- Uitzendbureau Randstad doet aangifte tegen Sywert van Lienden, Bernd Damme en Camille van Gestel, de oprichters van de Stichting Hulptroepen Alliantie.
- Randstad leverde vorig jaar vijftien medewerkers aan het non-profitinitiatief dat mondkapjes naar Nederland haalde.
- Van Lienden hield ruim 9 miljoen euro over aan de levering van mondkapjes aan de overheid, zijn beide zakenpartners elk 5 miljoen euro.
- Lees ook: Dit zijn Bernd & Camille, de vrienden van Sywert die elk ruim €5 miljoen opstreken met de omstreden mondkapjesdeal
Randstad doet aangifte tegen Sywert van Lienden en zijn zakenpartners Bernd Damme en Camille van Gestel wegens de omstreden mondkapjesdeal.
Het uitzendconcern was vorig jaar betrokken bij het initiatief van Van Lienden om mondkapjes naar Nederland te halen, maar wist niet dat de oprichters van de Stichting Hulptroepen Alliantie zelf miljoenen zouden overhouden aan de deal.
Randstad heeft daarom besloten mee te doen met de aangifte die al langer door advocaat Peter Plasman werd voorbereid, bevestigt een woordvoerster na berichtgeving door onderzoeksplatform Follow The Money (FTM).
Mondkapjesdeal via eigen bv
Van Lienden en zijn partners sleepten vorig jaar een megaorder van 100 miljoen euro binnen bij het ministerie van Volksgezondheid voor de levering van 40 miljoen mondkapjes.
Het initiatief verliep aanvankelijk via de non-profitorganisatie Hulptroepen Alliantie. Van Lienden gaf herhaaldelijk aan het “om niet” te doen. De Volkskrant onthulde in mei dat Van Lienden de miljoenen via zijn eigen bv liet lopen. Zijn compagnons deden hetzelfde.
Van Lienden hield volgens Follow the Money uiteindelijk 9,2 miljoen euro over aan de deal. Zijn zakenpartners verdienden elk ruim 5 miljoen euro.
Randstad voelt zich bedonderd
Meerdere bedrijven en vrijwilligers werkten mee aan het initiatief in de veronderstelling dat het allemaal liefdadigheidswerk was. Zo zou topman Pieter Zwart van Coolblue een half miljoen euro hebben bijgedragen aan de stichting.
Ook vijftien medewerkers van Randstad zetten zich in voor de Hulptroepen Alliantie. Zij werkten bijvoorbeeld mee aan de logistiek en het opzetten van de IT-structuur.
Advocaat Plasman kondigde in oktober al aan aangifte te zullen doen namens verschillende mensen die zich misbruikt voelden.
Tegen FTM benadrukt hoofd juridische zaken Patrick van der Herberg dat Randstad ervan uitging dat het een non-profitinitiatief was om de zorg van mondkapjes te voorzien. Toen bleek dat er miljoenen mee werden verdiend, was dit volgens hem een "schok" en hij vindt dat dit "niet deugt".
Drietal stort het geld niet terug
Randstad heeft naar eigen zeggen tevergeefs aan het drietal verzocht om de miljoenen terug te storten naar de overheid. Toch is het concern vooralsnog niet van plan om ook een civiele claim in te dienen. Van der Herberg heeft aan FTM laten weten dat het de onderneming niet "primair om het geld gaat".
Coolblue laat weten voorlopig geen aangifte te doen, maar volgt de situatie rond Randstad "met veel aandacht".
Van Lienden was woensdagochtend niet direct bereikbaar voor commentaar. Eerder zei de opiniemaker, die na de affaire onder druk zijn CDA-lidmaatschap opzegde, dat hij het geld een maatschappelijke bestemming wil geven.
Van Liendens zakenpartner Camille van Gestel zei het geld te gebruiken voor zijn pensioen en als spaarpot. Hij is onlangs een nieuw bedrijf begonnen. Met Nanook Earth wil Van Gestel Europeanen zover krijgen hun CO2-voetafdruk volledig te compenseren met het planten van bomen.
De andere compagnon, Bernd Damme, kocht volgens Quote afgelopen zomer een monumentale boerderij van 850.000 euro.