- Vanaf 1 juli is een modelmatige taxatie van een woning niet langer toegestaan.
- De taxatiebranche heeft een eigen alternatief gelanceerd, met kosten rond de 350 euro.
- ING komt nu met een goedkopere optie voor hybride taxaties die 69 euro kost.
Een nieuwe ‘hybride’ online taxatie van ING gaat 69 euro kosten. Dat is fors minder dan het initiatief van de taxatiebranche, dat zelf met een model kwam dat 350 euro moet kosten.
Vanaf 1 juli is het volgens Europese regels niet meer toegestaan om modelmatig te taxeren. Daarbij wordt de waarde van een woning bepaald door een algoritme dat data uit verschillende bronnen combineert – er komt dus geen bezoek van een taxateur aan te pas. Zo’n computertaxatie kost enkele tientjes.
Door het verbod op modelmatige taxaties zijn banken en de taxatiebranche op zoek naar tussenvormen, waarbij een expert de woningwaarde die uit de computer rolt beoordeelt.
Brancheorganisaties kwamen zelf in mei met de zogeheten bureauwaardering. Daarbij blijft de fysieke taxatie de norm en is de hybride vorm de uitzondering. Consumenten kunnen alleen volstaan met een bureauwaardering als het te lenen bedrag niet hoger is dan 90 procent van de getaxeerde waarde van de woning.
Ook zijn appartementen uitgesloten. De kosten van de bureauwaardering liggen volgens Vereniging Eigen Huis rond de 350 euro.
Desktopsysteem van ING is veel goedkoper
ING komt nu met een alternatief, het zogeheten desktopsysteem. Ook dat is te gebruiken bij hypotheekaanvragen tot maximaal 90 procent van de marktwaarde. Bij een hypotheek die tot 100 procent gaat, blijft fysieke taxatie noodzakelijk.
De bank ontwikkelde zijn hybride taxatiemethode samen met online taxatiebureau Calcasa en bureau De Taxatheek, schrijft De Telegraaf.
Als de modelwaarde toch wordt afgekeurd of een desktoptaxatie niet mogelijk is, is er wel een fysieke taxatie nodig. Die is door de strengere regels fors duurder geworden dan voorheen en kan oplopen tot wel 800 euro, zo schrijft de krant.
Het goedkope taxatiesysteem dat ING ontwikkelde, is ook geldig voor eigenaren van appartementen en komt ook beschikbaar voor andere hypotheekaanbieders.
Vereniging Eigen Huis riep demissionair minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken onlangs op om voor meer duidelijkheid te zorgen over de taxatieregels. De belangenvereniging voor huizenbezitters is bezorgd over de hoge kosten binnen de taxatiebranche, waar bovendien appartementen worden uitgesloten van deze hybride methode. De vereniging is bang dat de branche probeert het eigen 'dure' model tot standaard te verheffen.