- Zzp’ers in praktische beroepen gaan er naar verwachting dit jaar qua tarief het meest op vooruit.
- Een loodgieter of timmerman kan zomaar wel ruim 32 procent meer gaan kosten.
- Machinemonteurs gaan er het meest op vooruit en onder de hoger opgeleiden kunnen elektrotechnisch ingenieurs flink meer gaan rekenen.
- Lees ook: ‘Een beginnende loodgieter verdient in Amsterdam nu al meer dan een bekende jurist – en dat is terecht’.
Zzp’ers kunnen zich in 2022 een flinke tariefstijging in het vooruitzicht stellen. Vooral binnen de praktische beroepen worden grote stijgingen verwacht. Daar liggen de stijgingen soms boven de 20 procent, en machinemonteurs gaan er naar verwachting zelfs ruim 44 procent op vooruit.
Uit een door arbeidsmarktdata specialist Intelligence Group ontwikkeld tariefvoorspellingsmodel dat is ontwikkeld in samenwerking met HR-dienstverlener HeadFirst Group blijkt verder dat er slechts in 3 beroepsgroepen rekening gehouden moet worden met een verlaging. Managers in de logistiek gaan er daarbij het meest op achteruit; met een tariefsverlaging van ruim 8 procent.
De verwachte tariefstijging is over alle beroepsgroepen gemeten ruim 7 procent. Hoogopgeleide professionals komen er daarbij he slechtst vanaf, zij zien de tarieven maar met zo’n 5 procent omhoog gaan.
Juist bij de praktische beroepen ligt de stijging boven het gemiddelde. Voor de beroepsgroep met het beste perspectief, de machinemonteur, betekent hun tariefstijging van 44,6% dat een senior machinemonteur straks 64 euro per uur kan rekenen.
Flinke stijging bij de praktische beroepen
Bij de praktische beroepen steken naast de machinemonteurs de loodgieters en pijpfitters er met een stijging van ruim 36 procent flink bovenuit. Andere beroepsgroepen die naar verwachting kunnen profiteren van betere tarieven zijn timmerlieden (ruim 32%), elektriciens en elektronicamonteurs (ruim 28%), assemblagemedewerkers (ook ruim 28%) en land- en bosbouwers (bijna 26%).
Niet alle hoogopgeleide professionals komen er karig vanaf, constateert men in het onderzoek. De elektrotechnisch ingenieur ziet het uurtarief het hardst stijgen (ruim 40%). Een senior ingenieur heeft zo uitzicht op een uurtarief van 107 euro.
Geert-Jan Waasdorp, directeur en oprichter Intelligence Group: “Tariefstijgingen worden primair verklaard door een constante jaar-op-jaar verhoging van 1,8 procent. Logischerwijs speelt inflatie daarin een belangrijke rol, maar ook de ontwikkeling van de vacaturegraad heeft invloed."
"Naarmate deze daalt of stijgt en dus de markt krapper of ruimer wordt ten opzichte van het jaar daarvoor, beweegt het tarief mee. Deze twee factoren verklaren grotendeels de variantie in het voorspellingsmodel".
Het model is gebaseerd op negen factoren, waaronder de inkomensontwikkeling van zzp’ers, inflatie, economische groei en vacaturegraad.