De 77-jarige voormalige Italiaanse premier Silvio Berlusconi verloor woensdag zijn Senaatszetel. Daarmee verloor hij ook zijn parlementaire onschendbaarheid.

Een meerderheid in de Italiaanse Senaat heeft woensdag ex-premier Silvio Berlusconi per direct weggestuurd.

De gevallen politicus moet zijn zetel opgeven vanwege een veroordeling voor belastingfraude. Eerder had een Senaatscommissie al besloten dat Berlusconi het veld moest ruimen.

Volgens de Italiaanse wet mag hij door zijn veroordeling tot 4 jaar cel niet meer in het parlement zitten. Met het wegsturen komt mogelijk een einde aan de politieke loopbaan van de al jaren omstreden Berlusconi.

Niet meer onschendbaar

Doordat hij geen senator meer mag zijn, verliest Berlusconi zijn parlementaire onschendbaarheid. Dat komt slecht uit voor hem, want hij moet wegens belastingfraude met zijn mediaconcern Mediaset eigenlijk de cel in. Maar omdat hij al zo oud is, heeft hij vooralsnog de keuze tussen huisarrest en taakstraffen.

Berlusconi wil het liefst nog politiek actief blijven als populistische voorman van centrumrechts met zijn Forza Italia (Hup Italië). Hij moet dus wel voor taakstraffen kiezen. Huisarrest is te beperkend. Hij moet dan in zijn woning blijven en mag alleen na toestemming van de rechtbank mensen ontvangen.

Dat lijkt onuitstaanbaar voor Berlusconi die ook zonder Senaatszetel nog een grote aanhang heeft, om nog maar te zwijgen van een gigantisch fortuin en een ferme greep op zijn media. Volgens sommige schattingen is de populist Berlusconi nog steeds goed voor 5 tot 6 miljoen stemmen.

Sociaal werker

Dramatisch voor 'Il Cavaliere' (de Ridder) is dat de rechtbank een sociaal werker op hem af zal sturen tegenover wie hij de indruk moet wekken spijt te hebben en een beter leven te ambiëren. Berlusconi bezweert onschuldig te zijn en zegt dat hij het slachtoffer is van een staatsgreep door communistische magistraten.

Voor de taakstraffen hebben zich al vele instanties gemeld. Zo kan hij bijvoorbeeld tomaten gaan plukken of toiletten schoonmaken.

Rubygate

Het staat echter niet vast dat Berlusconi uit de cel blijft. In de zaak 'Rubygate' is hij afgelopen zomer in eerste instantie tot 7 jaar cel veroordeeld wegens het bevorderen van prostitutie met minderjarigen.

De wet staat toe dat mensen ouder dan 70 jaar in plaats van celstraf een vervangende straf krijgen bij belastingfraude. Maar die vlieger gaat niet op bij zaken als seks met minderjaren, terrorisme of zaken die verband houden met de maffia.

Ook moet een verdachte ongeacht zijn leeftijd achter de tralies als hij bewijsmateriaal zou willen vernietigen. Berlusconi wordt er bij Rubygate van beschuldigd getuigen te hebben omgekocht.

Advocaten van Berlusconi bestrijden overigens de wet uit 2012 waarmee Berlusconi zijn Senaatszetel is kwijtgeraakt. Die wet zou niet met terugwerkende kracht mogen worden toegepast op oude zaken zoals die van Berlusconi's belastingfraude.

Lees ook

Je gelooft niet wat Berlusconi nu weer heeft gezegd

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl