De meest gekozen aanvullende zorgverzekering van Nederland? Volgens onderzoek van prijsvergelijker Pricewise is het de tandartsverzekering. Tja, een behandeling van de tandarts of mondhygiënist zit niet in de basisverzekering, dus bijverzekeren lijkt dan logisch.
Maar veel mensen hebben zo’n tandartsverzekering helemaal niet nodig, stelt Pricewise. De aanvullende verzekering leidt vooral tot extra kosten.
Acht op de tien Nederlanders hebben een aanvullende zorgverzekering. De meesten van hen hebben een tandartsverzekering. Eén op de drie aanvullend verzekerden maakt helemaal geen gebruik van de dekking van de tandartsverzekering, zegt Pricewise.
Lees ook: Zorgverzekering 2020: dit moet je weten over de tandartsverzekering, fysiotherapie en brillen
Voor wie is een aanvullende verzekering wél slim? In welke gevallen ben je met zo’n aanvullende verzekering mogelijk wél voordeliger uit?
Bruggen, kronen en implantaten nodig in 2020? Neem dan wél een tandartsverzekering
Het is verstandig met je tandarts te bespreken of je komend jaar nog bijzondere behandelingen nodig hebt. Denk aan bruggen, implantaten en kronen. De kosten van dergelijke behandelingen lopen al snel in de honderden euro's. Dan is een aanvullende verzekering wél slim.
Een beugel nodig? Sluit een aanvullende verzekering mét orthodontie
Als je zoon of dochter, die jonger is dan 18 jaar, volgend jaar een serieuze beugel nodig heeft dan kunnen de kosten zomaar 1.500 tot 2.000 euro bedragen. Dan is een aanvullende verzekering doorgaans wél slim.
De premie voor zo'n aanvullende orthodontieverzekering gaat meestal met 30 euro per maand omhoog. Dat is dus zeker de moeite waarde. Dat geldt overigens ook voor volwassenen die aan de beugel gaan. De aanvullende verzekering is vaak voordeliger dan zelf betalen.
Niet zomaar geaccepteerd voor aanvullende verzekering
Klinkt goed, even slim aanvullend verzekeren als je kosten verwacht. Maar dat is natuurlijk niet helemaal het idee van verzekeraars. Een zorgverzekeraar zal niet zomaar iedereen accepteren. De meeste zorgverzekeraars stellen je medische vragen vóór acceptatie.
Als blijkt dat je al weet dat je grote behandelingen nodig hebt, dan is er de kans dat ze je afwijzen. Je kan dan nog kijken naar een verzekeringspakket waarbij je wel gelijk geaccepteerd wordt. Soms helpt het er een te kiezen met maximaal 500 euro vergoeding bijvoorbeeld. Dat klinkt mager, maar als je een aanvullend tandartspakket met 1.000 euro vergoeding had gehad, dan was je waarschijnlijk ook al snel 750 euro aan premie kwijt per jaar.
Heb je zelden klachten, laat de aanvullende verzekering dan dus maar
Als je één of twee keer per jaar op controle gaat en incidenteel een gaatje hebt dan kun je de tandartsrekening beter zelf betalen. Je kan ook even rekenen en een inschatting maken. In 2020 betaal je voor een controle bij de tandarts ruim 22 euro. Een gaatje vullen kost doorgaans 58 euro en een mondhygiënist kost ongeveer 80 euro per half uur. Een aanvullende tandartsverzekering kost je al snel minimaal 150 euro per jaar aan extra zorgpremie.
Wie twee keer per jaar naar de tandarts gaat voor een controle is zo'n 44 euro per jaar kwijt, met de mondhygiënist erbij kom je op circa 125 euro per jaar.
De meest gekozen dekking voor tandartsverzekeringen is een bedrag van 250 per jaar met een vergoeding van 75 procent van de kosten. De premie hiervoor bedraagt gemiddeld 147,50 euro per jaar, aldus Pricewise. Dat is dus geen goede deal als je zelden wat hebt.
Voor kinderen geldt dat in de basisverzekering wél tandartskosten zitten. Daaronder vallen behandelingen als: controles, fluoridebehandelingen, gaatjes vullen, röntgenfoto’s, tandsteen verwijderen en een wortelkanaalbehandeling. Bij kinderen is orthodontie een reden voor een aanvullende verzekering.
En grote ingrepen dan?
Een schrikbeeld, óók qua kosten, is misschien onverwachte kaakoperatie. Maar als je tandarts je naar een kaakchirurg doorverwijst valt dat wél onder de basisverzekering.
Stel je moet verstandskiezen laten trekken. Een dergelijke behandeling door de kaakchirurg in het ziekenhuis valt onder de dekking van de basisverzekering. Je loopt dan wel aan tegen je eigen risico. Voor iedere verzekerde is dat minimaal 385 euro per jaar.
Lees meer over de zorgverzekering:
- Dit betaal je in 2020 gemiddeld voor de basisverzekering met een naturapolis, budgetpolis of restitutiepolis
- Keuzegids voor je zorgverzekering 2020: dit moet je weten over de basispolis, aanvullende verzekering en wat er verandert
- Zorgverzekering 2020 kiezen? Let dan op deze 2 valkuilen bij de duurdere restitutiepolis
- In Nederland betaal je relatief weinig voor medicijnen – zo komt het dat jij er mogelijk toch honderden euro’s per jaar aan uitgeeft