Medewerkers van Tata Steel hebben dinsdagochtend de ingangen van het complex in IJmuiden geblokkeerd.

Ze zijn nog altijd boos over het vertrek van directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest.

Henrar sprak eerder met de vakbonden af dat er tot oktober 2021 geen ontslagen vallen bij Tata Steel Nederland. Werknemers vrezen nu dat het concern toch extra banen wil schrappen.

Volgens de ondernemingsraad dreigen de zaken te escaleren als een verklaring over het vertrek van Henrar vanuit India uitblijft.

Medewerkers van Tata Steel hebben de ingangen van het complex in IJmuiden na een blokkade van enkele uren weer vrijgegeven. Volgens het personeel heeft de directie zich niet laten zien en zijn verdere acties in de maak.

Tata-personeel is nog altijd boos over het vertrek van directievoorzitter Theo Henrar, die zonder opgaaf van reden weg moest. Naar verluidt is hij ontslagen door het moederconcern.

Ook zijn de medewerkers boos over de reorganisatieplannen. Volgens de ondernemingsraad van Tata was de blokkade een wilde actie van in eerste instantie ruim honderd medewerkers.

Het is al tijden onrustig bij het concern. Eerder op dinsdag legden medewerkers van de nachtploeg al het werk neer. Vorige week waren er spontane werkonderbrekingen en acties om het ongenoegen te uiten.

Volgens vakbond FNV is de woede over de gang van zaken bij de werknemers enorm.

Plotseling vertrek van Theo Henrar

Henrar trad 33 jaar geleden in dienst bij het bedrijf, toen nog onder de naam Hoogovens. Hij is sinds 2008 directievoorzitter van de Nederlandse tak van het Indiase Tata Steel en kwam altijd op voor de Nederlandse belangen.

Vorige week werd bekend dat Henrar per eind mei zijn functie neerlegt. Hij blijft tot het einde van het jaar verbonden aan het bedrijf als adviseur.

Volgens moederconcern Tata Steel Europe is in onderling overleg besloten tot zijn vertrek en wordt ernaar gestreefd in de komende weken een opvolger te kunnen aankondigen. Andere partijen bij het staalbedrijf zeggen dat er van goed overleg geen sprake is geweest en dat Henrar is ontslagen door Tata Steel.

“De eigenaren van Tata Steel in India willen heel graag IJmuiden inkrimpen, maar Henrar wist ze keer op keer te overtuigen van het grote belang van de vestiging voor Tata Steel en Nederland”, aldus FNV-bestuurder Roel Berghuis.

Tata Steel wil snijden in de kosten in IJmuiden

Tata Steel heeft in IJmuiden, op het complex van de vroegere Koninklijke Hoogovens, bijna 9.000 medewerkers in dienst. Tata Steel in IJmuiden is onderdeel van Tata Steel Europe (TSE), dat op zijn beurt weer onderdeel is van het Indiase Tata Steel Limited.

Bron: ANP/Koen van Weel
Bron: ANP/Koen van Weel

De staalreus kondigde vorig jaar al aan in de kosten te willen snijden van zijn Europese activiteiten, gezien de lastige marktomstandigheden. Aanvankelijk wilde het Indiase concern daarbij zo’n 3.000 banen schrappen.

Onlangs verlaagde Tata Steel dat streefgetal naar 1.250 banen, waarvan zo’n 1.000 in IJmuiden. Volgens FNV zouden de Nederlandse activiteiten daarmee onevenredig hard worden getroffen.

De raad van commissarissen zegt Tata Steel zeer dringend te hebben ontraden om door te zetten met het voornemen om Henrar weg te sturen. De raad acht ook het moment zeer ongelukkig, zeker nu voor Tata Steel alle ervaring en focus nodig is in het bestrijden van de gevolgen van de coronavirus.

Gaat Tata Steel nog meer banen schrappen in IJmuiden?

De vakbonden vrezen dat met zijn vertrek de deur wordt geopend voor omvangrijk banenverlies bij Tata Steel Nederland. Henrar kwam eerder met de vakbonden een werkgelegenheidsgarantie overeen, waardoor er volgens FNV in Nederland tot oktober 2021 geen ontslagen zouden mogen vallen.

Volgens de ondernemingsraad dreigen de zaken te escaleren als een verklaring over het vertrek vanuit India uitblijft.

Moederconcern TSE zegt in een reactie de bezorgdheid van de mensen te begrijpen. "Het zijn geen makkelijke tijden op dit moment. We moeten de coronacrisis goed doorstaan zodat we kunnen zorgen voor een goede toekomst."

De onderneming benadrukt dat er geen veranderingen zijn in de status van de structuur en de afspraken rondom de reorganisatie die al zijn gemaakt. Zo zal geen sprake zijn van gedwongen ontslagen en wordt het werkgelegenheidspact gerespecteerd. Over het vertrek van Henrar blijft TSE bij zijn eerdere statement dat dit besluit in samenspraak is genomen.