- Tata Group gaat een nieuwe, grote iPhone-fabriek in India bouwen, om een groter deel van de productie van Apple naar het land te halen.
- Dat melden anonieme bronnen aan persbureau Bloomberg.
- De nieuwe assemblagefabriek moet binnen maximaal anderhalf jaar af zijn en plek bieden aan 50.000 werknemers.
- Lees ook: China start onderzoek naar iPhone-producent Foxconn, dat wegens geopolitieke spanningen uitwijkt naar India
Het grote Indiase industriële concern Tata Group gaat een nieuwe fabriek bouwen om een groter deel van de iPhone-productie naar India te halen, melden bronnen aan persbureau Bloomberg.
De twee megabedrijven werken al langer samen om de productie van China naar India te verplaatsen. Zo heeft Tata, ook het moederbedrijf van de staalfabriek in IJmuiden, al een relatief kleine productielocatie in de zuidelijke Indiase provincie Karnataka.
De nieuwe assemblagefabriek in de naastgelegen provincie Tamil Nadu moet binnen maximaal anderhalf jaar af zijn. Er zouden 50.000 mensen gaan werken. Daarmee wordt de vestiging een middelgrote assemblagelocatie voor Apple. In de fabriek in Karnataka werken 10.000 mensen, maar in China zijn locaties met enkele honderdduizenden medewerkers.
Apple verruilt China voor India, Thailand en Maleisië
Met subsidies probeert de Indiase overheid toeleveranciers van Apple naar het land te trekken. Dat heeft ertoe geleid dat de Indiase iPhone-productie het afgelopen fiscale jaar uitkwam op een waarde van 7 miljard dollar, wat ongeveer 7 procent van de totale productie is. De rest van de apparaten wordt in China in elkaar gezet.
Tot voor kort gold dat voor alle iPhones, maar daar wilde Apple van af. Daarom zijn er nu ook samenwerkingen met partners in Thailand en Maleisië.
China lijkt Apple steeds vaker in de weg te willen zitten. Eind oktober kondigde de Chinese overheid plotseling aan dat ze een onderzoek zijn gestart naar het Taiwanese Foxconn, de grootste iPhone-fabrikant.
Ook verbood Beijing Chinese ambtenaren gebruik te maken van iPhones. Vermoedelijk niet omdat er een risico voor spionage door de Amerikaanse overheid aan kleeft, maar om de afhankelijkheid van Amerikaanse producten te verminderen en de inwoners van het land te stimuleren om voor Chinese merken te kiezen. Iets wat de economie van het land ten goede zou komen.