Veel gepensioneerden zitten thuis op de bank, terwijl ze boordevol kennis zitten die ze maar al te graag willen delen. Bedrijven kunnen daarvan profiteren denkt Kurt Hamming van Browncow. “De consultant of jurist waar je vorig jaar nog 400 euro per uur voor betaalde,  helpt je na zijn pensioen voor een fractie van dat bedrag ”.

Bedrijf? Browncow

Wie? Kurt Hamming en  David van der Meulen

Wat? Online marktplaats waar bedrijven klussen kunnen uitbesteden aan, of advies kunnen inwinnen bij gepensioneerde experts.

Nederland kent drie miljoen gepensioneerden.  Een niet gering deel daarvan is nog niet zo lang met pensioen en zit nog vol energie én kennis waar het graag wat mee doet. Daar moet ik iets mee bedacht David van der Meulen die vervolgens Kurt Hamming, vriend en al ervaren ondernemer, benaderde.

Twee jaar later is er Browncow, een online marktplaats waar bedrijven hoogopgeleide specialisten met minimaal 30 jaar ervaring kunnen vinden. Het grote voordeel voor bedrijven is dat gepensioneerden niet alleen tijd én ervaring hebben, maar ook nog eens goedkoper zijn.

Wanneer ontstond het idee voor Browncow?

“Twee jaar geleden. Een vriendin van David vertelde dat haar hoogleraar tijdens een college had verteld dat het zijn allerlaatste wapenfeit was voordat hij met pensioen zou gaan. Zonde van de kennis, dacht hij. ”

Er zijn toch allang uitzendbureau’s voor gepensioneerden?

“Klopt. Met klinkende namen als Zilvergrijs en Avondrood. Het verschil is dat wij mensen niet in dienst nemen. Wij bemiddelen alleen maar. De hoogopgeleiden die bij ons staan ingeschreven, zitten ook helemaal niet te wachten op een vijfentwintigjarige intercedent die ze vraagt: En, wat kun je allemaal?"

Hoe kom je aan experts?

“De eerste experts hebben we zelf benaderd.  Inmiddels melden ze zichzelf aan. “

Ze doen het niet voor het geld?

“Ze zijn allemaal met pensioen en krijgen soms daarnaast nog AOW. Ze hoeven niet te werken, ze vinden het leuk om te doen. De consultant waar je vorig jaar nog 400 euro  per uur voor betaalde,  helpt je na zijn pensioen met plezier voor minder dan de helft van dat bedrag.”

Het vinden van experts lijkt mij niet zo moeilijk. Maar hoe krijg je bedrijven zo ver? Die bezuinigen allemaal op inhuur van externen.

“Dat is inderdaad onze grootste uitdaging. Maar uiteindelijk komt er een enorme grijze golf op ons af. Er zijn al 3 miljoen gepensioneerden in Nederland, dat worden er 4,6 in 2040. Dus er komt een tijd dat er heel veel kennis verdwijnt en er kwalitatieve gaten ontstaan. Dan doen organisaties een moord voor betaalbare expertise!”

Geef eens een voorbeeld van een geslaagd project?

“Twee studenten  uit Delft die een manier hadden verzonnen om met behulp van zonne-energie zeewater te ontzilten vonden via onze site een professor die ze heeft geholpen. Ze hopen nu een pilot op te zetten in Tunesië.”

Is dat niet misschien de grootste waarde van die grijze ‘wijzen’;  hun enorme netwerk?

“Ja dat zou wel eens  het geval kunnen zijn. Ik sluit ook niet uit dat bedrijven via een expert een investeerder binnenhalen. Of dat zo’n expert zelf zegt, hier zie ik wel wat in.”

Waar verdienen jullie je geld mee?

“We werken grotendeels op no cure- no pay- basis. Pas als er een factuur is verstuurd, vragen wij 5 procent over het gefactureerde bedrag. Daarnaast betalen de senior experts 50 euro voor het lidmaatschap en de bedrijven 50 euro per project dat ze pitchen. Dat is vooral omdat we serieuze experts en projecten willen hebben.”

Hoe hebben jullie het bedrijf gefinancierd?

“Eerst zelf en via crowdfunding, maar nu zijn we bezig met een aantal grotere externe investeerders.”

Waar zijn jullie over twee jaar?

“Nederland is de springplank naar de rest van Europa. Duitsland eerst. Dat is de grootste, en meest vergrijsde economie van Europa.”

 

 

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl