Boeren gaan woensdag geen distributiecentra van supermarkten blokkeren. Dat heeft de advocaat van actiegroep Farmers Defence Force (FDF) maandag gezegd tijdens het kort geding dat is aangespannen door het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).
Het is niet duidelijk hoe de acties er dan wel uit gaan zien. De supermarktenbrancheorganisatie wil dat de rechter de blokkades verbiedt. Dinsdag om 11.00 uur doet de rechter uitspraak.
Premier Mark Rutte en ‘stikstofminister’ Carola Schouten hebben op hun beurt maandagmorgen met enkele boerenvoormannen ontbeten in het Haagse Catshuis om de acties te voorkomen.
De advocaat van CBL had actiegroep Farmers Defence Force (FDF) een ultimatum gesteld: voor donderdag 10.00 uur moesten de boeren garanderen dat ze afzien van blokkades die de supermarkten duperen. De activistische boeren gaven hier echter geen gehoor aan.
‘Dynamische acties niet gericht op blokkades’
De advocaat van FDF gaf maandag tijdens de behandeling van de zaak aan dat de boeren niet van plan zijn de bevoorrading van supermarkten woensdag plat te leggen. “Nepnieuws”, noemde de raadsman de berichten over blokkades van distributiecentra, die zorgen voor de bevoorrading van supermarkten. Uit eerdere berichten van FDF was dat echter wel af te leiden.
"De acties zijn niet gericht op blokkades", zei hij. Volgens hem gaat het om "dynamische acties", waarvan hij niet wilde zeggen wat ze inhouden. Wel is duidelijk dat de boeren van plaats naar plaats willen trekken en dat de actie gericht is op de supermarktbranche.
Boeren zijn niet blij met het kabinetsbeleid als het gaat om stikstofuitstoot en PFAS-normen. Vorige maand presenteerden ze eigen plannen om de uitstoot te verminderen, maar die zijn niet overgenomen. De boeren willen 2,9 miljard euro van de overheid voor maatregelen om de uitstoot te verlagen.
De zegsman van Farmers Defence Force zei eerder al ook andere acties rond de feestdagen niet uit te sluiten, zoals het platleggen van Schiphol of het verkeer in heel het land. "Of alles tegelijk."
Een opmerking die eerder naar buiten kwam over het platleggen van de voedselbevoorrading, was voorzien van een smiley, zei de advocaat. Hij wil dan ook dat het CBL niet-ontvankelijk wordt verklaard in dit kort geding of dat de vorderingen worden afgewezen.
Even daarvoor hadden de advocaten van het CBL een verbod gevraagd voor blokkades, omdat die miljoenen euro's schade zullen veroorzaken in de drukke week voor kerst. De brancheorganisatie had eerder vergeefse pogingen gedaan met Farmers Defence Force in gesprek te gaan. Nadat een ultimatum hiervoor vorige week was verstreken, stapte het CBL naar de voorzieningenrechter.
'Plannen toelichten en luisteren'
In de ambtswoning van de minister-president hebben Rutte en Schouten maandagmorgen naar eigen zeggen "de plannen van het kabinet toegelicht". Maar het gesprek aan de ontbijttafel was ook bedoeld om te "luisteren naar de voorstellen van het Landbouw Collectief". Dat verbond van boerenbelangengroepen kwam vier weken geleden met eigen plannen om de stikstofneerslag te verminderen en tegelijkertijd boeren te ontzien.
Daar heeft verantwoordelijk minister Schouten vervolgens te weinig mee gedaan, klaagt het boerenbondgenootschap. Het Landbouw Collectief liet weten zich "buitenspel gezet" te voelen.
Ook de vergelijking tussen de behandeling van boeren en de Jodenvervolging heeft premier Mark Rutte "indringend aan de orde gesteld" tijdens het gesprek.
Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force kreeg veel kritiek vanwege zijn opmerking. FDF maakt deel uit van het Landbouw Collectief, waarmee Rutte maandagochtend ontbeet. Er was aanleiding dit te benoemen aan het begin van het gesprek, zeggen de partijen.
Lees meer over de boerenprotesten:
- Boze boeren hinderen passagiers op Eindhoven Airport – politie waarschuwt voor zware spits
- Boeren moeten net als de industrie een eigen uitstoottaks krijgen, zegt adviesgroep tegen minister Schouten
- Tractors voor de provinciehuizen en het leger op de snelweg – deze foto’s laten zien hoe heftig het boerenprotest is