Behandelingen bij de tandarts en orthodontist worden volgend jaar goedkoper. Veel reguliere behandelingen wordt een paar procent goedkoper. Bij implantaten gaan prijzen 19 procent omlaag.

De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft nieuwe maximumtarieven vastgesteld die op 1 juli 2015 ingaan, zo werd vrijdag bekend.

Een gaatje uitboren wordt er niet prettiger op, maar in de portemonnee voelt de consument straks iets minder pijn. De meeste tandheelkundige zorg wordt 5 procent goedkoper. Zo gaat een periodieke controle maximaal 20,01 euro kosten, in plaats van 21,29 nu. Het tarief voor het trekken van een kies gaat omlaag van 41,63 euro naar 39,49 euro.

Niet altijd goedkoper

Belangrijke kanttekening is wel dat de codes voor vullingen worden aangepast en dat zorgt ervoor dat patiënten op dit vlak niet altijd goedkoper uit zijn, signaleert Falco Everdij van de site Vergelijkmondzorg.nl.

In onderstaande tabel heeft Everdij een paar rekenvoorbeelden opgenomen voor prijsverschillen bij compositievullingen, die veel worden gelegd. De codes V91 tot en met V94 zijn hierbij de nieuwe codes die vanaf volgend jaar gelden. Daartegenover staat combinaties van huidige V-codes. Te zien valt dat, afhankelijk van de toepassing, de nieuwe composietvullingen zowel duurder als goedkoper kunnen uitvallen.

(tabel: Vergelijkmondzorg.nl; klik voor uitvergroting)

tarieven

Prijzen implantaten omlaag

Voor het plaatsen van implantaten is de consument vanaf medio 2015 19 procent minder kwijt. De maximum prijzen bij de orthodontist gaan met 1,5 procent omlaag.

De nieuwe tarieven zijn vastgesteld na onderzoek bij 900 praktijken, aldus een woordvoerster. Volgens haar kunnen tandartsen straks nog steeds kostendekkend werken en houden zij ook nog voldoende marge over.

Branchevereniging ontevreden

De branchevereniging van tandartsen, de KNMT, is echter niet te spreken over de wijzigingen. Volgens de tandartsen is de regulering van de tarieven niet in het belang van de patiënt. De korting op de tarieven die de NZa oplegt is gebaseerd op gemiddelden en doet daarom geen recht aan de verschillen in de vraag naar zorg en het aanbod van behandelingen.

Daarnaast komt volgens de KNMT "de toegankelijkheid van goede en gevarieerde mondzorg'' in gevaar en wordt de innovatie geremd.

De NZa zegt dat de tariefwijzigingen in goed overleg met brancheorganisaties tot stand zijn gekomen. Wel heeft de autoriteit toegezegd om te onderzoeken of het tariefsysteem nog zodanig veranderd kan worden dat er meer 'zorg op maat' kan worden geboden.

Bron: ANP/Z24

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl