3D-printen is de revolutie die al jaren op uitbreken staat. Voor sommige bedrijven is de droom op dit moment werkelijkheid aan het worden. In Arnhem is net MakerPoint geopend, een ‘concept store voor 3D-printen’.
De spiksplinternieuwe winkel MakerPoint, aan de Rijnstraat in Arnhem, verkoopt 3D-printers. Maar er is meer: kunstvoorwerpen, sieraden, iPhone-hoesjes, poppen, allemaal gemaakt met 3D-printers. In de winkel is het ook mogelijk om voorwerpen te scannen met een 3D-scanner; het ontwerp kun je vervolgens aanpassen en opnieuw printen. Een van de eigenaren: “Je zou je eigen hoofd kunnen scannen, het 3D-object op de computer uithollen en er een koffiemok van kunnen maken. Of een kandelaar.”
De winkel is geopend sinds begin december. Er staan zes verschillende printers op een rij, van merken als Makerbot en Ultimaker. Tijdens de officiële opening op 22 januari is één van de 3D-printers bezig met het maken van een object.
MakerPoint, de fusieke winkel plus webshop voor consumenten én professionals, is het bedrijf van Esther en Sander Smit en financiëel manager Ilko Bosman. Ze hebben elk al jaren ervaring met 3D-printing. Esther en Sander zetten voorheen bij hun werkgever de eerste productielijn op bij Shapeways, de revolutionaire printfabriek in Eindhoven die nu internationaal succes heeft. Waarom is MakerPoint niet alleen een online shop? Een winkel is echt nodig, zegt Sander Smit: “Hier kun je 3D-printers voelen, ruiken, gebruiken. 3D-printen wordt voor iedereen, maar je moet het een keer zien.”
Technologie zichtbaar maken voor publiek
De winkel is deels door de bank gefinancierd en deels met eigen kapitaal. “De bank die ons krediet heeft gegeven vond het een goed verhaal, vooral de combinatie van online en de winkel. Als het wéér een online shop was geweest, dan hadden ze vast gezegd ‘no way’. Dat hadden we het zelf ook niet gedaan, daar geloven we niet in. Dan breng je de technologie niet naar een groter publiek.”
Driedimensionaal printen is al decennia mogelijk; de revolutie zit hem in de prijs. Voorheen kostten professionele 3D-printers meer dan een half miljoen euro; inmiddels kun je dezelfde kwaliteit halen met een printer van zo'n drieduizend euro. De goedkoopste zelfbouw-printers zet een handige knutselaar al voor zo'n 400 euro zelf in elkaar.
Minder goedkoop plastic uit China
De verwachting is dat de handel in goedkope plastic spullen uit Azië een flinke deuk oploopt zodra de consument eenmaal op grote schaal het 3D-printen ontdekt. Mensen zullen zelf gadgets, gebruiksvoorwerpen, vervangingsonderdelen en cadeaus kunnen printen.
Tijdens de winkelopening laat kunstenaar Michiel Cornelissen zijn creaties zien. Hij maakt met 3D-printers 'kunst die anders niet kan'. “Het blijft voor mij verbazingwekkend wat er kan. Voorheen moest je om dingen te maken tijd en geld investeren. Naar China reizen, leuren bij bedrijven om je object in productie te nemen. Nu is het één druk op de knop. En het maakt niet uit of je er één of duizend maakt. Ontwerpers zijn gehersenspoeld door alle beperkingen die tot nu toe golden. Alleen je eigen geest is nog een beperking.”
Gepersonaliseerd produceren is ook veel makkelijker geworden. Cornelissen maakte een serie ringen met de titel 'One In A Million Bird'. Een programma stuurt steeds een net iets ander ontwerp naar de printer, waardoor de vogel op het sieraad elke keer dikker of dunner is en dan weer naar links of naar boven kijkt.
Hoe lopen de zaken in de eerste weken? Sander Smits: “We hebben een hele redelijke decembermaand gehad, met zo'n tien verkochte printers. En dat zonder publiciteit! Dat is voor drie weken niet slecht, maar het moet wel groeien.” De oprichters zien hun winkel in het winkelcentrum van Arnhem als een '3D-print-concept-store'. Het moet het begin worden van een keten, zegt Smits: “Er zijn al een paar winkels voor 3D-printers, maar dat zijn meer shop-in-shops. Wij zetten een eigen merk neer. De doelstelling is in de loop van dit jaar een à twee winkels te openen. We willen voor blijven lopen.”