- De Autoriteit Consument & Markt (ACM) adviseert maximaal drie radiovergunningen per mediabedrijf.
- Dat betekent dat Talpa Network zijn vier zenders op FM niet kan handhaven, als het ministerie van Economische Zaken het advies overneemt.
- Onder Talpa vallen Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica.
- Lees ook: Bijna helft van overheidswebsites niet goed beveiligd: ministerie van Justitie en Veiligheid scoort het slechtst
Talpa heeft “met teleurstelling” kennisgenomen van het advies van de Autoriteit Consument & Markt (ACM) over de verdeling van de FM-frequenties. De toezichthouder vindt dat een mediabedrijf straks nog maar over drie vergunningen mag beschikken en dat zou betekenen dat één van de zenders van Talpa van de FM verdwijnt.
“We zijn dit momenteel aan het bestuderen en wachten af hoe het wordt verwerkt in de veilingregels”, laat een woordvoerder van Talpa Network desgevraagd weten. Onder het mediabedrijf vallen Radio 10, Radio 538, Sky Radio en Radio Veronica.
Als het ministerie van Economische Zeken het advies overneemt zou dat betekenen dat een van de vier zenders straks alleen nog digitaal beluisterd kan worden. Talpa zou er ook voor kunnen kiezen om een van de zenders af te stoten.
De ACM deelde het advies donderdag met het ministerie van Economische Zaken. Volgens de waakhond moet met een regeling voor drie vergunningen per bedrijf worden voorkomen dat één of twee partijen de hele markt domineren en ontstaat er op die manier meer concurrentie.
De FM-frequenties gaan volgend jaar opnieuw onder de hamer. De rechter schrapte in juli het plan van de vorige minister van Economische Zaken om de huidige zendvergunningen, die op 31 augustus afliepen, met drie jaar te verlengen. Dat besluit was genomen om de radiostations tijd te geven om te herstellen van de lage advertentie-inkomsten in coronatijd.
Radiostation KINK, dat nu niet over een FM-frequentie beschikt, spande daarop een rechtszaak aan omdat het station twijfels had bij die coronaschade en een noodverlenging disproportioneel vond.
In plaats van drie jaar werden de vergunningen met één jaar verlengd.