De staalproductie van Tata Steel in IJmuiden is stil komen te liggen omdat werknemers het werk hebben neergelegd.
De eerste grote staking in 28 jaar van de staalfabriek wordt gehouden omdat het Indiase Tata Steel de Europese activiteiten wil reorganiseren.
Er wordt gevreesd voor duizenden banen in Nederland. Bovendien is het personeel boos over het vertrek van topman Theo Henrar.
De staking duurt nog zeker tot 22.00 uur.
Werknemers van Tata Steel in IJmuiden die verantwoordelijk zijn voor de toevoer van grondstoffen naar de hoogovens, hebben het werk neergelegd. Daardoor komt de staalproductie bij de hoogovens in de loop van de dag volledig stil te liggen, bevestigt Tata Steel na een bericht van vakbond FNV.
De eerste grote staking bij de IJmuidense staalfabriek in 28 jaar volgt op onrust over een voorgenomen reorganisatie bij de Europese activiteiten van het Indiase Tata Steel. Daarbij wordt gevreesd voor het verlies van duizend banen in Nederland. Ook is personeel boos over het vertrek van topman Theo Henrar van Tata Steel Nederland, dat door hen wordt gezien als ontslag van de directeur.
De staking duurt zeker tot 22.00 uur, zegt Roel Berghuis van FNV. Daarna zou in principe een volgende ploegendienst beginnen. Later wordt besloten of ook deze groep werknemers het werk neerlegt.
Op het terrein in IJmuiden staan twee hoogovens, die de kern vormen van het productieproces van de staalfabriek. Eén van die twee hoogovens stond al stil wegens onderhoud. De andere hoogoven zal door de gestokte toevoer later op de dag worden stilgelegd. Volgens FNV raakt de staking ook andere fabrieken van Tata Steel in IJmuiden.
Vorige week stemden vakbondsleden die bij Tata Steel werken in grote meerderheid in met acties in IJmuiden. Die beslissing volgde op de afwijzing van een eisenpakket van FNV door de staalfabrikant. De vakbond eiste onder andere dat er geen gedwongen ontslagen vallen bij Tata Steel Nederland. Daarnaast wil FNV dat baangaranties die tot 2021 lopen worden verlengd tot 2026 en dat er geen onderdelen van Tata Steel Nederland verkocht worden.