- Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend.
- Tata Steel zegt tussen de 0,5 miljard en 2 miljard euro aan publiek geld nodig te hebben voor investeringen.
- Het kabinet laat ook onderzoeken of een deel van de plannen sneller uitgevoerd kan worden en dan zou er nog meer geld nodig zijn.
- Lees ook: Tóch geen massaontslag bij Tata Steel: 800 werknemers mogen blijven, sommigen krijgen andere baan
Het demissionaire kabinet wil snel afspraken maken met Tata Steel over het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Onderzocht wordt of het haalbaar is een deel van die plannen sneller uit te voeren. Dat melden minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur).
Het kabinet had oud-minister Hans Wijers en topconsultant Frans Blom gevraagd het plan van Tata tegen het licht te houden en daarbij ook alternatieven in kaart te brengen. Zij concluderen evenwel dat het plan waar het staalbedrijf zelf mee kwam “de meest logische optie” lijkt. Ook stellen zij vast dat de overheid hoe dan ook een bijdrage moet leveren.
In een toelichting op hun advies gaven Wijers en Blom per ongeluk de bedragen prijs die daar mogelijk mee zijn gemoeid. Het plan van Tata zelf zou tussen de 0,5 miljard en 2 miljard euro aan investeringen met publiek geld vergen. Bij een versnelling zou daar tussen de 10 en 50 procent bij kunnen komen.
De twee adviseurs spraken in hun second opinion zelf geen voorkeur uit voor een variant. Maar Wijers noemt het besluit van het kabinet om verder te gaan met de zogenoemde maatwerkafspraak met Tata en daarbij ook te kijken of het sneller kan “een goed te verdedigen en ook moedige keuze”.
Mogelijk eerdere sluiting Kookgasfabriek 2
Hans van den Berg, topman van de Nederlandse tak van Tata Steel, is "heel blij" dat het kabinet steun heeft uitgesproken voor het verduurzamingsplan dat de staalfabrikant heeft ingediend. Hij sluit ook niet uit dat de vervuilende en verouderde Kooksgasfabriek 2 eerder dicht kan dan 2029. Maar dat is onderdeel van maatwerk, waarover Van den Berg nog in gesprek gaat met de overheid.
Dat zegt de staalbaas naar aanleiding van een onderzoek van oud-minister Hans Wijers en topconsultant Frans Blom naar de plannen van Tata. Daarbij is ook naar alternatieven gekeken. De onderzoekers concluderen evenwel dat het plan waar het staalbedrijf zelf mee kwam "de meest logische optie" lijkt. Van den Berg vindt het een goede zaak dat het kabinet daarop meteen heeft gezegd door te willen met dat plan.
Over Kooksgasfabriek 2 was recent nog ophef. Volgens een onderzoek van een expertgroep, onder leiding van hoogleraar Marcel Levi, zou de schadelijke fabriek op het terrein in Velsen-Noord zo spoedig mogelijk dicht moeten met het oog op gezondheidsrisico's.
"Die sluiting is nu gepland voor 2029 zodat we daarna kunnen overstappen op nieuwe technieken om de overgang naar groen staal te maken", licht Van den Berg toe. De fabriek is volgens hem een "geïntegreerd onderdeel van de productieketen, wat het best ingewikkeld maakt". Maar hij benadrukt tegelijkertijd dat "gezondheid op de eerste plaats moet staan".
Vakbonden willen dat plannen snel uitgevoerd worden
Vakbonden FNV en CNV hopen dat Tata Steel zijn vergroeningsplan in Nederland zo snel mogelijk kan uitvoeren nu het plan volgens onderzoekers de meest logische optie lijkt en het kabinet door wil met het plan. "We gaan ervan uit dat er nu ook echt wat gaat gebeuren. Daar hebben de werknemers, omwonenden en andere betrokkenen inmiddels wel recht op", reageert FNV-bestuurder Cihan Lacin.
Dat demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) ook wil laten onderzoeken of het haalbaar is om een deel van het vergroeningsplan van Tata sneller uit te voeren noemt de vakbondsman daarnaast "hoopvol".
CNV-bestuurder Marten Jukema spreekt van "heel goed nieuws voor de ruim 9000 werknemers en de andere tienduizenden wiens werkgelegenheid afhankelijk is van het voortbestaan van de fabriek". "We zaten hier al te lang op te wachten", benadrukt hij.