- Supermarkten zien de avondklok die het kabinet mogelijk gaat invoeren met vrees tegemoet.
- Koepelorganisatie CBL pleit voor ontheffingen om bevoorrading en thuisbezorging mogelijk te maken.
- Volgens online supermarkt Picnic vermindert de capaciteit van supermarkten met 30 tot 40 procent door de invoering van een avondklok.
Het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) wil in het geval van een avondklok een ontheffing voor distributiecentra, voor het kunnen blijven bezorgen van boodschappen en voor het personeel dat in en voor supermarkten werkt. “De voedselvoorziening moet wel op gang blijven”, aldus een woordvoerster van de supermarktkoepel.
Het CBL laat weten over verschillende scenario’s na te denken en nog in overleg te zijn met de overheid over een eventuele avondklok. “We wachten af wat het gaat inhouden”, aldus een woordvoerster. “We horen verschillende uren, dat heeft verschillende impact.”
Lees meer: Kabinet geeft woensdagmiddag een persconferentie – er komen extra coronamaatregelen, maar welke?
De koepelorganisatie wil in ieder geval ontheffingen zodat distributiecentra kunnen doordraaien. Het werk daar gebeurt veelal in de nacht, zegt het CBL. Bevoorrading van supermarkten gebeurt vaak voor of na openingstijden en afhankelijk van de supermarkt, soms meerdere keren per dag. “In het geval van een avondklok zou dat na het ingaan van de klok gebeuren.
Omdat volgens het CBL veel mensen afhankelijk zijn van bezorging, moet er ook een ontheffing komen voor supermarktmedewerkers die bezorgen. "Het zou goed zijn als dat door kan blijven gaan, zeker in de lockdown."
Het CBL denkt verder dat in eerste instantie medewerkers die in de flexibele schil van een bedrijf zitten geraakt zullen worden door een avondklok. Dat zijn volgens het CBL met name jongere medewerkers. "Hoe hiermee omgegaan wordt, moet nog bepaald worden en is afhankelijk van de inrichting van een avondklok", aldus de woordvoerster.
Picnic verwacht een derde minder capaciteit
De topman van onlinesupermarkt Picnic, Michiel Muller, verwacht dat er door een avondklok 30 tot 40 procent van de capaciteit van de supers wegvalt.
"Als je om acht uur 's avonds moet stoppen, dan mis je de avondshift, kun je versproducten niet aanvullen en mis je uren. Wanneer moet je dat dan doen? Dat kan niet. Dus dat kost je capaciteit", aldus Muller, die ook in de rest van de logistieke keten problemen voorziet door een avondklok.
Een avondklok zorgt volgens Muller voor toenemende drukte in de winkels, omdat mensen hun boodschappen niet meer in de avond thuisbezorgd kunnen krijgen, maar ook voor impact op de omzet.
"Thuisbezorgdmandjes zijn vier keer zo groot als de gemiddelde aankoop in een supermarkt", zegt hij. Ook verwacht Muller veel dichte tijdvakken, omdat "dezelfde hoeveelheid mensen in het bestaande aantal vakken gepropt moet worden".
Lees ook: Wanneer krijg jij de coronaprik? Zo ziet het Nederlandse vaccinatieplan eruit
Picnic zegt bij het ministerie van Economische Zaken een pleidooi te hebben gehouden voor de impact van een avondklok. "Als je die honderdduizenden mensen die elke dag laten thuisbezorgen, nu naar de supermarkt stuurt, dan ben je contraproductief bezig", aldus Muller. "Het besmettingsgevaar in de supermarkt is groter dan bij thuisbezorgen. Je verschuift de bewegingen."
Supermarktketen Albert Heijn laat weten niet vooruit te willen lopen op een eventuele avondklok, maar wel over de gevolgen ervan na te denken. Albert Heijn zegt eerst duidelijkheid te willen over de tijd waarop de avondklok geldt.
[activecampaign form=24]