Platforms voor crowdfunding zijn er genoeg in Nederland. Maar waar moet je als ondernemer of investeerder nu zijn?
Eric van Heesen wil orde scheppen in de chaos. Zijn site Crowdfundy.nl is naar eigen zeggen de eerste volledig onafhankelijke vergelijker voor crowdfundingsplatforms.
Van Heesen (27) was werkzaam als vastgoedadviseur bij Troostwijk, een logisch vervolg van zijn studies sociale geografie en vastgoedmanagement. Toch voelde hij zich niet helemaal op zijn plek in de vrij traditionele vastgoedwereld. Van Heesen: “Ik ben ondernemend ingesteld en vrij creatief. Dat kon ik niet kwijt in die baan.”
Sinds juli van dit jaar is Van Heesen fulltime voor zichzelf begonnen met Crowdfundy.nl, dat maandag live is gegaan. “De stap van vastgoed naar crowdfunding is eigenlijk niet logisch”, zegt Van Heesen. “Maar bij crowdfunding kom je veel creatieve mensen tegen die risico’s durven nemen. Dat past me wel.”
Hoe is Crowdfundy ontstaan?
Van Heesen: "Ik kwam in mei bij mijn vorige baan een crowdfundingplatform tegen dat zich specifiek richt op vastgoed. Toen ben ik mij erin gaan verdiepen. Ik ontdekte dat er veel platforms zijn en dat de informatievoorziening versnipperd was. Ik ben een database gaan opbouwen, die groter en groter werd. Vervolgens ben ik met een bedrijfje gaan zitten dat websites bouwt."
Waarin verschilt Crowdfundy van bijvoorbeeld Fundipal, dat sinds begin dit jaar ook inzicht geeft in de opties voor crowdfunding?
"Fundipal is een site waar je je platform kunt selecteren, maar het is niet een pure vergelijker. Bovendien zijn ze niet volledig en richten ze zich vooral op de commerciële platformen, minder op de non-profit initiatieven. Fundipal is daarnaast opgezet door Douw & Koren (een adviesbureau voor crowdfunding, HT). Zij zijn aan sommige platformen gelieerd, dus het is maar de vraag is ze volledig onafhankelijk zijn. Ik zag daar wel ruimte voor een website als Crowdfundy."
"Ik heb de actieve platformen die er in Nederland zijn geïnventariseerd. Er staan er nu ruim zeventig op de site. Daarnaast zijn er nog een aantal waarvan ik nog aan het controleren ben of ze actief zijn. Dat doe ik door te kijken of er lopende projecten zijn. En ik neem zelf contact op met het platform. Als je na een tijd nog geen reactie hebt, dan weet je eigenlijk al voldoende. Ze moeten wel in staat zijn om een e-mail te sturen."
Je geeft elk platform een beoordeling op een schaal van 1 tot en met 100. Hoe komt die score tot stand?
"Ik heb elk platform beoordeeld op verschillende criteria. Dat is een eigen inschatting, die tot stand is gekomen na gesprekken met veel platformen. Ik heb onder meer gekeken naar de betrouwbaarheid, prijs, service voor ondernemers, informatievoorziening, transparantie en gebruiksvriendelijkheid van de website. Die onderdelen krijgen een verschillende weging en dat resulteert uiteindelijk in een algehele beoordeling."
Internationale sites als Kickstarter en Indiegogo krijgen met respectievelijk 63 en 51 een relatief lage beoordeling. Hoe komt dat?
"Het zijn op zich hele succesvolle platformen en je zou ook prima een project daar op kunnen funden. Maar er zijn wel bepaalde risico's aan verbonden. Zo zijn het enorme platformen, dus de kans dat jouw project de doelstelling haalt is niet zo groot. Het zijn geautomatiseerde platformen, dus de controle en betrokkenheid is veel minder. Daarnaast vallen ze niet onder de Nederlandse wetgeving."
Waar moet een goed crowdfundingplatform aan voldoen?
"De selectie van projecten die uiteindelijk op de site komen vind ik heel belangrijk. Als je alles er maar opgooit zonder enig toezicht, dan lopen de investeerders een groter risico. En de ondernemers hebben een kleinere kans dat hun project de doelstelling haalt. Nicheplatforms, daar ligt wat mij betreft de toekomst. Niet voor niets is de hoogste score op Crowdfundy voor 'Voor je buurt', dat zich richt op buurtinitiatieven."
Hoe heb je het bedrijf gefinancierd?
"Ik heb alles met eigen geld betaald. Niet met crowdfunding, dat is een bewuste keuze. Als je gaat crowdfunden moet je een platform kiezen. Daarmee beken je kleur, terwijl ik volledig onafhankelijk wil blijven. Dat is ook de kracht van de website."
Hoe ga je geld verdienen met Crowdfundy?
"Ik begeleid ondernemers in hun campagne en adviseer ze op basis van no cure, no pay. Ik reken een vast bedrag of een percentage van het doelbedrag, afhankelijk van welke onderdelen van de campagne ik begeleid. Ook verkopen we simpele pitchvideo's in animatievorm (vanaf 199 euro exclusief btw voor 60 seconden, HT). Die laat ik maken door een ander bedrijf."
"Uiteindelijk wil ik ook geld verdienen aan de bezoekers die naar de website komen, zoals met alle vergelijkingssites. Leads aanbrengen voor de platformen zou een verdienmodel kunnen zijn, zolang de onafhankelijkheid daar niet onder lijdt. Maar dat is toekomstmuziek. De site is sinds maandag in de lucht en heeft nog wat kinderziektes. Die moeten er eerst uit."
Waar ben je over twee jaar?
"Wat ik wil proberen te bereiken, is om een autoriteit op het gebied van crowdfunding te worden. Een partij die dat momenteel echt doet, is Douw & Koren. Ik hoop dat ik daar in de toekomst mee kan concurreren. Maar dan moet Crowdfundy zich als partij wel blijven doorontwikkelen in de markt."
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl