Genoeg vermogen vergaren om vroeg met pensioen te gaan, betekent niet altijd dat je heel zuinig moet leven.
Vraag maar aan blogger Tanja Hester van Our Next Life die samen met haar man een vermogen bijeen bracht dat liefst 37 keer haar jaarlijkse uitgaven dekt. Daardoor kon ze op haar 38ste met pensioen, zonder extreem te hebben moeten afzien.
In haar boek Work Optional: Retire Early the Non-Penny-Pinching Way schrijft ze dat er een aantal manieren zijn om de weg in te slaan naar financiële onafhankelijkheid.
Er zijn vier hoofdstappen om snel vermogen op te bouwen, stelt Hester: “Hoe beter je elk van die stappen weet uit te voeren, hoe sneller je met pensioen kunt.”
Dit zijn de vier stappen.
1. Bespaar op woonlasten
Volgens Hester kun je met het terugdringen van je woonlasten honderden euro's per maand besparen die je kan gebruiken om te beleggen. "Door te besparen op je woonkosten, houd je in een klap veel meer over dan met welke manier van besparen dan ook. Dus kijk daar eerst naar, voordat je bij de rest van je budget elk dubbeltje gaat omdraaien", schrijft ze.
Ze noemt besparen op woonlasten de beste manier om structureel geld over te houden.
"We hebben wel enorme bedragen uitgegeven aan reizen en restaurants, maar dat deden we terwijl we in een groezelig huurappartementje met één slaapkamer woonden. Toen onze inkomsten toenamen, hadden we makkelijk kunnen verhuizen, maar we zijn er toch jaren blijven wonen", zegt ze.
Ze raadt een aantal manieren aan om te besparen op je woonlasten: kleiner wonen, verhuizen naar een minder duur gebied, een huisgenoot nemen of je huis in het weekend verhuren op Airbnb.
2. Bespaar op vervoer
"Na de woonlasten vormt vervoer in veel huishoudens een grote uitgavenpost", schrijft Hester.
"Als je een auto hebt gekocht en die deels hebt gefinancierd met een persoonlijke lening, zit je waarschijnlijk vast aan maandelijkse afbetalingen. Maar zelfs als je de auto in een keer hebt kunnen betalen, ben je jaarlijks duizenden euro's kwijt aan verzekeringen, benzine, onderhoud en parkeerkosten", stelt ze.
Door in een stad te wonen waar je veel op loopafstand kunt doen of in een gebied met goed openbaar vervoer, kun je veel besparen op woon-werkverkeer, maar dat is niet voor iedereen haalbaar.
Als je echt een auto nodig hebt, raadt Hester aan daar zo lang mogelijk mee te doen. Andere tips: kijken naar een goede tweedehands auto en minder rijden om zo benzine uit te sparen.
"Het probleem is vaak dat de kosten van wonen en vervoer deels communicerende vaten zijn", schrijft ze. "Je kan dichter in de buurt van je werk gaan wonen en zo minder betalen voor vervoer, maar dan gaan je woonkosten vaak omhoog. Of je kan in een buitenwijk of helemaal buiten de stad gaan wonen waar de huizen goedkoper zijn, maar daar moet je wel moet rijden."
Ze raadt aan goed te kijken naar de huizen- en huurprijzen in jouw regio om te bepalen of je genoeg kunt besparen op je vervoerskosten om het de moeite waard te maken dichter naar het centrum te verhuizen met bijbehorende hogere woonkosten. En andersom.
3. Concentreer je op het verhogen van je inkomen
"Er zijn twee dingen die van groot belang zijn bij het opbouwen van vermogen: wat verdien je en hoeveel geef je uit", schrijft Hester. Aan het terugdringen van je uitgaven zit een grens, stelt ze.
"Er is een bepaald basisbedrag nodig om comfortabel te kunnen leven", zegt ze. "Je kan niet altijd nog meer besparen, maar je kan vaak wel meer verdienen."
Hester adviseert om te beginnen met ondernemen naast je gewone baan, je om te laten scholen voor een beter betaalde baan, proberen promotie te maken bij je huidige werkgever, onderhandelen over een hoger salaris of om voor jezelf te beginnen.
4. Zet je geld apart op een beleggingsrekening en leg meer in naarmate je meer gaat verdienen
"Meer gaan verdienen en je extra inkomen op een beleggingsrekening zetten is absoluut de beste methode om sneller vermogen op te bouwen", schrijft Hester.
Een van de beste manieren om dat te doen is "het geld voor jezelf verstoppen" ook wel bekend als "jezelf eerst betalen". Dat is een klassieke strategie waarbij van je salaris eerst automatisch geld over laat maken naar een aparte spaarrekening, voordat je andere uitgaven gaat doen.
"Als je een geautomatiseerd systeem hebt om te sparen en beleggen, voelt vermogensgroei bijna magisch aan", schrijft ze. "Als je eenmaal zo'n automatische methode hebt geregeld, kun je de tijd zijn werk laten doen."
Leer jezelf de gewoonte aan om elke meevaller, zoals een bonus, direct opzij te zetten en je uitgavenpatroon gelijk te houden ook als je meer gaat verdienen. "De snelheid waarmee je spaart neemt dan exponentieel toen, terwijl je helemaal niet het gevoel hebt daar meer voor te moeten doen of dingen die je leuk vindt voor op te moeten geven", stelt Hester.
Lees meer:
- Dit moet je dagelijks opzij zetten om op je 65ste miljonair te zijn
- Rood staan kan duur uitpakken – deze 6 dingen doen banken voor jou om dat te voorkomen
- Renée Lamboo (33) had een restschuld van €40.000, nu heeft ze een ton op haar spaarrekening
- 6 stappen om je financiën op orde te brengen
- Aandelen met een hoog dividendrendement: een serieus alternatief voor sparen?