwijl op de bankleningen wel van begin af aan werd afgelost. Kortom, het was geen zakelijke lening, zodat de dga het verlies niet van zijn box 1-inkomen mag aftrekken.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl