Het gebruik van plastic door supermarkten is een veel besproken onderwerp. Zo werd Albert Heijn onlangs nog bekritiseerd vanwege plastic verpakkingen van individuele paprika’s. In een aantal Aziatische landen gebruiken supermarkten echter een simpel alternatief: bananenbladeren.
Vietnam is een grootverbruiker van plastic. Slechts drie andere landen dumpen meer plastic in zee en per dag komt er 2.500 kilo aan plasticafval bij. Maar in het Aziatische land ontstaan initiatieven om het plasticgebruik terug te dringen.
Een van de meest in het oog springende ideeën: plasticverpakkingen vervangen door bananenbladeren. Diverse supermarktketens in de grotere steden van het land voeren een proef uit waarbij okra, bosui en andere groenten plots gewikkeld zijn in de brede en diepgroene bananenbladeren.
De Vietnamese nieuwssite VN Express meldt dat er momenteel een proef loopt in een winkel in Ho Chi Minhstad. Een woordvoerder van de keten Lotte Mart voorspelt dat het bananenblad als verpakkingsmateriaal snel in het hele land ingevoerd zal worden. Ook wil het bedrijf andere producten zoals vers vlees gaan aanbieden in organische verpakkingen.
Foto: Bananenbladeren vervangen plastic in de Thaise supermarkt Rimping. Bron: Perfecthomes Chiangmai.
"Als ik groenten verpakt zie in deze prachtige bananenbladeren, krijg ik zin om grotere hoeveelheden in te slaan", zegt een klant in de supermarkt. "Ik denk dat mensen hierdoor meer over het milieu gaan nadenken."
Andere supermarkten in Ho Chi Minhstad en de hoofdstad Hanoi zijn inmiddels met vergelijkbare projecten bezig.
Bananenblad als alternatief voor plastic verpakking
Ook in Thailand worden sinds kort bananenbladeren ingezet als alternatief voor plastic. De lokale supermarktketen Rimping in de stad Chiang Mai ging daar afgelopen maart mee aan de slag. Een makelaar uit Chiang Mai plaatste daarover een bericht op Facebook die prompt viral ging.
Het plasticverbruik in Aziatische landen krijgt steeds meer aandacht. Zo bouwde een kunstenaar een 3,3 meter hoog kunstwerk van gebruikte rietjes, in de vorm van twee uit elkaar wijkende golven. Vrijwilligers verzamelden een deel van de rietjes op populaire stranden in Vietnam en Starbucks zette speciale afvalbakken voor rietjes in hun Vietnamese vestigingen.
Andere landen in de regio komen ook in actie. Zuid-Korea verbood recent plastic zakjes, China deed dat al tien jaar geleden en Taiwanese supermarkten rekenen kosten voor een plastic tassen.
In Europa is ook beweging op dit gebied. Vanaf 2021 is wegwerpplastic zoals borden, bestek en rietjes verboden. In Nederland testte Albert Heijn recent plasticloze paprika, bospeen en bananen. Ook
Lees meer over duurzaam ondernemen:
- Hoe de 24-jarige Boyan Slat al 9 jaar werkt aan zijn droom om de plasticsoep in de oceaan op te ruimen
- Wij gingen langs bij de grootste refurbisher van iPhones en computers in Europa
- Deze app tegen voedselverspilling trok binnen 1 jaar 300.000 gebruikers
- Een briljante kraan van deze Zweedse uitvinder levert een waterbesparing op van 98%
- Dit Haarlemse bedrijf stoomt boeren met satellietdata klaar voor klimaatverandering