- Sywert van Lienden en zijn zakenpartners verdienden tot 30 miljoen euro aan de mondkapjesdeal met het ministerie van Volksgezondheid.
- Dat heeft Follow the Money berekend op basis van de marktprijzen destijds en gesprekken met zeven importeurs van mondkapjes.
- Van Lienden zegt dat hij om juridische reden niet kan reageren op het stuk van Follow the Money.
Politiek commentator, activist en lobbyist Sywert van Lienden heeft met twee compagnons flink verdiend aan het leveren van tientallen miljoenen Chinese mondkapjes, onthulde de Volkskrant vorig weekend.
Van Lienden had om hulp te bieden aan het begin van de coronapandemie de stichting Hulptroepen opgericht en bracht steeds in de openbaarheid dat hij het ‘om niet’ deed.
Maar uit contracten en communicatie die in het bezit zijn van de Volkskrant is duidelijk geworden dat de voormalige tafelheer van De Wereld Draait Door en zijn partners de miljoenendeals via hun eigen bv’s lieten lopen.
De 40 miljoen mondkapjes die hij geleverd heeft, zijn (nog) niet gebruikt, omdat er te veel is ingekocht. Er is wel ruim 100 miljoen euro voor betaald door het ministerie van Volksgezondheid aan Relief Goods Alliance, de bv van Van Lienden en co.
Van Lienden ontkende de beschuldigingen, maar zei niet of hij iets aan de deal heeft overgehouden. Een week later weet Follow the Money daar wel iets over te melden.
Sywert van Lienden hield tot 30 miljoen euro over aan de deal
Follow the Money maakte een rondgang langs zeven importeurs van mondkapjes. Op basis van de marktprijzen destijds becijferde het onderzoeksplatform dat Van Lienden en zijn zakenpartners tot wel 30 miljoen euro hebben overgehouden aan de deal.
Daarmee pakte de Reliefs Goods Alliance BV van Van Lienden mogelijk een marge van rond de 30 procent, flink hoger dan de 15 tot 20 procent die gangbaar was in die tijd en ook veel meer dan bronnen binnen het ministerie van Volksgezondheid aan de Volkskrant meldden.
De helft van de veertig miljoen bestelde mondkapjes zijn afkomstig van fabrikant Ryzur in Peking en aan het ministerie verkocht voor 2,26 euro per stuk, zo blijkt uit facturen van Relief Goods Alliance.
Van Lienden schermt met geheimhoudingsplicht
Van Lienden zegt tegen de NOS dat hij om juridische reden niet kan reageren op het stuk van Follow the Money. Wel zegt hij dat het artikel vooral bestaat uit geruchten.
De opiniemaker zei dat hij door een geheimhoudingsplicht niet zomaar iets kan zeggen over deal.
"Wij hebben afgelopen maandag proces in gang gezet om geheimhoudingen van Hulptroepen/Relief Goods Alliance op te zeggen", twitterde Van Lienden donderdag. "Wij hoopten op snelheid, maar het blijkt een stuk complexer te zijn dan verwacht. Het betreft honderden (!) personen/organisaties, die ingelicht moeten worden."
"Deze hebben ook weer bezwaarmogelijkheden etc. Dus waar onze verwachting deze week was, moeten we rekening houden met komende week of ev zelfs later. Het is niet anders. De publicaties zullen vast wel blijven doorgaan."
"Wij richten ons in de tussentijd op onze antwoorden, die helderheid zullen verschaffen. Het heeft weinig zin publiekelijk halfbakken antwoorden te geven. Dus in de tussentijd zal ik mij beperken tot het hoognodige. Dank aan de mensen met geduld die even afwachten. Tot snel."