De premies voor de zorgverzekeringen voor 2020 zijn deze week bekend gemaakt. Dus je kunt weer kijken en vergelijken voor de basisverzekeringen en aanvullende verzekeringen. Bij aanvullende verzekeringen staat de tandartsverzekering met stip op de eerste plaats.
Dat meldt online consumentenadviseur Pricewise.nl op basis van een onderzoek onder duizend respondenten naar de keuzes bij zorgverzekeringen.
Voor 2019 heeft 77 procent van de verzekerden ervoor gekozen om een aanvullende tandartsverzekering af te sluiten. Op de tweede en derde plaats komen respectievelijk pakketten voor fysiotherapie (36 procent) en brillen en contactlenzen (34 procent).
Voor fysiotherapie geldt dat dit vanaf 18 jaar in principe niet meer vergoed wordt vanuit de basisverzekering. Daar zijn een paar uitzonderingen op. Bijvoorbeeld fysiotherapie die je in het ziekenhuis krijgt na een operatie of behandeling. Bij urine-incontinentie heb je recht op een vergoeding voor negen behandelingen. En er is een speciale lijst van chronische aandoeningen waarbij je vanaf de 21e behandeling wel een vergoeding krijgt.
Jongeren krijgen in principe negen behandelingen voor fysiotherapie vergoed, maar vanaf 18 kun je je dus aanvullend verzekeren voor een bepaald aantal behandelingen per jaar.
Gewone brillen en contactlenzen worden in principe niet vergoed vanuit de basisverzekering. Ook daar kun je je aanvullend voor verzekeren. Alleen bij speciale medische lenzen kan het wel zo zijn dat er een vergoeding is vanuit de basisverzekering.
Dan de tandartsverzekering: hieronder een iets uitgebreidere toelichting op de populairste aanvullende verzekering.
Tandartsverzekering: waar moet je op letten?
De basisverzekering vergoedt veel verschillende tandheelkundige behandelingen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen mondzorg voor verzekerden tot 18 jaar en voor verzekerden vanaf 18 jaar.
Tot 18 jaar wordt een uitgebreid pakket behandelingen gedekt zoals periodieke controle, het plaatsen van vullingen en chirurgische tandheelkundige hulp.
Vanaf 18 jaar zit periodieke controle niet meer in het basispakket. Wel worden de kosten gedekt van chirurgische tandheelkundige hulp, röntgenonderzoek en uitneembare kunstgebitten.
Als er sprake is van een ernstige (ontwikkelings)stoornis of afwijking van de mond, vergoedt de basisverzekering bijzondere tandheelkundige zorg. Orthodontie en implantaten vallen onder bijzondere tandheelkundige zorg.
Voor andere tandartskosten kan je een aanvullende verzekering afsluiten bij je zorgverzekeraar. Dit verschilt per verzekeraar. Verzekeraars hanteren dikwijls een vergoedingspercentage tot een bepaald maximum, bijvoorbeeld 75 tot 250 procent.
Lees meer over de zorgverzekering:
- Zorgverzekering: alles wat je moet weten als je een goede én voordelige polis zoekt
- Dit verandert er in de basisverzekering in 2020: stoppen met roken goedkoper en meer zorg voor ouderen en verstandelijk gehandicapten vergoed
- Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis