De beroemde Amerikaanse belegger Jim Chanos, die vaak geld heeft verdiend door te speculeren op negatieve ontwikkelingen, gelooft dat cryptomunten het symptoom zijn van overdreven optimisme op de beurs, en vindt dat ze vrijwel alleen goed zijn voor belastingontwijking.
Chanos, bekend geworden met zijn juiste inschatting van de ondergang van het Amerikaanse energiebedrijf Enron, sprak over cryptovaluta in een interview met het Institute for New Economic Thinking.
Volgens Chanos, oprichter en topman van Kynikos Associates in New York, zijn beleggers momenteel bezig om “een beetje uit hun dak te gaan” en zijn ze bereid om “meer risico’s te nemen en bepaalde dingen te geloven”, zolang de koersstijgingen op de beurs aanhouden.
“Dus nu hebben we de bitcoin en ICO’s (initial coin offerings, red.) die door het dak gingen in 2017″, aldus Chanos. “Ik denk dat we meer en meer voorbeelden gaan zien van twijfelachtige bedrijven naarmate de huidige beurshausse langer duurt.”
“Deze bull market (positief gestemde beurs, red.) duurt nu al negen jaar, net als in de jaren negentig. Dus ik denk dat dingen uit de hand beginnen te lopen. Ik denk dat bitcoin en ICO’s daar slechts voorbeelden van zijn.”
Chanos liet zich in het interview kritisch uit over de bitcoin en cryptovaluta in het algemeen. In de loop van het afgelopen jaar stroomden er enorme bedragen naar de cryptomarkt, met een piek van meer dan 800 miljard dollar in december.
Nut van bitcoin tijdens een grote crisis
Vroege fans van bitcoin werden aangetrokken door het feit dat de cryptomunt buiten de controle van een land of centrale bank bestaat. De bitcoin is door een zelfgekozen beperking ook immuun voor ontwaarding als gevolg van het oneindig bijdrukken van nieuwe eenheden. Die onafhankelijkheid zou de bitcoin volgens aanhangers een bijzonder duurzame valuta maken.
Maar Chanos zei in het interview: "Voor degenen die geloven dat het een waardevaste investering is voor wanneer de apocalyps uitbreekt: bedenk dat je in die situatie je digitale vermogen moet beschermen met vingerafdruk- en irisscanbeveiliging, terwijl de hordes je bunker proberen binnen te dringen. Waar je op dat moment bitcoins voor kunt gebruiken, zou ik niet weten. Mensen geloven dat je beter af bent met een digitale munt in dit worstcasescenario, maar dat is nu net het scenario waarin je het minst hebt aan cryptomunten. Voedsel heeft op dat moment de meeste waarde."
Op de vraag van de interviewer of de bitcoin een "libertarische fantasie" is, antwoordde Chanos: "Dat is precies wat het is. En als jij zegt: fiatgeld gaat de wereld ten onder brengen, wat natuurlijk best zou kunnen gebeuren, dan zeg ik: bitcoin is wel het laatste dat ik wil bezitten op het moment dat de stroom uitvalt."
Hij voegde daaraan toe: "Bitcoin is nog steeds de toevlucht voor mensen die onder belastingen of andere inspecties van hun transacties uit proberen te komen. Op dat gebied heeft het waarschijnlijk nog een toegevoegde waarde, maar overheden hebben het inmiddels in de smiezen. Het is niets meer dan een speculatiespel verkleed als een technologische doorbraak op monetair gebied."
Lees het volledige interview bij het Institute for New Economic Thinking.