Wie economie studeert aan de Universiteit van Maastricht moet echt aan de bak. Op 24 januari, tijdens een tentamen economie, staat daar een medewerker met een scanner te controleren op ingeschakelde telefoons. Even naar de wc en het antwoord op die lastige tentamenvraag opzoeken is er niet meer bij.
De PocketHound is zo groot als een pakje kaarten en begint te trillen zodra hij binnen een straal van 22 meter een ingeschakelde telefoon detecteert. Z24.nl sprak met Scott Schober, CEO van Berkeley Varitronics Systems (BVS), het bedrijf dat de PocketHound ontwikkelde. ,,Een mooie tool om een zeer specifiek probleem op te lossen.”
Bekijk hieronder een filmpje over de PocketHound.
Hoe is het idee voor de PocketHound ontstaan?
"Sinds het einde van de jaren tachtig maken we de onderdelen van de gsm-masten. Dat was in de periode waarin mobiele telefoons populair werden. We hoorden steeds vaker van mensen uit de beveiligingsindustrie en het onderwijs dat ze zich zorgen maakten over gebruik van mobiele telefoons voor oneigenlijke doeleinden. En op plekken waar dat verboden is. Ze vroegen ons of we iets konden maken waarmee ze konden voorkomen dat hun studenten bij het maken van toetsen de boel belazeren."
Dus docenten hebben de PocketHound een flinke impuls gegeven?
"Zeker. Op hun verzoek van professoren zijn we hem gaan ontwikkelen. En nadat een paar er een hadden aangeschaft, ging het snel. Ook buiten de VS al, in landen in Latijns-Amerika en het Midden-Oosten. In het Midden-Oosten mogen studenten niet eens telefoons bij zich hebben als ze een tentamen maken.
Daarom hebben veel scholen daar de Manta Ray bij ons gekocht. Daarmee scannen ze kleding en tassen, want dat apparaat detecteert ook telefoons die uitstaan. Ideaal als je niemand wilt fouilleren en toch wilt voorkomen dat studenten bijvoorbeeld een telefoon in hun beha meesmokkelen."
Hoe werkt de PocketHound precies?
"De PocketHound detecteert het signaal van mobiele telefoons . Als iemand bijvoorbeeld een sms verstuurt, iets googlet of een e-mail verstuurt, gaat hij trillen en kunnen docenten de spieker pakken. Hij detecteert alle masten ter wereld en vangt alle soorten signalen op. CDMA, UMTS, GSM, 3G, 4G, allemaal. Bovendien slaat hij niet aan op onschuldige netwerken als radio en wifi. Dus we kunnen iedereen pakken."
Dus hij detecteert ook telefoons die geen data verbruiken?
"Ja. Als iemand op de wc wil spieken en daar zijn telefoon aanzet om bijvoorbeeld een gedownload document te bekijken, slaat de PocketHound aan. Zodra je een telefoon aanzet, maakt hij verbinding met een mast. De enige uitzondering is waarschijnlijk de vliegtuigmodus. Studenten zijn wel zo slim om daar aan te denken, maar ik denk dat het nog wel even duurt voordat mensen daar massaal op anticiperen."
Wat maakt de PocketHound zo populair?
"Het is mooie tool om een specifiek probleem mee op te lossen. Het formaat is belangrijk. Omdat hij in een broekzak past, weet niemand wie er een bij zich heeft. Toen het apparaat nog een stuk groter was, kregen we van veel mensen te horen dat het geweldig zou zijn als ze hem in hun zak konden stoppen. Steeds meer mensen raken vergroeid met hun telefoon. En op sommige plekken is dat geen probleem, maar op andere plekken wordt het niet geaccepteerd.
Er zijn volgens mij geen bedrijven die een hetzelfde product op hetzelfde formaat maken. Dat helpt enorm. Verder is de PocketHound is overal ter wereld te gebruiken. Je kunt instellen in welk land je bent. Vervolgens laadt de hij de specifieke parameters van de frequenties is dat land."
Waar wordt hij veel gebruikt?
"In gevangenissen is hij nog populairder dan op scholen. Gevangenen betalen tot wel 500 dollar voor een illegale telefoon. Sommige staten hebben hun gevangenissen aangeraden de PocketHound te gebruiken en ze in grote aantallen ingekocht. Ik hoorde dat er in korte tijd in een paar gevangenissen twintig telefoons in beslag zijn genomen met hulp van de PocketHound.
Daarna komen scholen en daarna overheidsdiensten. Hij wordt veel gebruikt in rechtbanken, ministeries en op andere plekken waar met vertrouwelijke informatie wordt gewerkt."
Hoeveel hebben jullie er verkocht?
"Duizenden wereldwijd. Ze kosten 499 dollar per stuk. Ik denk niet dat hij nog goedkoper wordt. We geven we resellers een korting als ze grote hoeveelheden inkopen. We hebben wel marges, want wij moeten aan het eind van de dag ook geld verdienen. Hij verkoopt in ieder geval beter dan ieder willekeurig ander apparaat in ons assortiment.
Op nummer twee staat Manta Ray. En op nummer drie de Wolfhound-PRO. Die is iets groter en veel geavanceerder dan de PocketHound. Hij heeft een scherm, maakt geluid en kost 2.400 dollar. Hij wordt vooral door overheidsdiensten gebruikt, bijvoorbeeld door de CIA en de FBI om op terroristen te jagen."
Hoe zetten jullie de Pockethound in de markt?
"Op onze website na maken we weinig reclame. In ieder geval geen traditionele reclame. Veel gebruikers verspreiden het woord. Hij verkoopt zichzelf. En ik zit in veel tv-shows om demonstraties te geven. Er is nog een grote markt te winnen."
Willen jullie de PocketHound nog verder ontwikkelen?
"Dat zijn we niet van plan. Kleiner kan bijna niet door de batterij. Misschien kunnen we hem nog vijf of tien procent kleiner maken, maar waarom zouden we? Marketingtechnisch brengt het ons niets extra's. Ik zeg altijd maar: if it's not broke, don't fix it."
Lees ook
't Gat in de markt: hippe airbaghelm voor fietsers
't Gat in de Markt: vertaalapp voor menukaarten
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl