De bekende superoptimist Tom Lee ziet ondanks de lage groei van de Amerikaanse economie in het eerste kwartaal van 2016 nog voldoende ruimte voor de S&P 500-index om verder te stijgen. Niet iedereen is het daarmee eens.
Lee, mede-oprichter van het effectenhuis Fundstrat Global Advisors, liet tegen de Amerikaanse zakenzender CNBC weten vooral te kijken naar de correlatie tussen obligaties met een hoog rendement (high yield) en de aandelenmarkt.
Volgens Lee stijgt de S&P 500 in het jaar nadat de obligaties met een hoog rendement een negatief jaarrendement opleverden, zoals in 2015 het geval was, bijna altijd met dubbele cijfers.
Scott Brown, hoofdeconoom bij Raymond James, is ook positief over de beurs. Volgens Brown heeft de Amerikaanse economie in de afgelopen zes jaar steeds een herstel laten zien na een zwak eerste kwartaal.
Maar Brown is minder optimistisch dan Lee. “De signalen wijzen op een aantrekkende groei in het tweede kwartaal en in de kwartalen daarna, maar het zal waarschijnlijk niet bijzonder sterk zijn”, zei Brown tegen CNBC.
Volgens de econoom werd de markt in de eerste weken van het jaar gedomineerd door de angsten voor een recessie, een zwakke wereldeconomie en het beleid van de Amerikaanse centrale bank. Hoewel een groot deel van deze angst is verdwenen, wil dat volgens Brown nog niet zeggen dat ze helemaal weg zijn.
Overwaardering S&P 500
Er zijn ook andere geluiden. De aandelenstrategen van Bank of America Merrill Lynch waarschuwden onlangs in een rapport voor een forse overwaardering van de aandelen in de S&P 500-index.
Op basis van de totale marktkapitalisatie van de S&P 500, ofwel de totale waarde van alle bedrijven in de index, en het bruto binnenlands product (bbp) van de Amerikaanse economie, is de index meer dan 70 procent overgewaardeerd.
Gina Sanchez, die de vermogensbeheerder Chantico Global runt, stelt dat de verhouding tussen de marktkapitalisatie van de S&P en het bruto binnenlands product "bijzonder verontrustend" is.
"De realiteit is dat er een verband moet zijn tussen de groei van het bbp en de groei van de winst, en dat verband is grotendeels afwezig", aldus Sanchez.
Verklaring voor overwaardering
Hoofdstrateeg Nicholas Colas van Convergex wijst op twee factoren die mogelijk een verklaring kunnen geven voor de overwaardering.
Volgens Colas zijn de Amerikaanse bedrijven internationaler geworden. Dat wil zeggen dat bedrijven als Apple en Facebook een groot deel van de winst genereren uit activiteiten die buiten de Amerikaanse economie vallen. Daarnaast zorgt de lage rente mogelijk voor hogere marktwaarderingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl