- Nederland is aan het hamsteren geslagen door de coronacrisis. Supermarkten zagen hun inkomsten vorige week met 32 procent stijgen vergeleken met een jaar eerder.
- Volgens brancheorganisatie CBL worden supermarkten nu twee keer zo vaak bevoorraad als normaal.
- Ondertussen sluiten keten als C&A, IKEA, WE Fashion, de Bijenkorf en Coolblue de deuren vanwege de coronacrisis. De webwinkels blijven wel open.
De supermarkten profiteren flink van het coronavirus. Door het ‘hamsteren’ zagen zij de inkomsten van vorige week met zo’n 32 procent stijgen, tot een bedrag van 996,3 miljoen euro, ten opzichten van diezelfde periode vorig jaar.
Toch benadrukken de supermarkten dat er ook veel extra kosten gemaakt zijn. Om de schappen gevuld te krijgen, moest er niet alleen extra personeel worden ingezet, maar ook honderden extra vrachtwagens rijden.
Ondanks dat er vorige week ‘maar’ drie hamsterdagen werden geteld, verwacht brancheorganisatie CBL geen afname in de drukte. Volgens hen worden de supermarkten op dit moment twee keer zo vaak bevoorraad als normaal.
Grote ketens sluiten massaal fysieke winkels en zetten in op online
Woensdagavond heeft winkelketen C&A laten weten “tot nader order” al zijn 116 filialen in Nederland te sluiten. De voorzorgsmaatregel is genomen in lijn met de adviezen rondom de corona uitbraak. Eerder deze week sloot het concern daarom ook al z’n winkels in België al.
In Nederland heeft de keten zo’n 3.300 medewerkers, maar wat de tijdelijke sluiting voor het personeel zal betekenen is op dit moment nog onduidelijk.
Eerder lieten grote concerns als WE Fashion, de Bijenkorf, Coolblue en IKEA al weten hun fysieke Nederlandse winkels op slot te doen, maar de webwinkels wel open te houden. IKEA kan op die manier zijn winkelpersoneel voldoende werk blijven bieden, zij worden ingezet om de verwachte extra toeloop van de webwinkel het hoofd te bieden.
Ook HEMA en Blokker draaien goed in crisistijd
HEMA blijft voorlopig open "als aanvulling op overbelaste supermarkten", maar sluit wel z'n restaurants en stationswinkels. Ook Blokker volgt het voorbeeld van C&A niet en geeft aan de winkels open te houden. De keten merkt dat door al het nieuws rond het coronavirus onder andere schoonmaakproducten goed verkopen.
Beide winkelketens voelen wel dat het rustiger wordt in de winkelstraat, waardoor mogelijk minder personeel nodig is.
Audax, de organisatie achter onder meer de AKO-boekenwinkels, zegt dat de situatie momenteel per winkel kan verschillen. In sommige zaken worden er de laatste dagen juist meer boeken, tijdschriften en bijvoorbeeld puzzelboekjes verkocht, maar op NS-stations en op Schiphol dalen de verkopen stevig omdat er veel minder reizigers zijn.
Lees meer over het coronavirus:
- Deze 3 symptomen komen vaak voor bij COVID-19 en zo kun je ze vergelijken met griep
- 5 dingen die kunnen veranderen op de huizenmarkt door het coronavirus
- Zo maak je zelf desinfecterende handgel
- Coronaverdacht? Dan kan de GGD jou gedwongen in isolatie plaatsen
- Thuiswerken door het coronavirus? Zo haal je het meeste uit je werkdag
- 12 alternatieven voor handen schudden, van de elleboogstoot tot de Wuhan-shake
- Dit vergoedt je zorgverzekering als je besmet bent met het coronavirus
- Je smartphone is een verzamelplek voor bacteriën – zo maak je 'm schoon
- 4 maatregelen waar je als ondernemer een beroep op kunt doen bij de coronacrisis